90+3'
Francis Amuzu
90+3'
3 - 1

Anderlecht heeft het eerbetoon aan zijn onlangs jarige clubicoon Paul Van Himst opgeluisterd met een overwinning. Paars-wit speelde tegen KV Mechelen met vuur, goals van Stroeykens en Dolberg vielen op het juiste moment om zich te verzekeren van de koppositie in de Jupiler Pro League. Amuzu zorgde voor een orgelpunt met een heerlijke knal. De druk ligt nu bij de topclubs die zondag in actie komen.

Anderlecht - KV Mechelen in een notendop:

• Sleutelmoment: In de laatste minuten van de wedstrijd gaat KV Mechelen naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Het is echter Francis Amuzu die met een heerlijke bal vanop zo'n 40 meter voor een vleugje magie zorgt. Een doelpunt om duimen en vingers bij af te likken. Paul Van Himst keek goedkeurend toe.

• Man van de match: Theo Leoni liet nog maar eens zien dat hij over een grote technische bagage beschikt. Daarbovenop knokt hij ook à la Gavi voor elke morzel grond.

• Opvallend: Anderlecht is dit seizoen nog ongeslagen in eigen huis. De laatste thuisnederlaag was tegen... KV Mechelen. Ook toen scoorde Stroeykens het openingsdoelpunt.

KV Mechelen kruipt in z'n schulp

Alles werd uit de kast gehaald in het Lotto Park om Paul Van Himst, de levende Anderlecht-legende, in de bloemetjes te zetten voor zijn 80e verjaardag. Een lichtshow, speciale truitjes en beelden van zijn spelerscarrière. Het hoorde er allemaal bij.

Feest dus, maar er moest uiteraard wel nog gevoetbald worden.  KV Mechelen liet de bal aan paars-wit en trok de kaart van de organisatie. Het was dan ook Anderlecht dat de dominante ploeg was.

Het doelpunt volgde dan ook snel. Thorgan Hazard legde het leer breed voor Mario Stroeykens die met een goed geplaatst schot voor de 1-0 zorgde. Stroeykens speelt overigens graag tegen Malinwa. Op Mechelen maakte hij zijn eerste profdoelpunten en ook vorig seizoen was hij trefzeker in de thuismatch tegen de troepen van Steven Defour.

Bij Mechelen bleef de organisatie primeren, maar veel kansen voetbalde het zelf niet bij elkaar. Storm was wel een keer gevaarlijk op vrije trap en zag zijn poging op Schmeichel stranden.

Amuzu beslist de partij

Na de rust kwam Mechelen met andere intenties uit de kleedkamer. Defour had bijgestuurd en wisselde Konaté voor de meer aanvallend ingestelde Hairemans. Dat loonde ook, want de kansen volgden nu wel voor de bezoekers. Hairemans trapte een keer naast en Pflücke deed hetzelfde.

Net op het moment dat Mechelen aanspraak maakte op de gelijkmaker viel het doelpunt aan de overzijde. Augustinsson zorgde voor de assist, Dolberg hoefde maar binnen te lopen.

Maar de partij was nog niet helemaal gespeeld. Lauberbach stuurde nu een keer Storm het straatje in en die frommelde het leer in doel. We hadden weer een wedstrijd.

Toch was het Anderlecht dat aan het langste eind trok. En hoe. Francis Amuzu zorgde voor een prinsheerlijk slotakkoord van deze partij. De ingevallen winger lepelde het leer over doelman Coucke in doel. En dat vanop zo'n 40 meter. Petje af. Anderlecht staat zo (voorlopig?) op de eerste plek.

Riemer: "Dit was een topprestatie"

• Steven Defour (KV Mechelen): "In de eerste helft waren we heel apatisch. We stonden in blok, maar kregen er niet veel beweging in. We waren ook veel te nerveus aan de bal, we deden de juiste dingen niet. In de tweede helft kwamen we wel beter in de wedstrijd. Je krijgt wel een doelpunt tegen op hun eerste aanval in de zestien. Dan maken we wel nog de 2-1, een beetje een lucky goal. Dan is het zaak om de juiste dingen te doen op het juiste moment. We waren iets beter na de rust, maar ik denk dat het vooral aan die eerste helft lag."

• Brian Riemer (Anderlecht): "Wat een avond. Ik vind dat we een topprestatie afleverden, zeker in de eerste helft. We hadden met meer dan 1 doelpunt moeten voorstaan. Om met een vol Lotto Park Paul Van Himst te vieren met een 3-1-zege  met een fantastisch doelpunt... Dat kon niet beter. Ik zei voor de wedstrijd al dat Mechelen goed voetbal kan spelen. Als je ze tijd en ruimte geeft, dan geef je hen ook de kans om te voetballen. Het is dan ook moeilijk om hoge pressing te spelen voor 98 minuten. Ik denk dat geen enkel team ter wereld dat kan doen. Maar over de hele wedstrijd gezien, denk ik dat we het heel goed doen."

22:42

Dat was een heerlijk slotakkoord op deze wedstrijd. Anderlecht pakt de drie punten terwijl KV Mechelen er in de tweede helft wel weer een wedstrijd van maakte. Doelpunten van Dolberg en Amuzu zorgen voor de paars-witte zege.

90+8' tweede helft
90+4'
90+4'
90+4'

Heerlijk doelpunt van Amuzu!

Francis Amuzu pakt uit met een waanzinnig mooie lob. Hij ziet dat Coucke ver uit zijn doel staat en verrast de doelman met een heerlijk doelpunt vanop zo'n 40 meter.

90+1'

89'

De tijd begint nu toch zo stilaan te dringen voor KV Mechelen. Volgt er nog één grote kans voor de bezoekers om toch nog een punt te sprokkelen?

85'

De spanning hangt toch in de lucht. Eén moment voor Mechelen volstaat.

Peter Vandenbempt op Radio 1
83'
83'

Kerim Mrabti trapt op de enkels van Leoni en krijgt dan ook een gele kaart onder de neus geduwd.

82'
82'
80'

Nog een keer een kans voor Anderlecht. Theo Leoni wapent zijn schot en trapt dan met links over het doel van Coucke.

77'
77'

Opvallend: Bolingoli kwam in de 57e minuut nog tussen de lijnen en hij wordt nu al vervangen. Raemaekers neemt zijn plek in. Ook Bates en Van Hecke mogen nog even meespelen.