Van der Poel pakt in Gullegem zijn 100e veldritzege bij de profs

  Mathieu van der Poel heeft ook in Gullegem de tegenstand opgerold, goed voor zijn 100e zege in het veld bij de profs. Gianni Vermeersch ging lang goed mee met de Europese kampioen, maar kraakte in de zandbak. Wereldkampioen Wout van Aert en Toon Aerts waren er niet bij in West-Vlaanderen.

  Enkel Vermeersch kan mee met Van der Poel

  Mathieu van der Poel begon niet als een bezetene aan de populaire cross in Gullegem. De meer dan 1.000 vips zagen de Europese kampioen de kat wat uit de boom kijken in de openingsronden. 

   

  Iets voorbij halfweg was Van der Poel plots riebedebie. De Nederlandse alleskunner gleed perfect door de zandbak en weg was hij. Gianni Vermeersch, tot dan de enige die goed meeging met Van der Poel, moest van de fiets en kreeg de kloof niet meer dicht.

   

  Van der Poel hield het gat perfect onder controle en reed onbedreigd naar zijn 100e overwinning in het veld bij de profs, en dat op zijn 23e. Vermeersch hield broer David van der Poel nog net van de tweede plaats. 

  Van der Poel pakt 100e zege in het veld

  De top 10 bij de mannen:

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 55'16"
  2. Gianni Vermeersch +5"
  3. David van der Poel (Ned)  
  4. Diether Vanthourenhout +11"
  5. Michael Boros (Tsj) +31"
  6. Thijs Aerts +42"
  7. Diether Sweeck +43"
  8. Jens Adams +45"
  9. Braam Merlier +1'49"
  10. Kerry Wener (VS) +2'13"

  Tweede seizoenszege voor Sels

  Bij de vrouwen was de zege in Gullegem voor Loes Sels. Onze landgenote schudde de Nederlandse Annemarie Worst van zich af op twee ronden van het einde en hield daarna knap stand. De Britse Nikkie Brammeier werd 3e.

   

  Wereldkampioene Sanne Cant was er, net als vele andere toppers, niet bij.

   

  Sels was in haar nopjes met haar 2e zege van het seizoen. "Ik heb wat rugproblemen gehad de voorbije weken, maar vandaag reed ik voor het eerst pijnvrij. Ik voelde me heel goed en was de beste op de rechte stukken. Ik bleef druk zetten en raakte alleen voorop. Het ging supergoed vandaag."

  De top 5 bij de vrouwen:

  1. Loes Sels in 41'39"
  2. Annemarie Worst (Ned) +8"
  3. Nikki Brammeier (GBr) +34"
  4. Yara Kastelijn (Ned) +53"
  5. Ellen Van Loy +59"

  Taart voor Van der Poel:

  Fase per fase

  1. 15 uur 57. EINDE. De 100e zege van Mathieu van der Poel is een feit. De Nederlander is ook de beste in Gullegem. Gianni Vermeersch is kort daarachter tweede, voor David van der Poel.
  2. 15 uur 52. Vermeersch spartelt nog wat tegen en knabbelt aan zijn achterstand. Hij volgt op 13 seconden van Mathieu Van der Poel. David van der Poel en Vanthourenhout zitten op 20 seconden.
  3. 15 uur 48. Van der Poel op weg naar zijn 100e. Van der Poel duikt de laatste ronde in. De Nederlander is goed op weg om voor de 100e keer in zijn carrière te winnen bij de profs.
  4. 15 uur 47. 8.000 toeschouwers zijn vandaag komen opdagen voor de cross in Gullegem. Dat overstijgt de verwachtingen van de organisatoren.
  5. 15 uur 45. Ook broer David van der Poel is bezig aan een goede cross. Hij beent Boros en Vanthourenhout bij op de derde plaats en doet weer helemaal mee voor het podium.
  6. 15 uur 44. NOG 2 RONDEN. Van der Poel heeft ineens een groot gat geslagen op Vermeersch. Die beseft dat de zege gaan vliegen is en volgt op 15 seconden.
  7. 15 uur 41. Van der Poel trekt nog eens stevig door in de zandbak. Vermeersch volgt in het spoor van de Nederlander. In de achtergrond is David van der Poel ondertussen opgerukt naar de 5e plaats.
  8. 15 uur 35. Van der Poel en Vermeersch zijn volgende zomer ploegmaats op de weg. Zou de Nederlander Vermeersch een cadeautje doen vandaag?
  9. 15 uur 33. HALFWEG. Halverwege de cross is Van der Poel nog altijd niet aan een solotocht begonnen. Vermeersch hangt nog steeds in zijn wiel. Boros en Vanthourenhout volgen op 16 seconden, Sweeck op 25 tellen.
  10. 15 uur 26. EINDE RONDE 4. De situatie is licht gewijzigd op het einde van de vierde ronde. Van der Poel en Vermeersch hebben 12 seconden op Vanthourenhout, wat verderop volgen Sweeck, Boros en Adams.
  11. 15 uur 22. Van der Poel is telkens in zijn nopjes in de zandbak. De Europese kampioen zet zijn concurrenten er elke ronde opnieuw onder druk.
  12. 15 uur 21. Van der Poel dult Vermeersch in zijn wiel. Sweeck volgt op 5 seconden, Adams en Vanthourenhout zijn ook niet ver. Voor Boros en Aerts wordt het al moeilijker.
  13. 15 uur 20. 10 ronden. De renners krijgen vandaag 10 ronden onder de wielen geschoven. Bij de volgende passage aan de finishlijn moeten ze dus nog 6 ronden afwerken.
  14. 15 uur 19. Adams volgt door de versnelling van Van der Poel op 5 seconden als 3e. De rest lijkt al uitgeteld voor de zege.
  15. 15 uur 18. Versnelling Van der Poel. Op het einde van de 3e ronde draait Van der Poel een eerste keer het gashendeltje helemaal open. Vermeersch probeert te volgen, maar hoort het kraken in alle voegen.
  16. 15 uur 17. Aerts en Boros hebben niet lang kunnen genieten van hun aanwezigheid in de kopgroep. Door de versnelling van Adams volgen ze opnieuw op een aantal seconden.