Mokerslag in Jan Breydel: efficiënt AA Gent zet scheve situatie met verve recht in Brugge

  heenwedstrijd 1 - 0
  1. 44' - Geel - Julien De Sart
  2. 39' - Geel - Denis Odoi
  3. 36' - Doelpunt - Alessio Castro-Montes (0 - 2)
  4. 3' - Doelpunt - Vadis Odjidja Ofoe (0 - 1)
  1. 90+4' - Geel - Andreas Hanche-Olsen
  2. 83' - Verv. Clinton Mata door Cisse Sandra
  3. 82' - Verv. Matisse Samoise door Núrio
  4. 78' - Geel - Matisse Samoise
  5. 77' - Verv. Jordan Torunarigha door Andreas Hanche-Olsen
  6. 77' - Verv. Vadis Odjidja Ofoe door Andrew Hjulsager
  7. 76' - Geel - Hans Vanaken
  8. 75' - Verv. Stanley N'Soki door Federico Ricca
  9. 69' - Geel - Jordan Torunarigha
  10. 64' - Verv. Sargis Adamyan door Bas Dost
  11. 64' - Verv. Mats Rits door Éder Balanta
  12. 64' - Verv. Andreas Skov Olsen door Eduard Sobol
  13. 55' - Doelpunt - Laurent Depoitre (0 - 3)
  14. 54' - Geel - Tarik Tissoudali
  15. 53' - Geel 2 - Denis Odoi

  Ploeg-in-vorm AA Gent heeft zich voor de zesde keer in zijn clubgeschiedenis geplaatst voor de Bekerfinale. Het zette in Brugge de scheve situatie van in de heenwedstrijd volledig recht. Dankzij Odjidja, Castro-Montes en Depoitre werd het zelfs 0-3 in het Jan Breydelstadion.

  Club Brugge - AA Gent in een notendop:

  • Sleutelmoment: Acht minuten na de rust verliest Odoi zijn zelfbeheersing na een trekfout van Tissoudali. Hij revancheert zich met slag in het gezicht van de aanvaller en pakt zo zijn 2e gele kaart. Amper een minuut later maakt Depoitre er 0-3 van. Twee cruciale minuten die de wedstrijd beslissen.

  • Man van de match: Vadis Odjidja creëerde met zijn vroege, ietwat gelukkige, treffer het ideale scenario voor Gent. De middenvelder bleef ook nadien op een hoog niveau spelen tegen zijn ex-club. Toppunt was zijn heerlijke pass buitenkant voet iets voorbij het uur, al vergat Tissoudali toen wel de kers op de taart te zetten.

  • Efficiëntie: Waar het Gent in de heenwedstrijd aan ontbrak, dat had het vanavond in overvloed. Het eerste schot op doel leverde met wat meeval meteen een goal op en ook de 0-2 kwam uit de lucht vallen. Twee kansen, twee goals. Het stak schril af tegen de vele missers in de heenwedstrijd.

  • Opvallend: Weinig zo pijnlijk voor Club als verliezen tegen de rivalen uit Gent en net dat gebeurde vandaag voor de 3e keer dit seizoen. Na de 6-1-blamage eind augustus in de Ghelamco Arena verloor Club ook op eigen veld het competitieduel. De 3e nederlaag is zonder twijfel de pijnlijkste voor Club.

  Droomstart geeft Gent wind in de zeilen

  1 minuut en 42 seconden. Zolang duurde het tot Club zijn voorsprong uit de heenwedstrijd al kwijt was. Vanaken kopte de bal weg op een vrije trap van Kums en Odjidja haalde op de rand van de zestien in één tijd uit. Zijn volley week af op N’Soki en liet Mignolet zo kansloos achter. Met wat meeval dus, maar Gent had zijn droomstart wel te pakken. 

  Club trok meteen alle registers open en drong Gent achteruit. Na een heerlijke pass van Vanaken kon Skov Olsen net niet goed genoeg bij de bal om Roef te bedreigen. Iets voorbij het kwartier liet Vanaken dan weer zelf de kans liggen om te profiteren toen de Gentse doelman de bal pardoes in zijn voeten speelde. 

  Roef was meteen daarna wél bij de pinken toen Adamyan centraal uithaalde op aangeven van de bijzonder bedrijvige Skov Olsen. Gent stond erbij en keek ernaar. De bezoekers raakten niet uit de verdrukking en mochten blij zijn dat Club niks puurde uit een reeks hoekschoppen. 

  De 0-2 kwam tien minuten voor de rust dan ook uit de lucht vallen. Mignolet kon een verre knal van De Sart nog pareren, maar liet zich vervolgens verrassen op een mooie lob van Castro-Montes. Een koude douche voor Club en bijna werd het zelfs nog 0-3. Na een gemeten voorzet van diezelfde Castro-Montes landde een kopbal van Depoitre op de paal. 

  Rood voor Odoi geeft Club de doodsteek

  Stof tot nadenken voor Schreuder en co tijdens de rust en na 10 minuten in de tweede helft werden de Brugse kopzorgen nog groter. Odoi pakte zijn tweede gele kaart na een slag in het gezicht van Tissoudali en meteen daarna moest Club nóg een tik incasseren. Samoise vond het hoofd van Depoitre en die maakte er met een rake kopbal 0-3 van.

  Een uppercut van jewelste voor Club Brugge. De thuisploeg probeerde er met de moed der wanhoop en een resem wissels nog iets van te maken, maar het leverde alleen maar frustraties op. Bijna werd het zelfs nog 0-4 toen Odjidja met heerlijke pass buitenkant voet Tissoudali lanceerde, maar oog in oog met Mignolet liet die de kans liggen.

   

  Voor Club werd het een lange lijdensweg, Gent kwam niet meer in de problemen en stoot voor de 6e keer door naar de bekerfinale. Daarin treft het Anderlecht of Eupen. Club blijft met een geweldige kater achter en moet zich nu focussen op de titelstrijd.

  Schreuder: "Dit mag niet in de kleren kruipen"

  • Hein Vanhaezebrouck (trainer Gent): "We hebben Club in augustus met 6-1 geklopt, we hebben ze daarna nog eens geklopt en eigenlijk hadden we hen in de heenwedstrijd van de halve finale ook met 4-1 moeten kloppen. Dit is dus niet plots een ontdekking voor ons. Wij hebben in januari veel mensen moeten missen en onnodig veel punten weggegeven. In de competitie staan we nu met het mes op de keel en mogen we bijna niks meer weggeven. We gaan dat week per week aanpakken en elke match proberen te winnen. Mij maakt het niet uit wie we in de bekerfinale treffen. Het zal wellicht Anderlecht zijn, zij zijn een stuk sterker dan Eupen en spelen thuis. Wij hebben hier vanavond een heel goede wedstrijd gespeeld, het was een bevestiging van de kwaliteiten van mijn spelers."

  • Alfred Schreuder (trainer Club Brugge): "We hebben niet veel kansen gecreëerd. Ik vond dat we in de eerste helft prima speelden en de lijn van afgelopen zondag doortrokken. We zetten prima druk en waren ook goed in de opbouw. Maar bij die eerste goal maken we gewoon een gigantische fout in de organisatie, dat mag niet gebeuren. Tegen zo'n ploeg mag je niet zo snel op een achterstand komen en die tweede goal viel natuurlijk wel gelukkig binnen. Wij waren toen te onrustig en hadden de bal moeten vasthouden. We gingen met 0-2 de rust in en voor ons gevoel was er toen eigenlijk niet veel aan de hand. Na die rode kaart en die 0-3 werd het natuurlijk wel lastig. We weten dat Gent een hele goede ploeg is en dat ze ook in de competitie zeker nog een rol gaan spelen. We moeten dit snel verwerken, normaal mag dit niet in de kleren kruipen. We moeten hieruit leren en karakter tonen. We weten wat ons te doen staat in de competitie."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96. Einde. AA Gent plaatst zich met verve voor de bekerfinale na een duidelijke 0-3-overwinning. De rode kaart voor Odoi en de 0-3 van Depoitre meteen daarna was de doodsteek voor de thuisploeg. Club Brugge bijt nog maar eens in het zand tegen Gent en blijft met een geweldige kater achter. Gent stoot voor de 6e keer door naar de bekerfinale. .
  2. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  3. Gele kaart voor Andreas Hanche-Olsen van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 94
  4. tweede helft, minuut 92. Het is een terechte uitschakeling van Club. Over 2 wedstrijden gezien is Gent de oververdiende bekerfinalist. Peter Vandenbempt op Radio 1.
  5. tweede helft, minuut 89. 4 minuten extra. De wedstrijd krijgt nog een kort verlengstuk, maar veel zal daarin niet meer veranderen. De strijd is gestreden, Gent heeft het ticket voor zijn 6e bekerfinale te pakken. .
  6. tweede helft, minuut 88. Lang kan zich nog even doorzetten, maar de hoek is uiteindelijk te scherp om de bal tussen de palen te krijgen. Het besef dringt stilaan door bij Club, de dubbel zal niet voor dit seizoen zijn. .
  7. tweede helft, minuut 83. Alles op alles bij Club voor de laatste minuten. Ook Sandra wordt nog in de strijd geworpen, voor Mata is de wedstrijd voorbij. .
  8. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Club Brugge, Cisse Sandra erin, Clinton Mata eruit
  9. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij KAA Gent, Núrio erin, Matisse Samoise eruit
  10. tweede helft, minuut 81. Samoise wordt door Vanhaezebrouck naar de kant gehaald voor Nurio. Wellicht een verstandige beslissing van de Gentse coach. .
  11. tweede helft, minuut 80. Samoise flirt met tweede geel. Samoise gaat opnieuw in de fout op Sobol. Het Brugse publiek schreeuwt om een tweede gele kaart, Lambrechts gaat er niet op in. Club houdt er wel een vrije trap net buiten de zestien aan over, maar Roef plukt de poging van Lang simpel uit de lucht. .
  12. tweede helft, minuut 78. Geel voor Samoise. Ook Samoise krijgt nog een terecht gele kaart na een stevige overtreding op Sobol. Er wordt niet veel meer gevoetbald, Club heeft een mirakel nodig. .
  13. Gele kaart voor Matisse Samoise van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 78
  14. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij KAA Gent, Andreas Hanche-Olsen erin, Jordan Torunarigha eruit
  15. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij KAA Gent, Andrew Hjulsager erin, Vadis Odjidja Ofoe eruit
  16. tweede helft, minuut 76. Odjidja is duidelijk niet meer geliefd bij zijn ex-club. Onder luid gefluit wordt hij naar de kant gehaald voor Hjulsager. Ook Torunarigha wordt vervangen, Hanche-Olsen komt tussen de lijnen. .
  17. Gele kaart voor Hans Vanaken van Club Brugge tijdens tweede helft, minuut 76
  18. tweede helft, minuut 75. Geel voor gefrustreerde Vanaken. De frustratie neemt ook bij Vanaken de bovenhand. Hij wordt terecht bestraft voor een overtreding op Odjidja en steekt vervolgens zijn duim omhoog naar Lambrechts. Het komt hem op een logische gele kaart te staan. .
  19. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Club Brugge, Federico Ricca erin, Stanley N'Soki eruit
  20. tweede helft, minuut 74. Bij Club wordt N'Soki nog naar de kant gehaald. Ricca mag de slotfase volmaken. .