Benfica pleegt perfecte hold-up, Ajax blijft met zware kater achter

  heenwedstrijd 2 - 2
  1. 90+6' - Verv. Jurriën Timber door Mohammed Kudus
  2. 90+4' - Geel - Ryan Gravenberch
  3. 90+4' - Geel - Daley Blind
  4. 90+1' - Verv. Gilberto door Valentino Lazaro
  5. 90+1' - Verv. Gonçalo Ramos door Paulo Bernardo
  6. 83' - Geel - Jurriën Timber
  7. 81' - Verv. Edson Álvarez door Brian Brobbey
  8. 81' - Verv. Steven Berghuis door Davy Klaassen
  9. 81' - Verv. Darwin Núñez door Diogo Gonçalves
  10. 77' - Doelpunt - Darwin Núñez (0 - 1)
  11. 72' - Verv. Everton door Roman Jaremtsjoek
  12. 67' - Geel - Gonçalo Ramos
  77'goalDarwin Núñez0 - 1

  Over twee duels veruit de betere ploeg zijn en toch uit de Champions League gekegeld worden. Het is het bittere lot voor Ajax. In de eigen Johan Cruijff ArenA was het vooral in de eerste helft heer en meester tegen een slap Benfica, maar scoren lukte niet. In de slotfase kopte Nunez de Portugese topclub uit het niks naar de kwartfinales.

  Ajax - Benfica in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na een vermeende overtreding van Alvarez op Ramos krijgt Benfica in de slotfase een vrije trap rechts voor doel. Grimaldo schildert de bal op het hoofd van Nunez en die troeft Timber en de hopeloos grabbelende Onana af. Bij Ajax schreeuwen ze moord en brand voor de voorafgaande overtreding, bij Benfica lachen ze in hun vuistje.

  • Man van de match: Amper aan de bal komen, amper geslaagde acties op de mat leggen en toch de matchwinnaar worden. In voetbal is alles mogelijk. Darwin Gabriel Núñez Ribeiro was de grote held bij Benfica. De bezoekers dwongen pas in de 77e minuut hun eerste doelpoging binnen het kader af, maar de 22-jarige Uruguayaan wist ze wel meteen te verzilveren.

  • Opvallend: Jan Vertonghen draait zijn oude liefde voor de tweede keer een loer op het kampioenenbal. Drie jaar geleden versperde hij Ajax met Tottenham de weg naar de Champions League-finale. Ondanks een 0-1-zege in Londen en een 2-0-voorsprong in de eigen Johan Cruijff ArenA liep het toen nog mis voor Ajax. Lucas Moura hielp Tottenham overeind met een hattrick. De Braziliaan maakte pas diep in de extra tijd de beslissende 2-3.

  Ajax overklast Benfica, maar creëert amper doelgevaar

  De eerste helft werd een kopie van die in Lissabon 3 weken geleden. Ajax was heer en meester, Benfica werd gedegradeerd tot een figurantenrol. Maar waar Ajax in het Estadio da Luz ging rusten met een 1-2-voorsprong, bleef het nu steken op 0-0. 

  De thuisploeg deed Vertonghen en co wel afzien, maar heel veel grote kansen leverde dat overwicht niet op. Een vroege goal van Haller werd terecht afgekeurd voor buitenspel en veel verder dan enkele ongevaarlijke kopballen kwamen de Amsterdammers niet. 

  Vlachodimos werd niet één keer écht zwaar op de proef gesteld. Hij ging goed plat op een lage knal van Antony en voelde met zijn vingertoppen hoe een pegel van Gravenberch over doel zoefde. Benfica stelde aanvallend niks voor, maar bleef wel overeind. 

  Nunez bezorgt Ajax ijskoude douche

  Ajax slaagde er na de rust niet in om dezelfde druk te ontwikkelen. Vertonghen liet zijn ex-ploeg zelfs even schrikken toen hij op een corner plots voorlangs kopte. Op het uur bood Blind na een knappe actie Antony nog eens een mooie kans aan, maar ook hij kon zijn kopbal niet kadreren. 

  Verlengingen leken in de maak tot Benfica een kwartier voor het einde plots genadeloos toesloeg. Onana zag er niet goed uit op een vrije trap van Grimaldo en Timber liet zich aftroeven door Nunez: 0-1. De eerste bal binnen het kader en meteen raak voor Benfica. 

  De klap was enorm voor Ajax en de thuisploeg slaagde er niet meer in om een slotoffensief te ontplooien. Benfica stoot zo op een diefje door naar de kwartfinales van de Champions League, Ajax blijft achter met een gigantische kater na deze gemiste kans. 

  Onana zit ernaast, Nunez kopt raak:

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 98 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 98. Einde. Over twee duels veruit de betere ploeg zijn en toch uit de Champions League gekegeld worden. Het is het bittere lot voor Ajax. In de eigen Johan Cruijff ArenA was het vooral in de eerste helft heer en meester tegen een slap Benfica, maar scoren lukte niet. In de slotfase kopte Nunez de Portugese topclub uit het niks naar de kwartfinales. .
  3. tweede helft, minuut 98. De extra tijd gaat helemaal op aan wissels, balverliezen en kaarten. Het is over & out voor Ajax. .
  4. tweede helft, minuut 97. Brobbey net niet! Brobbey krijgt op de valreep nog een enorme kans, maar Vlachodimos houdt Benfica overeind met een uitstekende reflex. Bovendien was er gevlagd voor, weliswaar bijzonder nipt, buitenspel. .
  5. tweede helft, minuut 96. Vervanging bij Ajax, Mohammed Kudus erin, Jurriën Timber eruit
  6. Gele kaart voor Ryan Gravenberch van Ajax tijdens tweede helft, minuut 94
  7. Gele kaart voor Daley Blind van Ajax tijdens tweede helft, minuut 94
  8. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Benfica, Valentino Lazaro erin, Gilberto eruit
  9. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Benfica, Paulo Bernardo erin, Gonçalo Ramos eruit
  10. tweede helft, minuut 89. Perfecte hold-up in de maak. De moed is Ajax toch in de schoenen gezonken. De thuisploeg slaagt er niet in om een echt slotoffensief te ontketenen. Benfica is op weg naar een perfecte hold-up. .
  11. tweede helft, minuut 87. Van der Sar sluit zijn ogen in de tribune, hij beseft dat zijn Ajax ondanks overwicht tegen een al bij al matig Benfica op de rand van de uitschakeling bengelt. Het zal bijzonder zuur smaken voor de Amsterdammers. .
  12. tweede helft, minuut 84.
  13. Gele kaart voor Jurriën Timber van Ajax tijdens tweede helft, minuut 83
  14. tweede helft, minuut 82. Bij Ajax gooien ze Klaassen en Brobbey nog in de strijd. Kan de thuisploeg nog verlengingen uit de brand slepen? .
  15. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Ajax, Brian Brobbey erin, Edson Álvarez eruit
  16. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Ajax, Davy Klaassen erin, Steven Berghuis eruit
  17. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Benfica, Diogo Gonçalves erin, Darwin Núñez eruit
  18. tweede helft, minuut 80.
  19. tweede helft, minuut 79.