87'

Union kan rustig vanuit de zetel toekijken hoe de concurrenten het zullen doen, want de leider in de Jupiler Pro League volbracht zijn taak in Kortrijk. De match leek op een puntendeling af te stevenen, maar plots schudde Deniz Undav een wonderlijke trap uit zijn kuiten.

KV Kortrijk - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Na een speeldag op het strafbankje maakte Deniz Undav zijn rentree bij Union en hoe! Met een wondermooie goal in de slotfase bezorgde hij de competitieleider op de valreep de volle buit.

• Man van de match: De schoonheidsprijs is zonder twijfel voor Undav, maar in de eerste helft was de spits onzichtbaar. Wél een hele wedstrijd op de afspraak: Casper Nielsen. De Deen maakte met een knappe plaatsbal zelf de 1-1 en zorgde ook voor de assist bij de 1-2 van Kandouss.

• Opvallend: Union kan buitenshuis ijzersterke cijfers voorleggen. 15 uitwedstrijden leverden maar liefst 12 overwinningen op. Slechts één keer keerde Union met lege handen huiswaarts, op de 5e speeldag bij KV Mechelen. Bij Racing Genk en Club Brugge moest het vrede nemen met een punt.

• Pijnlijke reeks: Kortrijk heeft nog niet veel plezier beleefd aan 2022. Van de 10 competitiewedstrijden die het dit jaar al speelde, kon het er slechts 1 winnen. Enige nuance bij de 6 op 30 sinds de winterstop: KVK speelde de voorbije weken onder meer tegen Gent, Club Brugge, Antwerp, Racing Genk en Union.

Nielsen veegt vroege achterstand snel uit

Twee goals in het openingskwartier, het was tekenend voor een zinderend begin. Zo zinderend dat bij Kandouss na enkele minuten het licht uitging. Hij leverde de bal zomaar plompverloren in bij Selemani en de ex-speler van Union pakte het cadeau gretig uit. 1-0 en een droomstart voor Kortrijk.

Een knappe redding van Ilic op een verraderlijke vrije trap van Teuma stond een snelle gelijkmaker eerst nog in de weg, maar amper 5 minuten na de openingsgoal kwam die er tóch. Met een knappe plaatsbal na een ingestudeerd nummertje op een corner bracht Nielsen Union weer langszij.

Na die 2 goals in het openingskwartier bleef het een leuke pot voetbal in het Guldensporenstadion. Beide ploegen gingen voluit voor de winst, al bleven de grote kansen uit. Ilic ging goed plat op een lage knal van Lapoussin, aan de overkant mikte Selemani een vrije trap net naast.

Undav verlost Union met prachtdoelpunt

Union trok meteen fel van leer in de tweede helft, Kortrijk moest achteruit. Nieuwkoop kwam tot twee keer toe dicht bij de 1-2. Eerst ranselde Ilic zijn kopbal met schitterende reflex nog uit zijn doel, daarna liet de Nederlander zelf een huizenhoge kans onbenut op een doorgekopte hoekschop.

De 1-2 bleef wel in de lucht hangen en halfweg de tweede helft kreeg Union ook loon naar werken. Nielsen schilderde een vrije trap op het hoofd van Kandouss en die zette zijn eerdere blunder zelf recht met een rake kopbal. Kortrijk zag sterretjes, Ilic voorkwam met alweer een goede redding dat Teuma er 1-3 van maakte.

De gelijkmaker kwam een kwartier voor het einde dan ook uit de lucht vallen. Na een knappe één-twee met de pas ingevallen Henen mikte Selemani zijn tweede van de avond in de verste hoek. Tegen de gang van het spel in stond het zo plots weer gelijk.

Nieuw puntenverlies zat er dus aan te komen voor Union, maar dat was buiten Undav gerekend. Met een wondermooie goal maakte hij in de slotfase het verschil. Hij draaide aan het halve maantje knap weg van Radovanovic en mikte de bal enig mooi in de kruising. Rot van effect en een lust voor het oog.

Undav: "Lucky goal, maar blij dat ik zo kon scoren"

• Deniz Undav (Union): "We wisten dat het een moeilijke wedstrijd zou worden, zeker met de thuissupporters tegen ons. We hebben ons eigen spel proberen te spelen. We hebben veel kansen gecreëerd en hadden meer kunnen scoren, maar ik ben tevreden met de drie punten. In de eerste helft had ik het moeilijk. Ik wou Cameron (Puertas, red.) helpen, want het was de eerste keer dat hij als spits speelde. Het was moeilijk, omdat hij mij niet begreep. In de tweede helft kon ik wel in het Engels communiceren met Kozlowski en toen zag je ook dat het beter liep. Ik maakte een lucky goal, ik ben blij dat ik op zo'n manier kon scoren en de bal er zo mooi in ging. Voor mij is het belangrijkste dat we hier de drie punten pakken. We willen nu op die eerste plaats blijven, maar we voelen geen druk. Union kampioen? Je weet maar nooit."

• Felice Mazzu (trainer Union): "We zijn heel trots dat we nu zeker zijn van onze plek in de Champions' Play-offs. Dat was voor de match al zo en we wilden dan ook een grootse wedstrijd spelen, na een mindere periode qua puntenaantal. We hebben vandaag veel karakter getoond. Het was een moeilijke eerste helft. Na zo'n weggeefdoelpunt is het niet makkelijk om hier nog te winnen. Op basis van onze tweede helft en de kansen die we daarin creëerden is het een verdiende zege. Ook al pakken we hier de drie punten met een buitenaards doelpunt."

• Karim Belhocine (trainer Kortrijk): "We zijn goed aan de wedstrijd begonnen. Jammer genoeg slikken we die gelijkmaker op een moment dat we met tien op het veld stonden. Dat is frustrerend. Union kwam dan op voorsprong op een nieuwe stilstaande fase, maar wij hebben ons op karakter terug in de wedstrijd geknokt. Die prachtige goal van Undav zorgt er uiteindelijk voor dat we met lege handen achterblijven. We hebben veel wedstrijden gespeeld waarin we veel kansen creëerden, maar waarbij de efficiëntie ontbrak. We moeten blijven werken."

90+3' tweede helft
    90+3'

Dolle vreugde bij Union, dat op de valreep de volle buit meegraait in het Guldensporenstadion. Architect van de zege: Deniz Undav. Met een fabelachtig mooie goal trok hij de competitieleider over de streep. Union voert de druk op Club en co weer op.

90+2'

87'

Wereldgoal van Undav!

Wat een goal van Undav! Hij draait goed weg van Radovanovic aan het halve maantje en schildert de bal in één tijd enig mooi in de kruising. Rot van effect en een lust voor het oog. Union dan toch op weg naar drie punten.

84'

Geel voor Badamosi

Badamosi komt te laat en beukt Van der Heyden onderuit. Het komt hem op een terechte gele kaart te staan.

81'

Geel voor Undav en Radovanovic

Ref Boterberg moet even een brandje blussen na een opstootje tussen Undav en Radovanovic. Hij roept beide spelers bij zich en geeft ze diplomatisch allebei geel.

81'

Nog 10 minuten op de klok en de wedstrijd kan nog alle kanten uit. Ook bij Club Brugge, dat straks nog in actie komt tegen Seraing, zullen ze de slotfase met bijzondere aandacht volgen.

76'
    76'

Selemani doet het weer voor Kortrijk!

Kortrijk komt uit het niks weer op gelijke hoogte! Na een knappe één-twee met de pas ingevallen Henen slaat Selemani opnieuw toe. Vanuit een scherpe hoek neemt hij Moris te grazen.

75'
    71'

Ilic houdt Kortrijk in de wedstrijd

Het is zwoegen voor Kortrijk in de tweede helft. Undav kopt de bal goed terug naar Teuma en die dwingt Ilic met een strakke knal nog maar eens tot een redding. De doelman is aan een sterke wedstrijd bezig.

68'
    67'

Kandouss zet zijn blunder recht!

Kortrijk kraakt onder de druk. Nielsen schildert een vrije trap perfect op het hoofd van Kandouss en die laat Ilic kansloos achter. Zijn blunder bij de openingsgoal is helemaal vergeten.

62'

Opnieuw net niet voor Nieuwkoop

De 1-2 blijft in de lucht hangen. Undav kopt de bal goed door op een hoekschop van Nielsen. Nieuwkoop kan aan de tweede paal ongehinderd scoren, maar werkt de bal met zijn dijbeen naast. Het zit de Nederlander niet mee.

58'

Undav lijkt wakker. Opnieuw zorgt hij voor dreiging, dit keer op een lage voorzet van Lapoussin. Het levert Union een hoekschop op.

57'

Mehssatou grijpt schitterend in

Undav wordt eindelijk eens, randje buitenspel, gelanceerd in de zestien. In plaats van zelf te schieten legt hij de bal breed en dat blijkt de verkeerde keuze. Mehssatou voorkomt met een schitterende interventie een kans voor Union.

54'

Nieuwkoop bijzonder dicht bij de 1-2!

Wat een redding van Ilic! Nieuwkoop kopt goed in op een prima voorzet van Lapoussin, maar de Kortrijk-doelman kan de bal nog net voor de lijn wegslaan. Union was bijzonder dicht bij een voorsprong.