• home
 • video
 • pas verschenen

  Evenepoel rijdt concurrentie in de vernieling op weg naar WK-goud

  Remco Evenepoel is niet bezweken onder de immense druk die op zijn schouders lag als topfavoriet op het WK tijdrijden. De junior was bijna anderhalve minuut sneller dan de Australiër Plapp. Ilan Van Wilder eindigde 7e.

  Immense vreugde bij Evenepoel en zijn entourage

  Evenepoel klasse apart

  Met hoeveel voorsprong zal Remco Evenepoel winnen? Dat was op voorhand de grote vraag bij de tijdrit voor de junioren. Zelf probeerde Evenepoel, die vanaf januari prof wordt bij Quick-Step, de druk af te houden, maar zijn indrukwekkende palmares dit seizoen loog natuurlijk niet.

   

  Omdat er pas na 18 kilometer een eerste meetpunt was, werd de spanning er lange tijd ingehouden. De Australiër Lucas Plapp, die nauwelijks in Europa had gereden, was misschien wel beter dan Evenepoel? Maar die onzekerheid kon snel naar de prullenmand: 50 seconden deed Evenepoel onderweg beter dan Plapp.

   

  De Kannibaal van Schepdaal was nu helemaal los. Hij raapte de Noor Waerenskjold in en denderde ongenaakbaar naar de finish. 1'23" was uiteindelijk het verschil met de nummer 2. Hiermee was hij bij de beloften (die met een groter verzet mogen rijden) maar net naast het podium geëindigd. In-druk-wek-kend.

   

  Evenepoel is na Jurgen Van den Broeck en de betreurde Igor Decraene, aan wie hij zijn zege achteraf opdroeg, de 3e Belgische wereldkampioen tijdrijden bij de junioren.

  Van Wilder snuffelt aan het podium

  Met Ilan Van Wilder had België nog een 2e medaillekandidaat. Van Wilder was op het Europees kampioenschap 2e geëindigd en zette ook in Innsbruck lange tijd de toon. Maar uiteindelijk moest hij steeds een plaatsje opschuiven in de hotseats. Hij eindigde op 2 minuten van Evenepoel, maar kreeg een tijdstraf van 20 seconden en viel zo nog terug naar de 7e plaats.

   

  De 3e Belg aan de start was de jonge Branko Huys, die duidelijk leergeld moest betalen op zijn eerste WK. Hoofdschuddend kwam hij over de finish. Een 44e plaats is zijn deel.

  Uitslag WK tijdrijden junioren

  1. Remco Evenepoel 33'15"
  2. Lucas Plapp (Aus) op 1'23"
  3. Andrea Piccolo (Ita) 1'37"
  4. Michel Hessmann (Dui) 1'47"
  5. Soren Waerenskjold (Noo) 1'50"
  6. Manuel Michielsen (Ned) 2'11"
  7. Ilan Van Wilder 2'21"
  8. Joseph Laverick (GBr) 2'21"
  9. Jakob Hindsgaul-Madsen (Den) 2'26"
  10. Michael Garrison (VS) 2'32"
  44. Branko Huys 4'29"

  Fase per fase

  1. 12 uur 28. Evenepoel juichend over de finish. Remco Evenepoel bezorgt België goud op het WK tijdrijden. 1'23" was hij sneller dan de Australiër Plapp. Gewoonweg verbluffend, zeker aangezien de druk op zijn schouders immens was.
  2. 12 uur 27. Van Wilder is al in aantocht! Hij heeft zijn voorsprong nog uitgebouwd!
  3. 12 uur 25. De Duitser Hessmann duwt Van Wilder nog een plaatsje verder weg in het klassement, maar die laatste voelde door de tussentijd van Evenepoel de bui al hangen. Ook voor Hessmann zal het geen brons zijn.
  4. 12 uur 25. Evenepoel moest in de afdaling een beetje inhouden, maar op het vlakke stuk is hij ongenadig voorbij Waerenskjold geknald.
  5. 12 uur 17. "Met zijn tussentijd zou Evenepoel de 2e tijd gehad hebben bij de beloften". José De Cauwer.
  6. 12 uur 17. "Zonder pech is de wereldtitel voor Evenepoel". Renaat Schotte.
  7. 12 uur 15. Evenepoel ongenaakbaar. Remco Evenepoel heeft bij het tussenpunt de Noor Waerenskjold bijna te pakken. Bij het tussenpunt heeft hij net geen 50 seconden van de tijd van Plapp afgedaan. In de hotseat schuddebollen ze respectvol.
  8. 12 uur 14. Piccolo duwt Van Wilder naar 3. Andrea Piccolo heeft nauwelijks iets prijsgegeven op Plapp in het 2e deel. Hij staat voorlopig op de 2e plaats.
  9. 12 uur 07. Plapp met serieuze lap. Plapp is 37 seconden sneller dan Van Wilder. "Hij doet een gooi naar de wereldtitel", merkt Renaat Schotte op. "Kan Evenepoel daar onder?".