Sterk Bayern veroordeelt Barça met nieuwe afstraffing tot de Europa League

  1. 43' - Doelpunt - Leroy Sané (2 - 0)
  2. 34' - Doelpunt - Thomas Müller (1 - 0)
  3. 31' - Verv. Jordi Alba door Óscar Mingueza
  4. 16' - Geel - Ronald Araújo
  5. 3' - Geel - Sergio Busquets
  1. 86' - Verv. Pablo Gavi door Yusuf Demir
  2. 82' - Geel - Omar Richards
  3. 78' - Verv. Niklas Süle door Tanguy Nianzou
  4. 77' - Verv. Robert Lewandowski door Malik Tillman
  5. 73' - Verv. Ousmane Dembélé door Philippe Coutinho
  6. 73' - Verv. Frenkie de Jong door Riqui Puig
  7. 71' - Verv. Alphonso Davies door Omar Richards
  8. 71' - Verv. Kingsley Coman door Bouna Sarr
  9. 62' - Doelpunt - Jamal Musiala (3 - 0)
  10. 60' - Verv. Corentin Tolisso door Marc Roca

  FC Barcelona speelt na Nieuwjaar in de Europa League. Het verloor kansloos bij Bayern München met 3-0 en zag Benfica nog over zich wippen in de stand. Het is al van 2000 geleden dat Barça de groepsfase van de Champions League niet overleefde.

  Bayern - Barcelona in een notendop:

  • Sleutelmoment: Net voorbij het half uur is Araujo een fractie van een seconde te laat om de kopbal van Müller nog net voor de doellijn weg te halen. Na de 1-0 is alle hoop op een stunt van Barcelona in de Allianz Arena definitief verloren.  

  • Man van de match: Alphonso Davies was werkelijk onnavolgbaar op zijn linkerflank. De Canadese spurtbom bracht Araujo en Dest (in de eerste helft) voortdurend in de problemen. Hij zorgde ook voor de assist voor de 3-0 van Jamal Musiala.

  • Opvallend: Er zijn genoeg statistieken over Barcelona, maar de aandacht mag na vanavond ook naar Thomas Müller gaan. De schaduwspits is cruciaal voor dit Bayern en maakte tegen Barcelona zijn 50ste doelpunt in de Champions League. De 8ste speler die daarin slaagt en de eerste Duitser ooit.

  Bayern tikt Barça zelfs in spaarstand al weg voor rust

  Barcelona moest op het veld van Bayern München proberen om een vroegtijdige exit uit de Champions League te vermijden. De Catalanen hadden een overwinning nodig of moesten rekenen op de hulp van Dinamo Kiev dat speelde op bezoek bij Benfica. 

   

  Als snel bleek dat een Oekraïense helpende hand er niet in zat want net na de 20ste minuut had Benfica al een comfortabele 2-0-voorsprong beet. Intussen zorgde Alba voor een eerste schotje op doel, Neuer pakte zonder problemen.

   

  Bayern was met 15 op 15 uiteraard al geplaatst voor de volgende ronde en duwde het gaspedaal op geen enkel moment echt in. Toch versierde de thuisploeg met Lewandowski en Musiala al enkele kansjes. Net na het half uur was het raak. Müller kopte een voorzet Lewandowski over de doellijn, de tackle van Araujo was net te laat om het openingsdoelpunt te verijdelen.

   

  Bayern speelde met zijn prooi en dat leverde kort voor rust al de beslissing op. Sané mocht aanleggen vanop 25 meter en versloeg Ter Stegen met een verschroeiend afstandsschot. Barcelona kon Champions League-voetbal na Nieuwjaar zo stilaan vergeten.

  Musiala duwt het mes nog wat dieper

  Al in de openingsminuut van de tweede helft kon Sané met zijn 2e van de avond de wedstrijd al in een beslissende plooi leggen, maar hij tikte de bal vlak voor de doelmond zomaar in de handen van Ter Stegen. Het geloof was helemaal weg bij de bezoekers, de dominantie van Bayern was nu totaal.

   

  Niet dat er nog veel kansen waren. Net voorbij het uur pikte het Duitse wonderkind Jamal Musiala ook nog zijn doelpuntje mee. De 18-jarige spelmaker stond op de juiste plaats om een voorzet van de onnavolgbare Davies binnen te duwen.

   

  De slechte passes stapelden zich op bij de bezoekers en ook Bayern voelde niet de noodzaak om nog door te duwen. Barcelona mist zo voor het eerst in bijna twee decennia de knock-outfase van de Champions League en moet zich concentreren op de Europa League. Bayern stoot net als Liverpool en Ajax met 18 op 18 door.

  Lees ook:

  Fase per fase

  1. einde, 22 uur 52. Barça naar de Europa League. Het zit erop, Barcelona moet de Champions League vroegtijd verlaten. De Catalanen moeten na Nieuwjaar hun kans een niveautje lager wagen in de Europa League. Bayern was onder impuls van jonkies Davies en Musiala en vaste sterkhouders Sané en Müller zelfs op spaarstand meer dan een maatje te groot.  .
  2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 91. Het kan nog wel wat erger voor de Catalanen. Memphis grijpt naar zijn hamstrings, is Xavi straks zijn enige diepe spits ook nog enkele weken kwijt?  .
  4. Toegevoegde tijd. De lijdensweg van Barcelona duurt nog 3 minuten. . tweede helft, minuut 91.
  5. tweede helft, minuut 89. Coutinho zoekt nog eens Memphis, maar die staat gewoon stil en zo botst de bal tot bij Neuer. Wat een pijnlijke vertoning van de bezoekers. .
  6. tweede helft, minuut 89. Bayern heeft met de kwieke Musiala opnieuw een groeibriljant in handen. De 18-jarige Duitser wil nog even dollen met Lenglet, maar dat is wal te veel van het goede.  .
  7. tweede helft, minuut 87. Sané over. Leroy Sané krijgt dé kans om er nog 4-0 van te maken, maar zijn stifter gaat hoog over doel. Ter Stegen was nochtans al weggegleden dus de aanvaller van Bayern had eigenlijk altijd moeten scoren.  .
  8. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij FC Barcelona, Yusuf Demir erin, Pablo Gavi eruit
  9. tweede helft, minuut 85. De invalbeurt van Mingueza verloopt redelijk rampzalig. Bij de 1-0 van Müller verdedigde de invaller al bijzonder laks, dit keer glipt Sarr hem voorbij. Hij kreeg daarbij ook nog een elleboogje tegen zijn kin. .
  10. Blessure. Araujo blijft liggen na een duel met Richards en heeft niet al te veel zin om nog op te staan. Er valt voor Barcelona niet veel eer meer te behalen in deze wedstrijd.  . tweede helft, minuut 83.
  11. Gele kaart voor Omar Richards van FC Bayern München tijdens tweede helft, minuut 82
  12. tweede helft, minuut 80. Gavi perst er nog eens een voorzet uit, maar in de veilige handen van Neuer. Het is zo stilaan wachten op het laatste fluitsignaal of willen de Duitsers het mes nog wat dieper in de wonde duwen? .
  13. tweede helft, minuut 78. Haller is topschutter van de CL-groepsfase . Musiala plant na een duel met Mingueza zijn hand in het gezicht van de Spanjaard. Meer valt er de laatste minuten niet meer te vertellen. Lewandowski zal de groepsfase overigens niet afsluiten als topschutter, Tillman lost hem af. Lewandowski blijft zo steken op 9 doelpunten, Haller maakte er 10. .
  14. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij FC Bayern München, Tanguy Nianzou erin, Niklas Süle eruit
  15. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij FC Bayern München, Malik Tillman erin, Robert Lewandowski eruit
  16. tweede helft, minuut 74. Dembélé heeft alles gegeven vanavond, hij was de enige Barça-aanvaller op niveau. Xavi ziet ook dat het kalf verdronken is en haalt hem naar de kant voor Coutinho.  .
  17. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij FC Barcelona, Philippe Coutinho erin, Ousmane Dembélé eruit
  18. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij FC Barcelona, Riqui Puig erin, Frenkie de Jong eruit
  19. tweede helft, minuut 72. Tijd om te roteren. Nagelsmann gunt verdedigers Richards en Sarr nog wat speelminuten. Davies, die geweldig was vanavond, en Coman mogen zich weer gaan focussen op de Bundesliga. .