• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  KV Mechelen legt in eerste thuismatch meteen de landskampioen over de knie

  1. 45+4' - Doelpunt - Mbwana Samatta (1 - 1)
  2. 21' - Verv. Joachim Van Damme door Alexander Corryn
  3. 18' - Doelpunt - William Togui (1 - 0)
  1. 88' - Verv. Gustav Engvall door Sheldon Bateau
  2. 83' - Verv. Joseph Paintsil door Stephen Odey
  3. 80' - Doelpunt - Igor De Camargo (3 - 1)
  4. 77' - Doelpunt - Gustav Engvall (2 - 1)
  5. 72' - Verv. Junya Ito door Benson Manuel
  6. 71' - Verv. William Togui door Igor De Camargo
  7. 54' - Geel - Gustav Engvall

  De terugkeer op het hoogste niveau voor eigen publiek is een feest geworden voor KV Mechelen. De promovendus spoelde de ellende van de afgelopen maanden door met een klinkende zege tegen landskampioen Racing Genk.

  Mechelen - Genk in een notendop

  • Sleutelmoment: Een kwartier voor tijd is de wedstrijd in een wak beland en lijkt er een gelijkspel aan te komen. Niks daarvan, want plots schudden die van Mechelen een enig mooie aanval uit hun mouw en staat het 2-1.
  • Man van de Match: Gustav Engvall was op papier de tweede spits, maar holde in de praktijk van hot naar her en won zowat al zijn duels. De Zweed was ook nog eens betrokken bij alle Mechelse goals en kreeg dan ook een applauswissel.
  • Opvallend: Vanavond werd het gemis van Trossard en Malinovski pijnlijk duidelijk bij Genk. De landskampioen miste net dat vleugje genialiteit om de ijzeren organisatie van Mechelen te ontwrichten.

  Bekijk de goals uit KV Mechelen - Genk (3-1)

  Genk wordt rijkelijk beloond na slappe helft

  Mechelen, ongewijzigd na de zege bij Zulte Waregem vorig weekend, begon scherp en gezond agressief aan de wedstrijd en leek Genk daarmee te verrassen. De landskampioen leek overal een stapje te laat te komen en had in de duels niks in de pap te brokken.

   

  Coucke moest bij zijn debuut in het Genkse doel dus meteen werk opknappen. De jonge keeper wist een stevig schot van Storm te keren. Even later kwam er toch een Limburgse reactie en had het eigenlijk 0-1 moeten staan. Nygren mikte de aflegger van Ito echter binnen het bereik van Thoelen.

   

  Daarna was het weer al Mechelen wat de klok sloeg. Engvall plukte een hoge bal uit de lucht, schudde Berge af en zette voor naar Togui, die met een atletische sprong de 1-0 in doel kopte. Een steriel Genk kwam niet meer tot een voldragen aanval en mocht blij zijn dat de bal niet op de stip ging na iets dat verdacht veel op handspel van Heynen leek.

   

  De kampioen kreeg zelfs meer dan het verdiende. Thoelen weerde een volley van Paintsil in hoekschop en die werd zonder pardon ingeknikt door Samatta. Mechelen mocht vloeken, want het had bijna de hele eerste helft de wet gedicteerd.

  VIDEO: Handspel of niet? Van Driessche en VAR zeggen van niet

  Mechelen pakt dan toch wat het verdient

  Genk begon aan de tweede helft met de jonge Hagi tussen de lijnen en schroefde het tempo ook op. Een hijgend KVM moest even op adem komen, maar knokte zich met veel wilskracht opnieuw in de wedstrijd. Het zou een hele poos een tactisch steekspel worden waarin niemand een foute zet wilde maken.

   

  Zoetjesaan kwamen er wel kansjes heen en weer. Paintsil sneed naar binnen vuurde recht op Thoelen, Kaya mikte dan weer een metertje naast. Daarna ging de deining weer liggen en leken beide ploegen zich te verzoenen met een gelijkspel.

   

  Engvall had andere plannen. De Zweed hield het vuur brandende en het was niet toevallig hij die het AFAS Stadion deed ontploffen. De thuisploeg legde een heerlijke aanval op de mat en na een hakje van Schoofs legde Engvall de 2-1 binnen. De ingevallen De Camargo deed minuten later zijn ex-ploeg helemaal de das om.

   

  Een onherkenbaar stroef Genk kreeg niet veel meer klaar. Invaller Odey kopte nog staalhard op Thoelen, maar het was Mechelen dat nog een paar keer dicht bij de 4-1 kwam. Die viel niet, maar daar maalden de dolgelukkige KVM-fans niet om.

  De Camargo: "Kern kan mee in 1A"

  Igor de Camargo beleeft een fijne oude dag bij Mechelen. "Dit is heel mooi, zeker tegen de grote kampioen van België. Dit doet deugd. We hebben deze zege ook verdiend."

   

  "De automatismen van vorig seizoen zijn er nog. Hopelijk blijft het zo. Er waren veel twijfels van de buitenwereld, maar we hebben laten zien dat we een kern hebben om mee te doen in eerste klasse", gaf De Camargo de twijfelaars lik op stuk.

   

  Zelf deed de aanvaller ook zijn duit in het zakje. "Ik ben het scoren nog niet verleerd. Dat is de taak van een spits, en zeker in dit systeem sta ik er om te scoren. Dat het tegen een ex-ploeg is, speelt geen rol. Ik ben nu speler van Mechelen."

  Heynen: "Gewoon niet goed genoeg"

  Bryan Heynen zocht na afloop geen excuses. "We weten allemaal dat het moeilijk is om hier te komen voetballen, maar we waren gewoon niet goed genoeg vandaag."

   

  "Mechelen speelde goed in blok en ons tempo lag te laag. Daardoor hadden we het moeilijk om ruimtes te vinden. De fout lag vooral bij onszelf", klonk het bij de Genkse middenvelder.  "Er zijn een paar sterkhouders vertrokken, maar anderen moeten dat opvangen. Vandaag kwam het er niet uit."

   

  Heynen liet de nederlaag niet te veel aan zijn hart komen. "Verliezen is nooit leuk, maar nu moeten we de hoofden bij elkaar steken en volgende zaterdag reageren."

  Heynen: "Ons tempo lag gewoon te laag"

  De Camargo: "Iedereen weet dat KVM in eerste klasse hoort"

  Coucke: "Had mijn debuut iets anders voorgesteld"

  Berge: "We waren niet zo scherp"

  Thoelen: "Ik ben nog vrij nieuw, maar ze hebben me echt verrast vandaag"

  Engvall: "We willen echt vechten voor elkaar"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Einde! Mechelen heeft landskampioen Genk een ferme peer gestoofd. De Kakkers slikten diep in de eerste helft een zure gelijkmaker, maar haalden het finaal verdiend met 3-1.
  3. tweede helft, minuut 90. Het kan nog erger worden voor Genk, want Mechelen drukt door.
  4. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij KV Mechelen, Sheldon Bateau erin, Gustav Engvall eruit
  5. tweede helft, minuut 88. Met Engvall verlaat de ster van de avond het veld. Onder luid applaus wordt de Zweed vervangen door Bateau, die na enkele omzwervingen zijn terugkeer maakt bij Mechelen.
  6. tweede helft, minuut 87. Mechelen heeft deze zege alvast niet gestolen. Het was vanavond duidelijk beter dan een stroef spelend Genk.
  7. tweede helft, minuut 83. Kopstoot van Odey! Nou, Stephen Odey valt anders wel scherp in. Thoelen moet in de trapeze om zijn kopbal weg te slaan.
  8. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij KRC Genk, Stephen Odey erin, Joseph Paintsil eruit
  9. tweede helft, minuut 82. Mazzu stuurt Odey de wei in, maar of dat nog iets teweegbrengt...
  10. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 80 door Igor De Camargo van KV Mechelen. 3, 1.
  11. tweede helft, minuut 80. En nu De Camargo! Het is gebeurd! Igor de Camargo duwt zijn ex-ploeg definitief kopje onder met de 3-1. De Braziliaanse Belg rondt een alweer schitterende aanval keurig af.
  12. tweede helft, minuut 79. Niet Racing Genk, maar Mechelen lijkt op weg naar een 6 op 6. Wie had dat durven voorspellen na de 3-0 in de Supercup?
  13. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 77 door Gustav Engvall van KV Mechelen. 2, 1.
  14. tweede helft, minuut 76. Wat een goal! KV Mechelen legt een geweldig patroon op de mat. Eindstation van deze magnifieke aanval is Engvall en die bekroont zijn wedstrijd met de 2-1. Is de buit binnen voor de thuisploeg?
  15. tweede helft, minuut 74. Weinig openingen. Misschien kunnen beide ploegen wel leven met een gelijkspel. Mechelen zou de kampioen in bedwang houden en Genk zou een punt meenemen na een bijzonder lastige avond.
  16. tweede helft, minuut 72. Vervanging bij KRC Genk, Benson Manuel erin, Junya Ito eruit
  17. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij KV Mechelen, Igor De Camargo erin, William Togui eruit