Frustrerende avond voor Anderlecht in Leuven: het eindigt met 10 man en 1 punt

4. 83' - Geel - Majeed Ashimeru
  5. 85' - Verv. Majeed Ashimeru door Kristoffer Olsson
  6. 90+2' - Verv. Siebe Schrijvers door Thibault Vlietinck
Jupiler Pro League - speeldag 29 - 26/02/22 - 20:45

Een ongeïnspireerd Anderlecht heeft een frustrerende avond beleefd tegen een stug OHL. RSCA verkwanselde zijn weinige doelkansen en zag diep in het slot rechtsback Murillo én coach Kompany nog rood krijgen. Bovendien lag de partij in de eerste helft lang stil toen een fan gereanimeerd moest worden.

OH Leuven - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde krijgt Christian Kouamé op aangeven van Murillo een niet te missen kans. Maar missen is exact wat de Ivoriaan doet. Dichter bij een goal komt Anderlecht niet meer.

• Man van de match: Hendrik Van Crombrugge hield de doorgebroken Maertens al vroeg in de wedstrijd van de 1-0 en pakte kort daarna uit met een wereldsave op een kopbal van Özkacar. Ook in de tweede helft voorkwam hij een goal op een knap schot van De Norre.

• Opvallend: Anderlecht laat voor de vierde opeenvolgende keer punten liggen tegen OH Leuven. Zowel vorig als dit seizoen eindigde het duel in het Lotto Park op een 2-2-gelijkspel. In Leuven ging paars-wit vorig seizoen zelfs de boot in.

• Triest: De wedstrijd werd bijna een halfuur stilgelegd, omdat een supporter gereanimeerd moest worden. Voor OH Leuven is het al de tweede keer dit seizoen dat ze zo’n trieste gebeurtenis meemaken. Eind oktober werd het bekerduel tussen Lierse K. en OHL ook onderbroken nadat een man onwel was geworden op de tribunes. De supporter overleed later die avond.

Tumultueuze eerste helft levert geen goals op

Zich steviger in de top 4 nestelen na het puntenverlies van KV Mechelen, de kloof met Union een beetje verkleinen én Club Brugge en Antwerp extra onder druk zetten. Aan motivatie kon het Anderlecht vanavond niet ontbreken, maar toch was het OH Leuven dat een pak feller aan de wedstrijd begon.

Van Crombrugge moest Anderlecht in de eerste minuten zelfs tot twee keer toe behoeden voor een vroege achterstand. Eerst pareerde hij een poging van de doorgebroken Maertens en op een hoekschop pakte hij uit met een schitterende reflex op een kopbal van Özkacar. De reactie van Anderlecht bleef niet uit, een afstandsschot van Gomez strandde op de paal.

Een heerlijk wedstrijdbegin, het was smullen voor de toeschouwers. Helaas werd het plots heel stil toen één van die toeschouwers moest gereanimeerd worden. Scheidsrechter Lambrechts legde de wedstrijd meteen stil. De supporter werd naar het ziekenhuis afgevoerd en na een onderbreking van bijna een halfuur werd de wedstrijd hervat.

Anderlecht kreeg de motor het best weer op gang en duwde OHL achteruit. Bijna leverde dat ook een voorsprong op. Runarsson stond pal op een schot van Zirkzee, maar was kansloos bij de herneming van Verschaeren. Die stond evenwel buitenspel en dus ging het feest na tussenkomst van de VAR niet door voor paars-wit.

Vreselijke misser Kouamé, rood voor Murillo en Kompany

Het begin van de tweede helft was bijna een kopie van de eerste. Opnieuw werd Maertens perfect gelanceerd, opnieuw kon hij niet afwerken. De Norre kreeg de bal wel tussen de palen, maar Van Crombrugge schudde nog maar eens een knappe redding uit zijn mouwen.

Anderlecht kwam pas twintig minuten voor het einde nog eens boven water. Murillo zette zich met een knappe rush door op rechts en legde de bal perfect terug naar Kouamé. Die zorgde voor dé misser van de wedstrijd door van dichtbij in één tijd over te knallen.

Anderlecht bleef het nadien vruchteloos proberen. Vooral Gomez zorgde nog voor gevaar met een knappe vrije trap en harde knal, maar Runarsson hield stand. De wedstrijd eindigde in mineur voor paars-wit toen Murillo zijn tweede gele kaart kreeg en Kompany na fel protest op zijn beurt tweemaal geel kreeg.

"Uitsluiting Vincent was een emotionele beslissing"

• Willem Weijs (T2 Anderlecht): "Ik weet niet wat er gezegd is, maar ik vond het een wat emotionele beslissing van de ref. Vincent reageerde even emotioneel en daarvoor mag hij ook een waarschuwing krijgen. Daarna kwam die tweede gele kaart wel heel snel, al heb ik niet gehoord wat er precies gezegd is. Ik kan er niet over oordelen. De tweede gele kaart voor Murillo kan je geven, maar net daarvoor werd een in onze ogen duidelijke overtreding op Raman niet gefloten. De scheidsrechter heeft op het einde van de wedstrijd ook bevestigd dat hij dat verkeerd gezien had. Dat verandert de wedstrijd natuurlijk voor een deel. Anders kregen wij een vrije trap in een heel kansrijke positie en nu stonden we opeens met tien. Maar we moeten het niet alleen over de beslissingen van de ref hebben, we hebben gewoon ook niet goed genoeg gespeeld."

• Wesley Hoedt (Anderlecht): "Het was een hele rare wedstrijd, natuurlijk ook door wat er gebeurd is. Ik hoop dat de persoon in kwestie in orde is. Dit wens je niemand toe. De mensen komen hier om gezellig een potje voetbal te bekijken en dan wil je niet dat zoiets gebeurt. Dat grijpt je wel aan. Sportief blijf ik wel met een teleurgesteld gevoel achter. Kansen zoals die voor Kouamé moet je gewoon afwerken. Dat is het probleem dat we eerder op het seizoen hadden. De kansen die we krijgen, moeten we wel afmaken. Het ontbrak ons een beetje aan kansen om OHL echt pijn te doen. Het ging voortdurend op en neer en we hadden niet de volledige controle. Dat moet snel weer verbeteren. Dit gaat ons niet zuur opbreken voor de Champions's Play-offs. Dit is een moeilijke uitwedstrijd en we hebben nog alles in eigen handen. Maar we hadden natuurlijk liever gewonnen."

• Marc Brys (trainer OHL): "Er waren goede en minder goede momenten van beide ploegen, maar de doelpunten ontbraken. We hebben zelf een zevental goede kansen gecreëerd, het is jammer dat we deze wedstrijd niet winnen. We zijn niet helemaal tevreden. Zeker omdat er op het einde nog mogelijkheden waren na die rode kaart voor Murillo. Er is ontgoocheling, omdat er meer in zat. Anderlecht heeft een heel mooie ploeg met heel veel talent. Het is mooi dat we daartegen goed weerwerk hebben kunnen bieden. Daarom ben ik ook ontgoocheld met slechts een punt."

Ondanks flink wat kansen eindigt deze wedstrijd zoals hij begonnen is. Voor Anderlecht was het een einde in mineur met rood voor zowel Murillo als Kompany. Gent kan morgen op bezoek bij Standard profiteren en weer wat dichter bij de Champions' Play-offs kruipen.

90+3'

Toch nog even spanning met een late hoekschop voor OHL. Dewaest kan koppen aan de tweede paal, maar besluit over

90+1'

90'

3 minuten extra

Anderlecht moet nog 3 minuten standhouden met een man minder.

89'

Rood voor Murillo en Kompany

De wedstrijd eindigt in mineur voor Anderlecht. Murillo is te laat en pakt zijn tweede gele kaart. Kompany reageert furieus bij scheidsrechter Lambrechts en blijft fulmineren na een gele kaart. Lambrecht geeft hem prompt een tweede geel, Kompany moet opkrassen.

86'

Gomez zet Runarsson aan het werk

Gomez maakt het Runarsson toch even lastig met een lage knal van buiten de zestien. De OHL-doelman pakt de bal in twee tijden.

84'

Ook Kompany gooit nog 2 frisse krachten op het veld. Olsson en Stroeykens nemen de plaatsen in van de ongelukkige Kouamé en Ashimeru.

83'
82'
81'

Dubbele wissel

Dubbele wissel bij OHL. Tamari en Chakla worden naar de kant gehaald voor Shengelia en Ngawa.

80'

De tijd begint te dringen voor Anderlecht. Voor de vierde opeenvolgende keer dreigt het punten te verliezen tegen OHL. Of kunnen de bezoekers in de slotfase nog het verschil maken?

79'
Murillo
78'

Knappe vrije trap van Gomez

Gomez zorgt nog eens voor dreiging met een uitstekende vrije trap. Runarsson duwt de bal nog net over de lat, maar Anderlecht krijgt vreemd genoeg geen hoekschop.

77'

Kompany vervangt een verdediger voor een verdediger. Debast heeft wellicht wat last, Magallan neemt zijn plaats in.