Croky Cup - speeldag 2 - 03/03/22 - 20:47
10'
Smail Prevljak
1 - 1
10'

Anderlecht en Vincent Kompany staan op één wedstrijd van een prijs en een Europees ticket. RSCA rekende in de terugmatch van de halve finales van de Croky Cup al bij al vlotjes af met Eupen. In het paasweekend (16, 17 of 18 april) is AA Gent de tegenstander.

Anderlecht - Eupen in een notendop:

• Sleutelmoment: Amper 23 seconden na de aftrap van de tweede helft brengt Kouamé Anderlecht op een comfortabele 3-1-voorsprong. Een slechte terugspeelbal van Gomez biedt Prevljak kort daarna de kans om Eupen weer in de match te brengen, maar Van Crombrugge steekt daar met een knappe redding een stokje voor.

• Man van de match: Twee penaltytreffers in de heenwedstrijd en twee cruciale assists in de terugwedstrijd. Lior Refaelov mag de kwalificatie voor de bekerfinale voor een groot stuk op zijn conto schrijven. Hij zette Murillo vanavond op weg naar de openingsgoal en met een heerlijke voorzet bood de Israëliër Kouamé de bevrijdende 3-1 aan.

• Opvallend: Anderlecht staat voor het eerst sinds 2015 nog eens in de bekerfinale. Toen ging het onderuit tegen aartsrivaal Club Brugge door een late treffer van uitgerekend Refaelov. De laatste paars-witte bekerwinst dateert al van 2008. Toen triomfeerde Anderlecht tegen, jawel, AA Gent.

Murillo en Magallan buiten slap verdedigen maximaal uit

De kortste weg naar Europa, de kortste weg naar een eerste prijs in vijf jaar. Anderlecht wist wat er vanavond op het spel stond tegen Eupen. De wedstrijd kon niet beter beginnen voor paars-wit. Murillo kreeg wel erg veel ruimte op een hoekschop van Refaelov en kopte al na amper 5 minuten raak.

Maar net als in de heenwedstrijd speelde Anderlecht die vroege voorsprong even snel weer kwijt. Toen maakte Prevljak 10 minuten na de openingstreffer van Refaelov gelijk, nu bracht hij Eupen amper 5 minuten na de 1-0 weer langszij. Met een flinke dosis geluk weliswaar, zijn schot week af op Magallan en liet Van Crombrugge zo kansloos achter.

De ongelukkige Magallan zette op het halfuur zelf orde op zaken. Eupen liet zich

opnieuw ringeloren op een hoekschop en de Argentijn benutte zoveel vrijheid optimaal. Nurudeen grabbelde nog naar de bal, maar kon een tweede tegentreffer niet meer verijdelen.

Het bleef éénrichtingsverkeer in het Lotto Park, maar Anderlecht kon amper kansen puren uit dat veldoverwicht. De beste werd door Kouamé van dichtbij over doel gemikt. Een onmondig Eupen kon er zo ondanks een figurantenrol toch de spanning inhouden.

Kouamé mept Eupen K.O.

Die spanning smolt meteen na de rust als sneeuw voor de zon. De tweede helft was nog geen halve minuut bezig toen uitblinker Refaelov de bal perfect op het hoofd van Kouamé schilderde en die kopte de 3-1 bijzonder knap buiten het bereik van Nurudeen.

Wedstrijd gespeeld, al maakte Gomez het bijna nog spannend met een dramatische terugspeelbal op Van Crombrugge. Prevljak rook zijn kans om nog maar eens te scoren, maar botste op een prima redding van de Anderlecht-doelman.

Daarmee was het lastigste achter de rug voor paars-wit. De thuisploeg hield de touwtjes stevig in handen, Eupen kon geen weerwerk meer bieden. De wedstrijd eindigde bovendien nog in mineur voor de bezoekers toen Nuhu in de slotfase een tweede gele kaart pakte.

Zo krijgen we in het paasweekend een heruitgave van de bekerfinale van 2008. Toen pakte Anderlecht zijn laatste bekerwinst, ruim 14 jaar later krijgt paars-wit eindelijk nog eens een kans om zich weer tot bekerwinnaar te kronen.

Kompany: "Rustig blijven en emoties aan supporters laten"

• Vincent Kompany (trainer Anderlecht): "Voor ons is dit fantastisch, voor een uitverkocht stadion. De supporters waren niet alleen in grote aantallen aanwezig, ze hebben zich ook laten horen. De beleving was perfect, dit was een bekerwedstrijd op zijn best. Eupen kwam heel snel langszij, maar het is bij dat ene schot gebleven. Dat toont aan dat we rustig gebleven zijn, niemand is plots in paniek geslagen. Toen Eupen in de tweede helft hoger druk zette, hebben we goed gebruik gemaakt van de ruimte in de rug. In de eerste helft deden we dat iets te weinig, maar toen lag de ruimte tussen de lijnen. We moesten wat wisselen van aanpak, maar daardoor zijn we de hele wedstrijd gevaarlijk gebleven. We gaan hier nu even van genieten. We zullen tegen een sterke tegenstander spelen in de finale, maar we kunnen nu nog niks winnen van Gent. We moeten zondag eerst van Oostende winnen. Op de dag van de finale moeten wij rustig blijven en de emoties aan de supporters laten. We moeten die wedstrijd zoals elke andere wedstrijd benaderen."

• Stef Peeters (Eupen): "Anderlecht heeft op elke positie een betere speler en dan is het makkelijk voetballen. Wij zijn op dit moment gewoon niet competitief, met veel jonge jongens. We eindigden vorig seizoen 12e, maar er zijn 8 jongens vertrokken die altijd speelden. Als je die niet vervangt, dan kom je in de problemen. Wij hadden wat geluk nodig. Als we die 3-1 wat langer hadden kunnen uitstellen, dan bleven we in de wedstrijd. Maar op 2 wedstrijden was het gewoon niet voldoende om kans te maken op de finale. In de heenwedstrijd was het op een klein, slecht veld gewoon anders voetballen. We moeten nu zo snel mogelijk nog 1 of 2 keer winnen in de competitie, zodat we gered zijn."

• Christian Kouamé (Anderlecht): "We wilden heel graag de finale bereiken en dat is nu gelukt. Maar er wachten ons nog 5 belangrijke wedstrijden om de Champions' Play-offs te halen. Pas daarna moeten we ons focussen op de bekerfinale. Die finale was het doel van de club. Een finale moet je niet gewoon spelen, je moet ze ook winnen. Gent is een moeilijke tegenstander, ze hebben tegen Club een uitstekende wedstrijd gespeeld. Het zal een mooie finale worden."

• Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht): “Dit is heel belangrijk voor de club, voor de fans, voor ons als groep en voor de coach. De beker was een doelstelling aan het begin van het seizoen. We zijn nu gekwalificeerd voor de finale, het is nu aan ons om die prijs te pakken. Als je een finale speelt, dan moet je die winnen. We gaan daar alles aan doen, maar nu ligt de focus eerst op Oostende. Ook in de competitie hebben we nog heel belangrijke weken.”