2. 30' - Doelpunt - Laurent Depoitre (1 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 33 - 03/04/22 - 16:02
30'
Laurent Depoitre
1 - 2
30'

Cercle Brugge heeft een felbevochten punt veroverd tegen Gent. In een match die in het teken stond van de overleden Miguel Van Damme maakte het 2 keer een achterstand ongedaan: 2-2. Gent doet een heel slechte zaak in de strijd om de Champions' Play-offs. Dankzij de draw is Antwerp wel zeker van de top 4.

Cercle Brugge - AA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Een tienkoppig AA Gent wordt tijdens de 8 (!) minuten extra tijd langs alle kanten belaagd door Cercle, maar gaat bijna nog met de volle buit lopen. Samoise mikt de bal van de laatste kans vanuit een scherpe hoek op de lat.

• Man van de match: Thibo Somers kon voor geen mooier eerbetoon aan Miguel Van Damme zorgen. Hij bracht Cercle tot twee keer toe langszij en vierde dat telkens door het shirt van de doelman de lucht in te steken.

• Opvallend: AA Gent slaagde er vandaag niet in om de nul te houden en dat is dit seizoen opmerkelijk te noemen. Na 33 speeldagen staat de teller op 13 clean sheets, enkel Union doet beter met 15 stuks. 8 van die clean sheets zette Gent bovendien buitenshuis neer.

• Statistiek: Voor Gent komt er een einde aan een straffe zegereeks van 7 wedstrijden. Enkel Club Brugge deed dit seizoen even goed (en blijft in de running voor een 8e zege op rij). Gent slikte vandaag ook evenveel goals als in de voorgaande 7 wedstrijden samen.

Tissoudali scoort en laat scoren

Na een pakkend eerbetoon aan doelman Miguel Van Damme brak de wedstrijd meteen los. Tissoudali bracht Gent al in de derde minuut op voorsprong, op aangeven van Castro-Montes tikte hij de openingsgoal van dichtbij door de benen van Warleson.

Een klap voor Cercle, maar de thuisploeg veerde meteen recht. Amper een minuut na de 0-1 hingen de bordjes weer gelijk. Een hoekschop van Hotic werd door Popovic doorgekopt aan de eerste paal en de vrijstaande Somers kon scoren aan de tweede paal.

In een flitsend wedstrijdbegin had Warleson nog een prima redding nodig om Castro-Montes van de 1-2 te houden, maar nadien werd het wat minder. Tot Gent op het halfuur opnieuw toesloeg. Tissoudali kroop nu in de huid van aangever en Depoitre tikte de bal simpel binnen.

Somers snoept Gent twee kostbare punten af

Roef liet Gent even schrikken met een blunder meteen na de rust, maar Matondo kon er niet van profiteren. Wat volgde, was een tweede helft die bol stond van de spelonderbrekingen. Zo moesten Depoitre en Popovic minutenlang verzorgd worden na een stevige botsing bij een kopduel.

Cercle kon op die manier niet in zijn ritme komen, Gent had alles onder controle. Tenminste, zo leek het toch. Want in de slotfase sloeg Cercle plots genadeloos toe. Na Gents balverlies schakelde Vitinho snel om. Matondo kon voorzetten en Somers, weer hij, mikte in één tijd de gelijkmaker in doel.

Een enorme opdoffer voor Gent en vijf minuten later werd het nog erger toen Hjulsager rood kreeg voor natrappen. Cercle rook zijn kans en ging nog voluit voor de zege. Gent zag sterretjes, maar pakte diep in de extra tijd toch nog bijna de drie punten. Samoise mikte vanuit een scherpe hoek op de lat, in Anderlecht klonk een luide oef.

Vanhaezebrouck: "We hebben het onszelf aangedaan"

Hein Vanhaezebrouck schuwde de kritiek op zijn ploeg niet na de pijnlijke puntendeling tegen Cercle. "Een gelijkspel is de logische weergave van de wedstrijd. We zijn ongelofelijk goed begonnen. Tissoudali blijft de laatste tijd maar scoren, ook met de nationale ploeg. Het was een droomstart en toch pakken we dan zo makkelijk een tegendoelpunt."

"We hadden zo vaak getoond dat Cercle dat op die manier deed, ze scoorden zo ook bijna tegen ons in de heenmatch. Het waren niet twee 17-jarigen die bij die fase betrokken waren, dit kan gewoon niet. Je moet zuinig zijn met je doelpunten. We maken niet veel goals en geven er gelukkig ook weinig weg. Maar zoals we vandaag die eerste goal weggeven, die kom je tekort op het einde."

"Het was de verdienste van Cercle om in de tweede helft alles te proberen om terug te keren en onze fout om niet meer te voetballen. We hebben alleen maar lange ballen getrapt, achteraan is er geen enkele moeite meer gedaan om uit te voetballen als verdediging. Zo breng je ook de kwaliteiten van je goede spelers niet in beeld, Tissoudali heeft nog amper 2 ballen gezien. Dat is AA Gent niet. We wachtten af en hoopten om te overleven, dat hoort niet thuis op het topniveau. Dat kunnen we alleen onszelf verwijten."

"Ik wil geen excuses zoeken. We hadden voor het eerst allemaal fitte mannen, ik heb zelfs spelers moeten thuislaten. Odjidja valt dan wel uit, maar dan moeten de andere spelers hun kwaliteiten tonen. Wij moeten gewoon durven te voetballen om onze kwaliteiten te laten gelden en dan ga je minstens nog 3 à 4 goede kansen afdwingen in de tweede helft. Zet je er daar één van om, dan win je de wedstrijd."

"We hebben met vuur gespeeld en dit onszelf aangedaan. We hebben het dit seizoen veel te weinig in eigen handen gehad. We hebben nu nog één wedstrijd. Antwerp is weg, die kunnen we niet meer bijhalen. Het zal tussen ons en Anderlecht gaan."

Thalhammer: "Miguel zou trots geweest zijn"

• Hannes Van der Bruggen (Cercle Brugge): "Dit was zonder twijfel de meest emotionele wedstrijd die ik al gespeeld heb. Het is al een heel beklijvend weekend geweest, het was gisteren een zware dag die je mentaal en fysiek sloopt. Ik denk dat we een mooi eerbetoon gebracht hebben aan Miguel. Voor de wedstrijd hadden we van zijn vrouw de boodschap gekregen dat Miguel het liefst gewild zou hebben dat we er vol voor gingen. Daar hebben we onze motivatie uitgehaald. Op het einde van de tweede helft hebben we nog een paar goede kansen gehad. Als groep hebben we hier zoveel van opgestoken, dat moeten we meenemen. Het was belangrijk dat we vandaag een goede prestatie neerzetten en dat hebben we gedaan."

• Dominik Thalhammer (trainer Cercle Brugge): "We wilden vandaag alles geven en vechten voor Miguel. We wilden ook nog knokken voor de kans om nog de top 8 te halen. We zijn niet zo goed begonnen, maar dat is normaal. We zijn mensen, we waren natuurlijk emotioneel. In het laatste halfuur hebben we het heel goed gedaan, we hebben veel druk op Gent gezet. We hadden de overwinning misschien wel verdiend, maar ik ben heel trots op mijn team. We hebben het fantastisch gedaan, terwijl het toch een heel moeilijke week was voor ons. We hebben gevochten als leeuwen, zoals ook Miguel gedaan heeft. Ik denk dat hij ook heel trots zou geweest zijn."

90+10'

AA Gent blijft na 7 overwinningen op een rij steken op een 2-2-gelijkspel bij Cercle Brugge en laat zo dure punten liggen in de strijd voor de Champions' Play-offs. In een tweede helft die bol stond van de spelonderbrekingen leek Gent nochtans op weg naar een belangrijke driepunter. Tot Somers in de slotfase Cercle met zijn tweede van de namiddag weer langszij bracht. Na rood voor Hjulsager kwam Cercle zelfs nog dicht bij winst, al zorgde Samoise op de valreep bijna nog voor de 2-3.

90+10' tweede helft
90+9'

Samoise tegen de lat!

Gent slaat bijna op de valreep nog toe. Warleson kan een voorzet van Torunarigha net niet onderscheppen en zo kan Samoise uithalen aan de tweede paal. Hij mikt de bal van de laatste kans op de lat!

90+6'

Nog twee minuten extra tijd en Cercle dwingt nog eens een hoekschop af. Daland kan koppen, maar besluit ruim naast. Het is pompen of verzuipen voor Gent.

90+5'

Dubbele wissel

Vanhaezebrouck grijpt in en brengt Nurio en Lemajic tussen de lijnen. Depoitre en Kums worden naar de kant gehaald.

90+5'

Gent ziet af

De pogingen van Cercle blijven nu komen. Denkey is de volgende die zijn kans waagt met een verre knal. Zijn schot zoeft rakelings over de lat. Gent ziet sterretjes.

90+4'
90+3'

Vitinho niet voorbij Roef

Cercle gaat voluit voor de overwinning. Vitinho zet zich door in de zestien en haalt uit, Roef staat pal.

90+3'

Matondo mikt over

Matondo blijft nu de gevaarlijkste man bij Cercle. Da Silva Lopes verovert de bal op het middenveld en lanceert Matondo. Die zet zich door en haalt uit vanaf het halve maantje, maar zijn schot gaat over.

90+1'

Gent krijgt maar liefst 8 minuten om alsnog de volle buit mee te graaien. Bijzonder veel extra tijd dus, maar wel te rechtvaardigen door de vele spelonderbrekingen in de tweede helft.

90+1'

8 - extra time

Er komen 8 minuten extra tijd bij.
89'

Roef voorkomt reuzenkans voor Matondo

Matondo wordt alleen voor Roef gebracht, maar de doelman is net iets sneller op de bal. Gent ontsnapt, het is plots alle hens aan dek bij de bezoekers.

86'

Rood voor Hjulsager!

Het gaat van kwaad naar erger voor Gent. Hjulsager wordt door Da Silva Lopes onderuit getrokken en lijkt bij het vallen op de Cercle-speler te trappen. Ref Laforge interpreteert het alvast als natrappen en geeft meteen rood. Da Silva Lopes krijgt uiteraard ook geel voor de duidelijke overtreding.

85'

Nog 6 minuten reguliere speeltijd, maar we mogen ervan uitgaan dat er nog een pak extra tijd zal bijkomen. Vooral de verzorging van Depoitre en Popovic nam veel tijd in beslag.

81'

Somers doet het weer voor Cercle!

Koude douche voor Gent! Cercle komt in de slotfase zowaar weer langszij en opnieuw is Somers de Brugse held. Na Gents balverlies schakelt Vitinho snel om. De bal gaat naar Matondo en die zet goed voor naar Somers. Met een tik in één tijd neemt die Roef te grazen. Wat nu, Gent?

79'

Denkey besluit naast

Eindelijk nog eens wat doelgevaar na al het oponthoud. Matondo pakt uit met een goede actie in de zestien. Hij krijgt de bal vanaf de achterlijn scherp voor doel, Denkey mikt aan de eerste paal in één tijd naast.

76'

Exit Popovic

Popovic gaat nu toch opnieuw zitten. Zijn wedstrijd is voorbij, hij wordt door de medische staf naar de kant begeleid. Vanhoutte komt in de ploeg bij Cercle, Van der Bruggen gaat achterin spelen.

75'

De lange onderbreking komt Gent natuurlijk wel goed uit. Cercle kan zo niet in zijn ritme komen. Wat kan de thuisploeg nog bieden in de slotfase van deze wedstrijd?