Ga naar de inhoud
Gent gooit Club Brugge uit de Beker van België.

Mokerslag in Jan Breydel: efficiënt AA Gent zet scheve situatie met verve recht in Brugge

 wo 2 maart 2022 22:37
Club Brugge
einde
0-3
KAA Gent
GNT
einde
0-1
CLU
  1. 36' - Doelpunt - Alessio Castro-Montes (0 - 2)
  2. 44' - Geel - Julien De Sart
  1. 69' - Geel - Jordan Torunarigha
  2. 83' - Verv. Clinton Mata door Cisse Sandra
  3. 90+4' - Geel - Andreas Hanche-Olsen
Croky Cup - speeldag 2 - 02/03/22 - 20:47
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
36'
Alessio Castro-Montes
0 - 2
Alessio Castro-Montes
36'

Ploeg-in-vorm AA Gent heeft zich voor de zesde keer in zijn clubgeschiedenis geplaatst voor de Bekerfinale. Het zette in Brugge de scheve situatie van in de heenwedstrijd volledig recht. Dankzij Odjidja, Castro-Montes en Depoitre werd het zelfs 0-3 in het Jan Breydelstadion.

Club Brugge - AA Gent in een notendop:

  • Sleutelmoment: Acht minuten na de rust verliest Odoi zijn zelfbeheersing na een trekfout van Tissoudali. Hij revancheert zich met slag in het gezicht van de aanvaller en pakt zo zijn 2e gele kaart. Amper een minuut later maakt Depoitre er 0-3 van. Twee cruciale minuten die de wedstrijd beslissen.

  • Man van de match: Vadis Odjidja creëerde met zijn vroege, ietwat gelukkige, treffer het ideale scenario voor Gent. De middenvelder bleef ook nadien op een hoog niveau spelen tegen zijn ex-club. Toppunt was zijn heerlijke pass buitenkant voet iets voorbij het uur, al vergat Tissoudali toen wel de kers op de taart te zetten.

  • Efficiëntie: Waar het Gent in de heenwedstrijd aan ontbrak, dat had het vanavond in overvloed. Het eerste schot op doel leverde met wat meeval meteen een goal op en ook de 0-2 kwam uit de lucht vallen. Twee kansen, twee goals. Het stak schril af tegen de vele missers in de heenwedstrijd.

  • Opvallend: Weinig zo pijnlijk voor Club als verliezen tegen de rivalen uit Gent en net dat gebeurde vandaag voor de 3e keer dit seizoen. Na de 6-1-blamage eind augustus in de Ghelamco Arena verloor Club ook op eigen veld het competitieduel. De 3e nederlaag is zonder twijfel de pijnlijkste voor Club.

Droomstart geeft Gent wind in de zeilen

1 minuut en 42 seconden. Zolang duurde het tot Club zijn voorsprong uit de heenwedstrijd al kwijt was. Vanaken kopte de bal weg op een vrije trap van Kums en Odjidja haalde op de rand van de zestien in één tijd uit. Zijn volley week af op N’Soki en liet Mignolet zo kansloos achter. Met wat meeval dus, maar Gent had zijn droomstart wel te pakken. 

Club trok meteen alle registers open en drong Gent achteruit. Na een heerlijke pass van Vanaken kon Skov Olsen net niet goed genoeg bij de bal om Roef te bedreigen. Iets voorbij het kwartier liet Vanaken dan weer zelf de kans liggen om te profiteren toen de Gentse doelman de bal pardoes in zijn voeten speelde. 

Roef was meteen daarna wél bij de pinken toen Adamyan centraal uithaalde op aangeven van de bijzonder bedrijvige Skov Olsen. Gent stond erbij en keek ernaar. De bezoekers raakten niet uit de verdrukking en mochten blij zijn dat Club niks puurde uit een reeks hoekschoppen. 

De 0-2 kwam tien minuten voor de rust dan ook uit de lucht vallen. Mignolet kon een verre knal van De Sart nog pareren, maar liet zich vervolgens verrassen op een mooie lob van Castro-Montes. Een koude douche voor Club en bijna werd het zelfs nog 0-3. Na een gemeten voorzet van diezelfde Castro-Montes landde een kopbal van Depoitre op de paal. 

Rood voor Odoi geeft Club de doodsteek

Stof tot nadenken voor Schreuder en co tijdens de rust en na 10 minuten in de tweede helft werden de Brugse kopzorgen nog groter. Odoi pakte zijn tweede gele kaart na een slag in het gezicht van Tissoudali en meteen daarna moest Club nóg een tik incasseren. Samoise vond het hoofd van Depoitre en die maakte er met een rake kopbal 0-3 van.

Een uppercut van jewelste voor Club Brugge. De thuisploeg probeerde er met de moed der wanhoop en een resem wissels nog iets van te maken, maar het leverde alleen maar frustraties op. Bijna werd het zelfs nog 0-4 toen Odjidja met heerlijke pass buitenkant voet Tissoudali lanceerde, maar oog in oog met Mignolet liet die de kans liggen.

 

Voor Club werd het een lange lijdensweg, Gent kwam niet meer in de problemen en stoot voor de 6e keer door naar de bekerfinale. Daarin treft het Anderlecht of Eupen. Club blijft met een geweldige kater achter en moet zich nu focussen op de titelstrijd.

Schreuder: "Dit mag niet in de kleren kruipen"

  • Hein Vanhaezebrouck (trainer Gent): "We hebben Club in augustus met 6-1 geklopt, we hebben ze daarna nog eens geklopt en eigenlijk hadden we hen in de heenwedstrijd van de halve finale ook met 4-1 moeten kloppen. Dit is dus niet plots een ontdekking voor ons. Wij hebben in januari veel mensen moeten missen en onnodig veel punten weggegeven. In de competitie staan we nu met het mes op de keel en mogen we bijna niks meer weggeven. We gaan dat week per week aanpakken en elke match proberen te winnen. Mij maakt het niet uit wie we in de bekerfinale treffen. Het zal wellicht Anderlecht zijn, zij zijn een stuk sterker dan Eupen en spelen thuis. Wij hebben hier vanavond een heel goede wedstrijd gespeeld, het was een bevestiging van de kwaliteiten van mijn spelers."

  • Alfred Schreuder (trainer Club Brugge): "We hebben niet veel kansen gecreëerd. Ik vond dat we in de eerste helft prima speelden en de lijn van afgelopen zondag doortrokken. We zetten prima druk en waren ook goed in de opbouw. Maar bij die eerste goal maken we gewoon een gigantische fout in de organisatie, dat mag niet gebeuren. Tegen zo'n ploeg mag je niet zo snel op een achterstand komen en die tweede goal viel natuurlijk wel gelukkig binnen. Wij waren toen te onrustig en hadden de bal moeten vasthouden. We gingen met 0-2 de rust in en voor ons gevoel was er toen eigenlijk niet veel aan de hand. Na die rode kaart en die 0-3 werd het natuurlijk wel lastig. We weten dat Gent een hele goede ploeg is en dat ze ook in de competitie zeker nog een rol gaan spelen. We moeten dit snel verwerken, normaal mag dit niet in de kleren kruipen. We moeten hieruit leren en karakter tonen. We weten wat ons te doen staat in de competitie."

Fase per fase

90+6'

Einde

AA Gent plaatst zich met verve voor de bekerfinale na een duidelijke 0-3-overwinning. De rode kaart voor Odoi en de 0-3 van Depoitre meteen daarna was de doodsteek voor de thuisploeg. Club Brugge bijt nog maar eens in het zand tegen Gent en blijft met een geweldige kater achter. Gent stoot voor de 6e keer door naar de bekerfinale.

90+6' tweede helft
90+2'

Het is een terechte uitschakeling van Club. Over 2 wedstrijden gezien is Gent de oververdiende bekerfinalist

Peter Vandenbempt op Radio 1
89'

4 minuten extra

De wedstrijd krijgt nog een kort verlengstuk, maar veel zal daarin niet meer veranderen. De strijd is gestreden, Gent heeft het ticket voor zijn 6e bekerfinale te pakken.

88'

Lang kan zich nog even doorzetten, maar de hoek is uiteindelijk te scherp om de bal tussen de palen te krijgen. Het besef dringt stilaan door bij Club, de dubbel zal niet voor dit seizoen zijn.

83'

Alles op alles bij Club voor de laatste minuten. Ook Sandra wordt nog in de strijd geworpen, voor Mata is de wedstrijd voorbij.

83'
wissel
81'

Samoise wordt door Vanhaezebrouck naar de kant gehaald voor Nurio. Wellicht een verstandige beslissing van de Gentse coach.

80'

Samoise flirt met tweede geel

Samoise gaat opnieuw in de fout op Sobol. Het Brugse publiek schreeuwt om een tweede gele kaart, Lambrechts gaat er niet op in. Club houdt er wel een vrije trap net buiten de zestien aan over, maar Roef plukt de poging van Lang simpel uit de lucht.

78'

Geel voor Samoise

Ook Samoise krijgt nog een terecht gele kaart na een stevige overtreding op Sobol. Er wordt niet veel meer gevoetbald, Club heeft een mirakel nodig.

76'

Odjidja is duidelijk niet meer geliefd bij zijn ex-club. Onder luid gefluit wordt hij naar de kant gehaald voor Hjulsager. Ook Torunarigha wordt vervangen, Hanche-Olsen komt tussen de lijnen.

75'

Geel voor gefrustreerde Vanaken

De frustratie neemt ook bij Vanaken de bovenhand. Hij wordt terecht bestraft voor een overtreding op Odjidja en steekt vervolgens zijn duim omhoog naar Lambrechts. Het komt hem op een logische gele kaart te staan.

74'

Bij Club wordt N'Soki nog naar de kant gehaald. Ricca mag de slotfase volmaken.

72'

De supporters van Gent vieren al feest. Een doelpunt kan Club nog reanimeren, maar met een man minder lijkt dat een onmogelijke opdracht. Gent lijkt freewheelend uit te bollen naar de finale

Peter Vandenbempt op Radio 1
71'

Tijd dringt voor Club

Vormer kijkt gefrustreerd toe vanop de bank. De Nederlander ziet hoe de bekerfinale Club elke minuut wat meer ontglipt. De landskampioen heeft nog 20 minuten om verlengingen af te dwingen.

68'

Geel voor Torunarigha

Torunarigha stopt Mata foutief af en dus krijgt ook hij een gele kaart. Club probeert er intussen met de moed der wanhoop nog iets van te maken. Eén treffer kan de thuisploeg misschien weer lanceren.