Zakelijk Anderlecht wint met kleinste verschil in Standard, dat met 9 eindigt

Zakelijk zonder meer. Anderlecht heeft Standard in de topper met het kleinste verschil geklopt. De Rouches schoten zichzelf in de voet door al na 7 minuten een rode kaart te incasseren, Refaelov profiteerde even later. Paars-wit teerde op dat ene goaltje om de wedstrijd over de streep te trekken. Standard eindigde de partij met 9 (en een assistent minder op de bank).

Standard - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: De rode kaart van Al-Dakhil na amper 7 minuten. Dat Anderlecht niet veel later ook scoorde, maakte de wedstrijd helemaal dood.

  • Man van de match: Standard bleef met een sprankeltje hoop voetballen en dat was de verdienste van Arnaud Bodart. De Standard-doelman hield Anderlecht tot twee keer toe van de 0-2.

  • Opvallend: Anderlecht stond aan de aftrap met slechts twee spelers uit de eigen academie. Bij Standard stonden dan weer vier Anderlecht-jeugdproducten in de basiself.  

Bekijk de enige goal uit Standard - Anderlecht (0-1)

Standard pakt snel rood, Refaelov zet Anderlecht op rozen

Een volgelopen en kolkend Sclessin, knappe tifo’s en bengaals vuur: alle ingrediënten leken aanwezig voor een ouderwetse clasico tussen Standard en Anderlecht. Ook op het veld werd er gevochten voor elke morzel grond. Iets te hard soms, want na enkele minuten werd Al-Dakhil al van het veld gestuurd na een trekfout bij een doorgebroken Verschaeren.


Anderlecht kon zich geen betere start wensen en het plukte al snel de vruchten van het numerieke overwicht. Een handvol minuten na de rode kaart glipte Lior Refaelov het Luikse doelgebied in. De Israeli profiteerde optimaal van een aarzeling in de verdediging van Standard en knalde de 0-1 zonder verpinken voorbij Bodart.


Toch bleek die blitzstart eerder een vloek dan een zegen te zijn. Anderlecht wilde in zijn zoektocht naar een tweede treffer zo weinig mogelijk risico’s nemen en voor Standard was het wachten op een goed moment om tegen te prikken. Zo’n zeldzaam moment leek ook een grote kans op te leveren, maar Muleka trapte een gat in de lucht.

Anderlecht mijdt elk risico, Standard pakt nog eens rood

Ook na de pauze was Anderlecht beducht voor een counter van Standard. Dat kwam het voetbal niet ten goede, maar die vrees was niet ongegrond. Klauss kwam al snel twee keer tot een schot, maar geen van beide doelpogingen belandde tussen de palen.


Aan de overkant scoorde Refaelov wel zijn tweede van de avond, maar vlak voor de assist was de bal even buiten geweest en dat was de lijnrechter niet ontgaan. Anderlecht zocht niet nadrukkelijk naar die 0-2, maar hier en daar viel er toch een kansje uit de lucht. Ook Kouamé en Raman leken te gaan scoren, maar zijn botsten op een sterk keepende Bodart.


Bij Anderlecht bleef de angst voor een tegentreffer groter dan de honger naar de dubbele voorsprong en dat had Standard geroken. Net wanneer de thuisploeg de druk wilde verhogen, pakte ook Fai nog een rode kaart en was de wedstrijd helemaal gedaan. Anderlecht wint zo voor de tweede keer op rij een clasico op Standard, al zal dit duel weinig compilatiefilmpjes halen.

Standard verzamelt 3 rode kaarten tegen Anderlecht

Leye: "Match was afgelopen na 5 minuten""

Mbaye Leye (coach Standard): “Het wedstrijbegin was heel moeilijk. Alles wat we in de week hadden voorbereid, telde niet meer. Ik vind dat we vooral de tweede helft moeten onthouden. Toen hebben we een Standard gezien dat concurrentieel was en wat kansen creeëerde. Eigenlijk was de match afgelopen na 5 minuten, maar zijn we nooit uit de wedstrijd verdwenen en in de omschakeling waren we al beter dan tegen Seraing. De mentaliteit van vandaag is iets om op verder te bouwen. Al-Dakhil was al goed sinds het seizoensbegin en zal dat blijven. Hij is een belangrijke speler voor Standard en dat zal hij ook blijven.”

 

Vincent Kompany (coach Anderlecht): “Deze wedstrijd winnen zou een boost zijn voor elk Anderlecht uit de geschiedenis. Dit is een goeie overwinning voor ons en we krijgen zo een interessante reeks, die we willen verderzetten. Bij momenten waren we te onzuiver en dachten we vooral aan het behouden van de controle. Dat is ook goed gelukt, maar we hebben bij momenten een klein beetje de kans gemist om het af te maken. Uiteindelijk kunnen de jongens tevreden zijn over een vrij rustige match op Standard.”