• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Oostenrijks sprookje bij de junioren: Stigger is sant in eigen land

  Laura Stigger (18) heeft de eerste wegrit op het WK in Oostenrijk gewonnen. De juniore, afkomstig uit Innsbruck, won de sprint van een kwartet. Ze werd vorig jaar en dit jaar al wereldkampioene MTB bij de junioren.

  Uitslag junioren (v)
  1. Laura Stigger (Oos) 71,7 km in 1u56'26"
  2. Marie Le Net (Fra) z.t.
  3. Simone Boilard (Can)  
  4. Barbara Malcotti (Ita)  
  5. Jade Wiel (Fra) op 14"
  6. Vittoria Guazzini (Ita) z.t.
  7. Camilla Alessio (Ita) 29"
  8. Ajgoel Gareeva (Rus) 56"
  9. Mie Saabye (Den) 1'52"
  10. Maina Galand (Fra) z.t.
  43. Shari Bossuyt op 5'47"

  Kijk naar de ontknoping van het WK bij de junioren (v)

  Sprint met z'n vieren na aantrekkelijke finale

  Bij de vrouwen junioren had de organisatie twee beklimmingen op het parcours van ruim 70 kilometer gegooid. Op het eerste colletje reed in twee schuifjes een groep van 25 klanten weg. Shari Bossuyt, de enige landgenote aan de start, moest toen al een kruis maken over een ereplaats.

   

  Op het tweede slopende bergje, met de top op 14 kilometer van de finish, reed een trio gezwind weg. Oostenrijk (Stigger), Italië (Malcotti) en Canada (Boilard) waren vertegenwoordigd.

   

  De medailles leken verdeeld, maar in de achterhoede viel het niet stil. De Française Le Net maakte de oversteek en er was nog volk uit Italië en Frankrijk op komst.

   

  Maar het landen- of ploegenspel werd niet volgens het boekje gespeeld. De Italiaanse was vooral met zichzelf bezig en fnuikte haar eigen kansen door de sprint blind aan te trekken. Stigger nam over in de spurt en hield Le Net nog net af. De Oostenrijkse, geboren in deze stad, wist met haar vreugde geen blijf. 

  Laura Stigger bezorgt Oostenrijk de wereldtitel bij de junioren

  Wereldkampioene: "Is nog maar mijn tweede wegkoers"

  Laura Stigger is zowat de Oostenrijkse Mathieu van der Poel: "Ik kom uit de MTB-sport. Ik kende het parcours natuurlijk wel, maar ik houd ervan om me te amuseren op de weg. Dit is nog maar mijn tweede wegkoers."

   

  "Het is ongelofelijk, ik kan het echt niet geloven. Ik wil alle fans bedanken die me naar deze titel gestuwd hebben. Het was nipt, want mijn benen stonden echt in brand."

   

  Shari Bossuyt speelde geen rol van betekenis. Op het lokale rondje kwam ze ook nog eens ten val.  "Akkoord, de koplopers waren al weg, maar ik had dichter kunnen eindigen dan deze 43e stek. Ik reed nadien nog wel van groepje naar groepje, maar het kalf was verdronken."

   

  "Ik onthoud dat ik een sterk seizoen achter de rug heb met veel mooie resultaten, medailles op de piste en nu is het even genoeg geweest. Morgen keer ik naar huis en ga ik genieten van een beetje vakantie na een lang seizoen."

  Programma WK wielrennen 27 september:

  9.10u: juniores (v)

  Belgen: Shari Bossuyt

   

  14.40u: juniores (m)

  Belgen: Remco Evenepoel, Steven Pattyn, Aaron Van der Beken, Ilan Van Wilder, Henri Vandenabeele, Xandres Vervloesem

  Fase per fase

  1. 11 uur 14. "Wat een mooie wedstrijd.". José De Cauwer.
  2. 11 uur 14. "Stigger is hier geboren. Wat een sprookje!". Michel Wuyts.
  3. 11 uur 13. Stigger wint voor eigen volk! Bingo voor Oostenrijk. De Italiaanse nekt zichzelf in al haar eigenzinnigheid en trekt blind de sprint aan. Stigger komt er uit en klopt Le Net met een half wiel. Het brons is voor Canada.
  4. 11 uur 12. Le Net gooit haar troeven op tafel, maar Boilard stekt haar vast. De Italiaanse en de Oostenrijkse zitten in een zetel. .
  5. 11 uur 11. Het zijn overigens Guazzini (Ita) en Wiel (Fra) die op komst zijn. Daar is de boog van de laatste kilometer! Wat een vreemde finale.
  6. 11 uur 10. Twee Italiaanse meisjes hangen niet zo ver, maar Malcotti lijkt het ploegenspel niet echt te spelen. "Ze wil zelf winnen", ziet ook Michel Wuyts. .
  7. 11 uur 09. Weer met 4. Le Net flikt het opnieuw en sluit weer aan. Nog minder dan 3 kilometer. We zitten in een bochtenrijke zone. .
  8. 11 uur 08. Op een knikje krijgt de Française het nu bijzonder lastig. Kan ze haar tenen nog eens uitkuisen of wordt het toch een sprint met 3 vrouwen? .
  9. 11 uur 06. Kwartet! Straf nummertje van Marie Le Net. Op 5 kilometer van de finish zijn we dus met z'n vieren: Laura Stigger (Oos), Barbara Malcotti (Ita), Simone Boilard (Can) en Marie Le Net (Fra). .
  10. 11 uur 03. Nog 7 kilometer. Komt er uit de achterhoede nog iemand terug? De Française Le Net gaat in haar eentje op zoek naar de leiders. Haar achterstand zou slechts 10 tellen bedragen. .
  11. 11 uur 01. "De Canadese Boilard durft of wil minder risico's nemen in de afdaling.". José De Cauwer.
  12. 11 uur . Nog 10 kilometer. De snelheidsmeter geeft 75 km/u aan in de afdaling. Boilard werd even op enkele meters gefietst, maar sluit weer aan. .
  13. 10 uur 58. Malcotti heeft de boodschap nu toch begrepen en zet zich achteraan het kopgroepje. Stigger kijkt even op en krijgt een vingergebaar van Malcotti richting de achterhoede: gaan we van 3 naar 4 leiders? .
  14. 10 uur 57. Camilla Alessio - rugnummer 1 en tweede op het WK tijdrijden van enkele dagen geleden - jaagt op het koptrio. Haar landgenote blijft voorin stevig gas geven. Er zijn geen oortjes in deze koers. .
  15. 10 uur 55. Top van de klim. Nog 14 kilometer en daar is het verlossende spandoek van de top. Met z'n drieën kunnen ze hun benen even laten ademen. Een Italiaanse probeert nog de sprong te maken.
  16. 10 uur 53. Oostenrijk - Italië - Canada. De entente voorin bestaat uit Stigger (Oos), Malcotti (Ita) en Boilard (Can). Het trio heeft een tiental seconden. Nog 15 kilometer.
  17. 10 uur 51. Aanval uit Oostenrijkse hoek. Is dit de dag van Laura Stigger? De Oostenrijkse versnelt en dat pleziert de thuisfans. "Maar deze klim is toch een verschrikking, hoor", stelt Michel Wuyts. .
  18. 10 uur 50. Ook de Nederlandse equipe lijkt niet meer mee te doen voor de prijzen. Italië is nog altijd goed vertegenwoordigd. .
  19. 10 uur 47. Nog 17 kilometer. De top ligt op ruim 10 kilometer van de finish, maar vele dames krijgen het nu al op hun heupen. De uitdunning wordt voortgezet. .
  20. 10 uur 43. "Deze klim doen de profs zondag 7 keer.". Michel Wuyts.