Union bemachtigt zege op Standard en speelt voor het eerst sinds 1964 Europees

  1. 36' - Geel - Christian Burgess
  2. 28' - Geel - Joachim Van Damme
  3. 24' - Doelpunt - Moussa Sissako (1 - 1)
  4. 21' - Verv. Teddy Teuma door Damien Marcq
  5. 21' - Geel - Mathieu Cafaro
  6. 9' - Doelpunt - Teddy Teuma (0 - 1)
  1. 89' - Verv. Kaoru Mitoma door Alex Millán
  2. 88' - Geel - Samuel Bastien
  3. 88' - Geel - Casper Nielsen
  4. 86' - Verv. Lazare Amani door Cameron Puertas
  5. 85' - Verv. Siebe Van der Heyden door Ismaël Kandouss
  6. 83' - Doelpunt - Casper Nielsen (1 - 3)
  7. 79' - Verv. Mehdi Carcela-González door Denis Dragus
  8. 79' - Verv. Noe Dussenne door Nathan Ngoy
  9. 78' - Verv. Damjan Pavlovic door Niels Nkounkou
  10. 70' - Doelpunt - Bart Nieuwkoop (1 - 2)
  11. 61' - Geel - Gilles Dewaele
  12. 57' - Verv. Joachim Van Damme door Gojko Cimirot
  13. 57' - Verv. Selim Amallah door Samuel Bastien
  9'goalTeddy Teuma0 - 1
  24'goalMoussa Sissako1 - 1
  70'goalBart Nieuwkoop1 - 2
  83'goalCasper Nielsen1 - 3

  Union heeft zijn gelijkspel van vorige week tegen Oostende doorgespoeld met een verdiende driepunter op Sclessin. Eén keer kon Standard terugslaan, maar geen tweede, laat staan een derde keer. Union loopt door deze overwinning opnieuw uit op eerste achtervolger Club Brugge en sluit de reguliere competitie zeker af als leider.

  Standard - Union in een notendop

  • Sleutelmoment: Bij 0-1 valt doelpuntenmaker Teuma uit met een blessure. Union heeft het een poosje lastig om het verlies van zijn aanvoerder op te vangen, maar herpakt zich na de rust. Standard stribbelt uiteindelijk niet veel tegen.
  • Man van de Match: Bart Nieuwkoop was een van de scherpste Unionisten bij het aansnijden van de tweede helft. Naast hoog druk zetten zorgde de Nederlander ook vaak voor doelgevaar. Hij buffelde ook de verlossende 1-2 tegen het net.
  • Opvallend: Het is een seizoen vol mijlpalen voor Union. De promovendus wint voor het eerst sinds 1951 op het veld van Standard en is zeker van de eerste plaats in de reguliere competitie. Daar hoort een historisch Europees ticket bij.
  • Statistiek: Union heeft op verplaatsing enkel kruimels laten liggen. Het verloor enkel op bezoek bij Mechelen en boekte buitenshuis 44 op 51. Waanzinnige cijfers.

  Blessure Teuma ontregelt Union even

  Elsner gooide zijn team na de interlandbreak helemaal om, met Van Damme en de afscheidnemende Carcela als opvallendste nieuwe namen. Bij Union wist enkel Mitoma zich in de basisploeg te werken.

   

  Teuma zette de leider al vroeg op voorsprong met een afgeweken volley, maar moest enkele minuten later al het veld verlaten met een blessure. Zonder kapitein was het schip van de bezoekers de juiste koers kwijt. Standard voelde zijn kansen stijgen en kwam aandringen. De gelijkmaker van Sissako kwam dan ook niet uit de lucht gevallen.

   

  Een heerlijke deviatie van Emond was even daarvoor al op de lat gevallen. Ook de bezoekers raakten het kader. Undav, die slechts zelden uit de verf kwam, mikte een uitstekende kans op de paal.

  Standard bezwijkt na rust onder de druk

  In de tweede helft vloog Union een verraste thuisploeg naar de keel. Onder de verstikkende druk moesten Sissako en doelman Henkinet scherp ingrijpen om de gelijke stand te bewaren.

   

  Het was dweilen met de kraan open voor de Luikenaars, die uiteindelijk toch zwichtten. Bager kopte een hoekschop van Nielsen door en aan de tweede paal buffelde Nieuwkoop de bal onhoudbaar binnen. Standard probeerde niet eens een vuist te maken en deed enkel nog aan schadebeperking.

   

  Henkinet schudde nog een half mirakel uit zijn handschoenen op een schot van Undav, maar moest zich toch nog een derde keer gewonnen geven. Nielsen rondde tien minuten voor affluiten keurig een aanval af die hij zelf had opgezet.

  "We moesten er wat inkomen"

  • Gilles Dewaele gaf ruiterlijk toe dat de beste ploeg gewonnen had. "In de tweede helft duwde Union door en kwamen wij er niet meer aan te pas. We konden de bal niet meer bijhouden en dan kom je niet onder de druk uit. " Komt het snel goed met Standard? "Ik zie het wel goedkomen. De supporters en de club verdienen dat. We moeten iets teruggeven."
  • Siebe Van der Heyden viel laat uit, maar kon wel lachen. "Ik voel me heel goed, alleen spijtig dat ik op het einde wat last had. Het was zeker geen gemakkelijke wedstrijd. We moesten er wat inkomen. In de tweede helft vonden we de focus", zei de verdediger van Union. Hoe zorgwekkend is de blessure van Teuma? "De dokters gaan hem goed verzorgen. We moeten nog zien wat hij precies heeft, maar ik hoop dat hij snel terug is."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Union moest een poosje zoeken na het uitvallen van Teuma, maar haalt het uiteindelijk vlot van Standard. De promovendus sluit volgende week de reguliere competitie af als leider en is al zeker van Europees voetbal. .
  3. tweede helft, minuut 89. Henkinet slaat de bal weg voor de neus van Millan. 1-4 zou ook wat overdreven zijn. .
  4. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Union, Alex Millán erin, Kaoru Mitoma eruit
  5. Gele kaart voor Samuel Bastien van Standard tijdens tweede helft, minuut 88
  6. Gele kaart voor Casper Nielsen van Union tijdens tweede helft, minuut 88
  7. tweede helft, minuut 88. Verboomen speelt voor menselijk schild wanneer Nielsen revanche wil nemen voor een gemene schop van Bastien. .
  8. Pijntje bij Van der Heyden. Van der Heyden moet naar de kant, maar dat lijkt eerder uit voorzorg. Union heeft dat Europees ticket in ieder geval al in de tas. . tweede helft, minuut 86.
  9. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Union, Cameron Puertas erin, Lazare Amani eruit
  10. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Union, Ismaël Kandouss erin, Siebe Van der Heyden eruit
  11. tweede helft, minuut 84. Nielsen maakt het af! Bij Standard loopt er achterin wat fout, maar de inspanning van Nielsen is daarom niet minder indrukwekkend. Hij zet zelf de aanval op en hamert de aflegger van Mitoma proper in de hoek. .
  12. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 83 door Casper Nielsen van Union. 1, 3.
  13. tweede helft, minuut 81. Millan en Puertas, de Spanjaarden van Union, staan klaar om in te vallen. .
  14. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Standard, Denis Dragus erin, Mehdi Carcela-González eruit
  15. tweede helft, minuut 79. Union is baas. Met één goaltje verschil blijft het link, maar we zien Union niet direct nog in de problemen komen. Of invallers Nkounkou, Ngoy en Dragus moeten iets speciaals brengen. .
  16. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Standard, Nathan Ngoy erin, Noe Dussenne eruit
  17. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Standard, Niels Nkounkou erin, Damjan Pavlovic eruit
  18. tweede helft, minuut 76. Standard ontsnapt aan de 1-3. Henkinet redt spectaculair op de deviatie van Undav en op de lijn komt Bokadi hem steun verlenen. .