1. 24' - Geel - Gilberto
  2. 29' - Geel - Serhiy Sydorchuk
  1. 73' - Verv. Gilberto door Valentino Lazaro
UEFA Champions League - speeldag 6 - 08/12/21 - 21:01

Op de slotspeeldag in groep E heeft Benfica zich dan toch nog kunnen verzekeren van een plekje bij de laatste 16. De Portugezen wonnen zelf met 2-0 van Dinamo Kiev, terwijl Barcelona kansloos met 3-0 de boot in ging op bezoek bij Bayern. Jan Vertonghen stond de hele wedstrijd tussen de lijnen.

Benfica - Dinamo Kiev in een notendop:

• Sleutelmoment: Na 9 minuten laat Tsyhankov de 0-1 op onbegrijpelijke wijze liggen. Geen voorsprong dus voor Dinamo Kiev, waarna Benfica 5 minuten later via Jaremtsjoek wel op voorsprong klimt.

• Man van de Match: Joao Mario heerste vandaag op het middenveld en droeg zowel op offensief als defensief vlak meer dan zijn steentje bij. De 28-jarige Portugees was ook goed voor een assist bij de 1-0 van Jaremtsjoek.

• Opvallend: Voor de 10e wedstrijd op rij kon Dinamo Kiev niet scoren voor de rust in de Champions League. Dan wordt het toch wel zeer moeilijk om punten te pakken op het kampioenenbal.

Dominant Benfica zet Barcelona met rug tegen de muur

Benfica begon met een duidelijke opdracht aan zijn slotwedstrijd in groep E: winnen van Dinamo Kiev en hopen dat Barcelona niet hetzelfde deed op bezoek bij Bayern München. Alleen zo konden de Portugezen zich nog verzekeren van Champions League-voetbal na Nieuwjaar.

De thuisploeg begon furieus aan de partij en dat leverde al bijna meteen een doelpunt op. Na een sublieme panna mikte Jaremtsjoek (ex-Gent) eerst op Buschan, waarna Rafa Silva de 1-0 nog onbegrijpelijk over mikte.

Een misser die niet veel later bijna meteen werd afgestraft. Na een rommelige fase had Tsyhankov de 0-1 maar in een leeg doel te deponeren, maar de Oekraïner slaagde er nog in de bal over de lat te duwen.

Benfica schrok wakker en sloeg in 7 minuten plots twee keer toe. Op het kwartier duwde Jaremtsjoek de openingstreffer eerst van dichtbij binnen, waarna Gilberto na knullig balverlies bij Kiev de dubbele voorsprong op het bord knalde.

Het Estadio da Luz kirde van de pret, maar toch kon het nog mooier voor de Portugezen. Een kansloos Barça incasseerde in München namelijk nog 2 doelpunten voor de rust via Müller en Sané. Benfica bij de rust virtueel tweede.

1/16e finales komen nooit meer in gevaar

Met de tussenstand in München in het achterhoofd begon Benfica iets gezapiger aan de 2e helft. Op het uur mocht de thuisploeg dan ook van geluk spreken toen een raket van Mikolenko maar nipt naast het doel van Vlachodimos ging.

Dinamo Kiev vocht voor wat het waard was en ging nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer. Tymchyk knikte zijn kopbal eerst nog te veel naar de grond, waarna de vrijstaande Buyalskyy de bal vervolgens zomaar door zijn benen liet rollen.

Benfica speelde met zijn geluk, maar echt in de problemen kwam de thuisploeg nooit meer. Zeker omdat de jonge Musiala Bayern op het uur ook al op een 3-0-voorsprong had gezet.

Zo scharen Vertonghen en co zich in extremis toch nog bij de laatste 16 op het kampioenenbal. Barcelona komt voor het eerst in zijn geschiedenis in de Europa League-trommel terecht.

Benfica wint met 2-0 van Dinamo Kiev en stoot door naar de 1/16e finales van de Champions League. De Portugezen mogen ook wel een bloemetje sturen richting München, waar Bayern zijn plicht vervulde door met 3-0 te winnen van Barcelona.

90+1'

73'
22:50

Vertonghen kan dan toch gewoon verder en maakt terug zijn opwachting tussen de lijnen. Ondertussen zijn de 4 minuten toegevoegde tijd al aan de gang.

22:48

Last voor Vertonghen

Komt er toch nog een smetje op de avond van Benfica? Jan Vertonghen zakt door de knie en lijkt met een spierblessure te kampen. Moet onze landgenoot de wedstrijd staken?

22:45

Met laatste fluitsignaal in zicht, lijken de bezoekers toch nog zin te hebben in een slotoffensiefje. De Oekraïners zetten Benfica goed vast en azen toch nog op een doelpuntje.

22:37

Buyalskyy laat het liggen

Mikolenko trekt zijn motor nog eens op gang en legt de bal dan vanaf de achterlijn terug tot op Buyalskyy. De middenvelder kan vrij zijn kans gaan, maar laat de bal dan met een dummie voorbij rollen. Hier had de 2-1 zomaar op het bord kunnen staan.

22:34

Vlachodimos bij de pinken

Daar is dan toch nog een keer Dinamo Kiev. Een voorzet waait aan de tweede paal tot bij Tymchyck. De rechtsachter knikt zijn kopbal goed richting de grond, maar Vlachodimos verwerkt in hoekschop.

22:33
22:33

De wedstrijd lijkt op zijn laatste benen te lopen. Veel grote kansen vallen er niet te noteren en met de 3-0-tussenstand in München hoeft Benfica ook niet echt meer te komen.

22:29

Nog 20 minuten

Nog 20 minuten scheiden Benfica van de 1/16e finales in de Champions League. Ook Dinamo Kiev lijkt daar maar weinig te kunnen aan veranderen.

22:27

Mak Kiev

Grote kansen heeft Dinamo Kiev nog niet bij elkaar gevoetbald in deze tweede helft. De bezoekers lijken Benfica dan ook niet meer van de 1/16e finales van de Champions League te kunnen houden.

22:23

Musiala maakt Barça helemaal af: 3-0

Het kalf lijkt nu helemaal verdronken voor Barcelona. Musiala zet Bayern op een 3-0-voorsprong en veroordeelt de Spanjaarden zo goed als zeker tot de Europa League.

22:19

Met nog een half uur op de klok gaat Gilberto neer in de zestien na een stevige duw van Zabarnyi. De scheidsrechter geeft geen krimp, al zat er toch een reukje aan deze fase.

22:16

Raket Mikolenko zoeft naast

Ei zo na hadden de bezoekers hun aansluitingstreffer beet. Mikolenko neemt een afvallende bal in een tijd op de slof, maar ziet zijn poging naast de verkeerde kant van de paal eindigen.

22:15

Terwijl Benfica de voet een beetje van het gaspedaal haalt, probeert Dinamo Kiev zich opnieuw in de wedstrijd te knokken. Een snelle aansluitingstreffer zou de Portugezen misschien wel nog uit evenwicht kunnen brengen.