• home
 • video
 • pas verschenen

  Oostenrijks sprookje bij de junioren: Stigger is sant in eigen land

  Laura Stigger (18) heeft de eerste wegrit op het WK in Oostenrijk gewonnen. De juniore, afkomstig uit Innsbruck, won de sprint van een kwartet. Ze werd vorig jaar en dit jaar al wereldkampioene MTB bij de junioren.

  Uitslag junioren (v)
  1. Laura Stigger (Oos) 71,7 km in 1u56'26"
  2. Marie Le Net (Fra) z.t.
  3. Simone Boilard (Can)  
  4. Barbara Malcotti (Ita)  
  5. Jade Wiel (Fra) op 14"
  6. Vittoria Guazzini (Ita) z.t.
  7. Camilla Alessio (Ita) 29"
  8. Ajgoel Gareeva (Rus) 56"
  9. Mie Saabye (Den) 1'52"
  10. Maina Galand (Fra) z.t.
  43. Shari Bossuyt op 5'47"

  Kijk naar de ontknoping van het WK bij de junioren (v)

  Sprint met z'n vieren na aantrekkelijke finale

  Bij de vrouwen junioren had de organisatie twee beklimmingen op het parcours van ruim 70 kilometer gegooid. Op het eerste colletje reed in twee schuifjes een groep van 25 klanten weg. Shari Bossuyt, de enige landgenote aan de start, moest toen al een kruis maken over een ereplaats.

   

  Op het tweede slopende bergje, met de top op 14 kilometer van de finish, reed een trio gezwind weg. Oostenrijk (Stigger), Italië (Malcotti) en Canada (Boilard) waren vertegenwoordigd.

   

  De medailles leken verdeeld, maar in de achterhoede viel het niet stil. De Française Le Net maakte de oversteek en er was nog volk uit Italië en Frankrijk op komst.

   

  Maar het landen- of ploegenspel werd niet volgens het boekje gespeeld. De Italiaanse was vooral met zichzelf bezig en fnuikte haar eigen kansen door de sprint blind aan te trekken. Stigger nam over in de spurt en hield Le Net nog net af. De Oostenrijkse, geboren in deze stad, wist met haar vreugde geen blijf. 

  Laura Stigger bezorgt Oostenrijk de wereldtitel bij de junioren

  Wereldkampioene: "Is nog maar mijn tweede wegkoers"

  Laura Stigger is zowat de Oostenrijkse Mathieu van der Poel: "Ik kom uit de MTB-sport. Ik kende het parcours natuurlijk wel, maar ik houd ervan om me te amuseren op de weg. Dit is nog maar mijn tweede wegkoers."

   

  "Het is ongelofelijk, ik kan het echt niet geloven. Ik wil alle fans bedanken die me naar deze titel gestuwd hebben. Het was nipt, want mijn benen stonden echt in brand."

   

  Shari Bossuyt speelde geen rol van betekenis. Op het lokale rondje kwam ze ook nog eens ten val.  "Akkoord, de koplopers waren al weg, maar ik had dichter kunnen eindigen dan deze 43e stek. Ik reed nadien nog wel van groepje naar groepje, maar het kalf was verdronken."

   

  "Ik onthoud dat ik een sterk seizoen achter de rug heb met veel mooie resultaten, medailles op de piste en nu is het even genoeg geweest. Morgen keer ik naar huis en ga ik genieten van een beetje vakantie na een lang seizoen."

  Programma WK wielrennen 27 september:

  9.10u: juniores (v)

  Belgen: Shari Bossuyt

   

  14.40u: juniores (m)

  Belgen: Remco Evenepoel, Steven Pattyn, Aaron Van der Beken, Ilan Van Wilder, Henri Vandenabeele, Xandres Vervloesem

  Fase per fase

  1. 11 uur 14. "Wat een mooie wedstrijd.". José De Cauwer.
  2. 11 uur 14. "Stigger is hier geboren. Wat een sprookje!". Michel Wuyts.
  3. 11 uur 13. Stigger wint voor eigen volk! Bingo voor Oostenrijk. De Italiaanse nekt zichzelf in al haar eigenzinnigheid en trekt blind de sprint aan. Stigger komt er uit en klopt Le Net met een half wiel. Het brons is voor Canada.
  4. 11 uur 12. Le Net gooit haar troeven op tafel, maar Boilard stekt haar vast. De Italiaanse en de Oostenrijkse zitten in een zetel. .
  5. 11 uur 11. Het zijn overigens Guazzini (Ita) en Wiel (Fra) die op komst zijn. Daar is de boog van de laatste kilometer! Wat een vreemde finale.
  6. 11 uur 10. Twee Italiaanse meisjes hangen niet zo ver, maar Malcotti lijkt het ploegenspel niet echt te spelen. "Ze wil zelf winnen", ziet ook Michel Wuyts. .
  7. 11 uur 09. Weer met 4. Le Net flikt het opnieuw en sluit weer aan. Nog minder dan 3 kilometer. We zitten in een bochtenrijke zone. .
  8. 11 uur 08. Op een knikje krijgt de Française het nu bijzonder lastig. Kan ze haar tenen nog eens uitkuisen of wordt het toch een sprint met 3 vrouwen? .
  9. 11 uur 06. Kwartet! Straf nummertje van Marie Le Net. Op 5 kilometer van de finish zijn we dus met z'n vieren: Laura Stigger (Oos), Barbara Malcotti (Ita), Simone Boilard (Can) en Marie Le Net (Fra). .
  10. 11 uur 03. Nog 7 kilometer. Komt er uit de achterhoede nog iemand terug? De Française Le Net gaat in haar eentje op zoek naar de leiders. Haar achterstand zou slechts 10 tellen bedragen. .
  11. 11 uur 01. "De Canadese Boilard durft of wil minder risico's nemen in de afdaling.". José De Cauwer.
  12. 11 uur . Nog 10 kilometer. De snelheidsmeter geeft 75 km/u aan in de afdaling. Boilard werd even op enkele meters gefietst, maar sluit weer aan. .
  13. 10 uur 58. Malcotti heeft de boodschap nu toch begrepen en zet zich achteraan het kopgroepje. Stigger kijkt even op en krijgt een vingergebaar van Malcotti richting de achterhoede: gaan we van 3 naar 4 leiders? .
  14. 10 uur 57. Camilla Alessio - rugnummer 1 en tweede op het WK tijdrijden van enkele dagen geleden - jaagt op het koptrio. Haar landgenote blijft voorin stevig gas geven. Er zijn geen oortjes in deze koers. .
  15. 10 uur 55. Top van de klim. Nog 14 kilometer en daar is het verlossende spandoek van de top. Met z'n drieën kunnen ze hun benen even laten ademen. Een Italiaanse probeert nog de sprong te maken.
  16. 10 uur 53. Oostenrijk - Italië - Canada. De entente voorin bestaat uit Stigger (Oos), Malcotti (Ita) en Boilard (Can). Het trio heeft een tiental seconden. Nog 15 kilometer.
  17. 10 uur 51. Aanval uit Oostenrijkse hoek. Is dit de dag van Laura Stigger? De Oostenrijkse versnelt en dat pleziert de thuisfans. "Maar deze klim is toch een verschrikking, hoor", stelt Michel Wuyts. .
  18. 10 uur 50. Ook de Nederlandse equipe lijkt niet meer mee te doen voor de prijzen. Italië is nog altijd goed vertegenwoordigd. .
  19. 10 uur 47. Nog 17 kilometer. De top ligt op ruim 10 kilometer van de finish, maar vele dames krijgen het nu al op hun heupen. De uitdunning wordt voortgezet. .
  20. 10 uur 43. "Deze klim doen de profs zondag 7 keer.". Michel Wuyts.
  21. 10 uur 42. Hoewel er geen echte versnelling komt en het vooral aftasten is, moeten enkele vrouwen toch al de rol lossen. Deze categorie verkent de klim maar één keer: het is dus nu of nooit voor de springveren. .
  22. 10 uur 40. "Voorin denken er toch een paar: dat ze mij maar meenemen, dat het niet te snel gaat.". José De Cauwer.
  23. 10 uur 31. Nog 24 kilometer. We bereiken de finishzone. De dames moeten één rondje afleggen, de junioren (m) krijgen er vanmiddag twee voorgeschoteld. De Russinnen nemen de koers meer en meer in handen. De achterstand van het peloton met Bossuyt: 46 seconden. .
  24. 10 uur 29. "Op die klim van 8 kilometer heb je nog genoeg tijd om het kaf van het koren te scheiden.". José De Cauwer over de beklimming van Igls in het lokale rondje.
  25. 10 uur 27. Nog 27 kilomter. De dames snellen richting het circuit, waar nog één lastige klim op hen wacht. Het peloton hangt op 50 seconden. We zullen de finale met deze 25 leiders aansnijden. .
  26. 10 uur 22. Nog 30 kilometer. De afdaling is achter de rug. We zitten in een vlakker stuk, waar er misschien weer aangevallen kan worden. Nederland kan voorin ook op Rozemarijn Ammerlaan rekenen, wereldkampioene tijdrijden in deze categorie. .
  27. 10 uur 18. Ons telraam geeft 23 aan als we naar de kopgroep kijken. Shari Bossuyt heeft die schifting niet overleefd. Eva Jonkers verdedigt de Nederlandse kleuren. .
  28. 10 uur 15. WK 2021. Vandaag wordt ook bekendgemaakt waar het WK in 2021 georganiseerd zal worden. Vlaanderen (met Knokke, Brugge, Antwerpen en Leuven als sleutelsteden) krijgt concurrentie uit Franse hoek. Even na het middaguur vernemen we de beslissing van de UCI. .
  29. 10 uur 13. Op 37 kilometer van de finish breidt de groep flink uit. We kunnen weer spreken van een peloton. De samenwerking was voorin dus niet optimaal. .
  30. 10 uur 10. De weersomstandigheden zijn overigens vrij aangenaam. Onze kopgroep bestaat uit 11 leiders, met 3 van de 4 Italiaanse dames op deze startlijst. Hun aanwezigheid is belangrijk, want in 2016 en 2017 ging de regenboogtrui bij de junioren naar Italië. .
  31. 10 uur 07. "Als deze dames de handen in elkaar slaan, zijn ze weg.". José De Cauwer.
  32. 10 uur 06. Nog iets meer dan 40 kilometer en er is toch wat afscheiding. Vooral Italië is goed vertegenwoordigd in de eerste groep met 3 klanten. .
  33. 10 uur 04. "Van onze landgenote Bossuyt is voorlopig geen sprake.". Michel Wuyts.
  34. 10 uur . Livestream verversen. De uitzending op Eén is begonnen. Ook op onze livestream hebben we geschakeld: surfers moeten deze pagina even verversen om de stream met commentaar te kunnen bekijken. Veel kijkplezier!
  35. 09 uur 59. Afzien. Het is zwoegen en wroeten voor de dames. Een zevental trekt op avontuur, Patsjsjenko is intussen al gegrepen. .
  36. 09 uur 54. Klimwerk! Intussen schakelen de dames naar een kleiner verzetje, want er moet worden geklommen. De Gnadenwald is de eerste hindernis van de dag: 2,8 kilometer aan 11,5 procent.
  37. 09 uur 52. Afspraak op Eén om 10u. Michel Wuyts en José De Cauwer zijn bijna klaar voor hun eerste wegrit op dit WK. Om 10u nemen ze het woord op Eén en onze livestream.
  38. 09 uur 46. Het peloton wordt opgeschrikt door een val van de Zweedse Borgstrom, maar ze kruipt weer op haar fiets. Nog 49 km, de bonus van de leidster bedraagt 35 seconden.
  39. 09 uur 45.
  40. 09 uur 36. 3 vrouwen proberen de oversteek te maken in het dal, zonder succes. Patsjsjenko beukt door het dal met een bonus van een twintigtal seconden.
  41. 09 uur 33. Oekraïense aanval. Svetlana Patsjsjenko probeert het toch. Meer dan 200 meter krijgt de Oekraïense niet van het peloton, gecontroleerd door de Nederlandse equipe.
  42. 09 uur 31. 3 rensters tegen het asfalt.

   3 rensters tegen het asfalt

  43. 09 uur 28. Nog geen ontsnapping. We zijn 10 kilometer ver. Voorlopig slaagt niemand erin voorop te rijden.
  44. 09 uur 25. "Ik ga proberen om voortdurend bij de eerste 10, 15 meisjes te rijden in het peloton en dan zie ik wel hoe de wedstrijd loopt. Verwacht niet dat ik meedoe voor de medailles, maar een ereplaats zou wel mooi zijn.". Shari Bossuyt.
  45. 09 uur 24.
  46. 09 uur 23. "De spoeling is zeer dun in België, ik ga niet selecteren om te selecteren, enkel Shari was een selectie waard.". Bondscoach Ludwig Willems.
  47. 09 uur 10.
  48. 09 uur 10. Start! 102 jonge vrouwen beginnen aan de WK-wegrit van net geen 72 kilometer. Shari Bossuyt is de enige deelneemster met een Belgisch shirt. Kijk hierboven naar de livestream.