Ga naar de inhoud

Anderlecht komt pas na de rust onder stoom tegen KV Oostende

 1. 44' - Geel - Wesley Hoedt
 1. 85' - Geel - Makhtar Gueye
 2. 78' - Doelpunt - Yari Verschaeren (2 - 0)
78'goalYari Verschaeren2 - 0

Anderlecht heeft in eigen huis moeten knokken voor de drie punten tegen KV Oostende. Pas na de 1-0 van Refaelov kwam de recordkampioen onder stoom. Yari Verschaeren en Benito Raman maakten het helemaal af voor de vierde in de stand.

Anderlecht - KV Oostende in een notendop:

 • Sleutelmoment: Bij een krappe 1-0-voorsprong blijft het nerveus voetballen voor Anderlecht. Pas in het slotkwartier kan paars-wit de zege veiligstellen. Verschaeren rondt een fraaie één-twee met Kouamé af en 4 minuten later zet Raman de 3-0-eindstand op het scorebord. 

 • Man van de match: Lior Refaelov blies een inspiratieloos Anderlecht kort na de rust leven in met zijn openingsgoal. De Israëliër effende zo het pad voor paars-wit en toonde na zijn 2 assists in de bekerwedstrijd tegen Eupen afgelopen donderdag opnieuw zijn waarde voor de recordkampioen. 

 • Opvallend: Sinds de terugkeer van Oostende op het hoogste niveau in 2013 kon de kustploeg slechts 1 keer de volle buit pakken op Anderlecht. Dat was 2 seizoenen geleden, op de openingsspeeldag met een 1-2-zege. De overige 10 bezoekjes aan Anderlecht leverden voor KVO 8 nederlagen en 2 gelijke spelen op. 

 • Schorsing: Wesley Hoedt zal er volgende week niet bij zijn in de topper tegen Antwerp. De jarige Nederlander liep tegen zijn 5e gele kaart aan en moet daardoor geschorst toekijken tegen zijn ex-club. 

Verschaeren en Raman stellen zege pas in slotfase veilig

Winst voor Union, Club Brugge én Antwerp. Met de hete adem van Gent in zijn nek kon Anderlecht niet achterblijven. Maar in een bijzonder flauwe eerste helft oogde paars-wit inspiratieloos en vermoeid. De onzuiverheden stapelden zich op. 

Oostende bleef moeiteloos overeind en prikte af en toe goed tegen. Welgeteld één keer kwam Anderlecht dicht bij een goal, maar Kouamé liet de uitgelezen kans liggen. Een onverstoorbare duif op het veld was nadien zowat het spannendste dat er te beleven viel. 

Kort na de rust haalde Refaelov de druk van de ketel bij paars-wit. Een één-twee met Zirkzee kwam er niet zoals bedoeld uit, maar de bal viel in de kluts wel voor de voeten van Refaelov en die maakte het van dichtbij koelbloedig af. 

Anderlecht slaagde er nadien niet in om de bal vast te houden en zo bleef het spannend. Pas in het slotkwartier kreeg Oostende het lastig. Urhoghide kon met een ultieme tackle nog net de bal afsnoepen van de doorgebroken Kouamé. Een treffer van Raman werd dan weer afgekeurd voor buitenspel. 

Pas 12 minuten voor het einde had Anderlecht zijn schaapjes op het droge. Na een knappe één-twee met Kouamé tikte Verschaeren de 2-0 door de benen van Scherpen en amper 4 minuten later stond het al 3-0. Invallers Amuzu en Raman vonden elkaar en die laatste mikte de bal in één tijd netjes in doel. 

Weijs: "Heel goed gereageerd in de tweede helft"

 • Yves Vanderhaeghe (trainer KV Oostende): "In de eerste helft stonden we goed in positie, Anderlecht heeft zelfs geen kansen gekregen. Wij hadden 5 à 6 omschakelmomenten waar we het niet goed genoeg deden om te scoren. We waren er wel een aantal keer dicht bij en hadden de betere kansen. Er was gewaarschuwd voor één-tweetjes voor de zestien, maar die bal viel dan toch nog goed. Zo stonden we plots 1-0 achter. Jammer genoeg hadden we daarna niet veel antwoorden meer. We hebben geprobeerd om nog wat offensiever te spelen, maar ik was niet tevreden over de invallers. We leden dan ook nog een aantal keer balverlies waaruit we direct een tegendoelpunt kregen."

 • Willem Weijs (T2 Anderlecht): "In de eerste helft ging het moeizaam, maar in de tweede helft hebben we heel goed gereageerd. In de eerste helft moesten we het ritme wat zoeken, dat duurde vandaag blijkbaar 45 minuten. Aan de bal was het heel stroperig, heel traag. We liepen vaak te lang met de bal, er waren ook te veel technische fouten in het kaatsen, in het aannemen. Gelukkig ging het tempo omhoog in de tweede helft en hadden we ook wat meer loopacties. Dat was genoeg om van Oostende te winnen. Voor de wedstrijd tegen Antwerp ziet het er weer helemaal anders uit. Dan zullen we weer een volledige trainingsweek gehad hebben, zonder een bekerwedstrijd op donderdag. De schorsing van Hoedt is niet lekker voor zo'n wedstrijd, maar we gaan dat oplossen."

Reacties na Anderlecht - Oostende:

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 92. Einde. Anderlecht volgt het voorbeeld van Union, Club Brugge en Antwerp en boekt een belangrijke zege. Paars-wit had het bijzonder moeilijk in de eerste helft, maar een goal van Refaelov kort na de rust zorgde voor de bevrijding. In de slotfase stelden Verschaeren en Raman de zege helemaal veilig .
 3. tweede helft, minuut 92. Ambrose zorgt nog eens voor een prikje van Oostende. Van Crombrugge gaat goed plat.  .
 4. Er komen 2 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 5. tweede helft, minuut 85. Ashimeru en Kouamé mogen iets vroeger dan hun ploegmaten naar de kant. Olsson en Stroeykens maken de slotfase vol bij Anderlecht. .
 6. Gele kaart voor Makhtar Gueye van KV Oostende tijdens tweede helft, minuut 85
 7. tweede helft, minuut 82. Raman beslist de wedstrijd. De boeken kunnen helemaal dicht in het Lotto Park. De invallers maken het verschil. Amuzu brengt de bal perfect in de loop van Raman en die tikt de 3-0 in één tijd in doel. .
 8. tweede helft, minuut 80. Applaus en een staande ovatie voor Mychajlytsjenko. De Oekraïner krijgt de steun van het hele stadion. Hij wordt naar de kant gehaald voor Sardella. .
 9. tweede helft, minuut 78.
 10. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 78 door Yari Verschaeren van Anderlecht. 2, 0.
 11. tweede helft, minuut 78. Dan toch 2-0! Verschaeren geeft Anderlecht wat extra ademruimte. Na een knappe één-twee met Kouamé tikt hij de bal feilloos door de benen van Scherpen. Paars-wit lijkt op weg naar een broodnodige zege .
 12. Afgekeurde goal. Nu is het Raman die alleen voor Scherpen gebracht wordt. De invaller omspeelt de doelman en legt de bal netjes in doel, maar er wordt meteen gevlagd en gefloten voor buitenspel. . tweede helft, minuut 76.
 13. tweede helft, minuut 75. Urhoghide voorkomt de 2-0. Oostende ontsnapt aan een tweede tegengoal. Kouamé kan plots alleen op doel afgaan, maar met een ultieme tackle snoept Urhoghide hem nog de bal af. .
 14. tweede helft, minuut 74. Amuzu laat zich al meteen zien op een uitstekende pass van Mychajlytsjenko. De invaller speelt zijn snelheid optimaal uit, maar zijn voorzet landt uiteindelijk wel in de handen van Scherpen. .
 15. tweede helft, minuut 72.
 16. tweede helft, minuut 71. Exit Zirkzee en Refaelov. Bij Anderlecht volgen ze het voorbeeld van Oostende. Raman en Amuzu nemen de plaatsen in van Zirkzee en doelpuntenmaker Refaelov. .
 17. tweede helft, minuut 70. Dubbele wissel. Twee frisse krachten voor Oostende. D'Haese en Ambrose komen in de ploeg voor McGeehan en Atanga. .
 18. tweede helft, minuut 69. Kopbal Urhoghide. Nieuwe dreiging van Oostende met een kort genomen vrije trap. Het ingestudeerd nummertje komt er niet helemaal uit, maar uiteindelijk kan Urhoghide wel koppen. Een eind naast het doel. .
 19. tweede helft, minuut 69. Slordige tussenkomst van Hoedt, die zomaar een hoekschop weggeeft. Die levert niks op, maar het is duidelijk dat Anderlecht zijn schaapjes nog niet op het droge heeft. .
 20. tweede helft, minuut 66. Anderlecht kan de bal niet vasthouden, er is de laatste minuten geen rust in het spel van de thuisploeg. Geert Heremans op Radio 1.