Aerts zet de toon in Druivencross: "Van der Poel kloppen, zou niet gelukt zijn"

  Toon Aerts (Telenet-Fidea) heeft de logica gerespecteerd in Overijse. Hij won de Druivencross voor Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel. Mathieu van der Poel en Wout van Aert stonden niet aan de start in de Moeder aller Crossen.

  Slotronde voor Toon Aerts in Overijse is een ererondje

  Aerts maakt favorietenrol waar in Overijse

  De ene Van der Poel is de andere niet en na een goeie start verdween David stilaan in de achtergrond. Wie zijn inspanning wel van begin tot einde kon volhouden was Toon Aerts. Hij stond als grote favoriet aan de start en voelde zich kiplekker op de modderige ondergrond.

   

  Zijn grootste concurrentie kwam van Michael Vanthourenhout. Die ging aardig mee, maar één splijtende passage van Aerts in de wei was voldoende om een bonus te pakken. Daarna stak ploegmaat Van Kessel een handje toe. Hij stopte Vanthourenhout af met onder andere een fikse schouderduw.

   

  Zo was de strijd halfweg de Druivencross gestreden. Aerts kon wat meer op zekerheid spelen en kwam zonder kleerscheuren alleen over de finish. In de strijd om de ereplaatsen kwam ook Marcel Meisen zich nog moeien, maar het waren tpch Vanthourenhout en Van Kessel die mee op het podium mochten klauteren.

   

  En wat met ex-winnaars Kevin Pauwels en Tom Meeusen? De eerste kwam ten val in de openingsronde, maar reed een sterke inhaalrace en werd zo nog 5e. Meeusen haalde de top 10 niet.

  Toon Aerts knalt weg van de rest: "Wereldpassage van Toon"

  Aerts: "Spijt dat ik hier in verleden niet vaker gereden heb"

  "Ik ben tevreden over het gevoel vandaag", zei de winnaar. "Ik denk niet dat ik goed genoeg was om Mathieu van der Poel te kloppen, maar die was er niet vandaag dus kon ik niet winnen. Nu ga ik een week rustig trainen en dan zal ik volgend weekend klaar zijn voor de klassementscrossen."

   

  "Het is anders zonder Mathieu. De eerste rondes waren iets rustiger en dan kunnen er vaak renners terugkeren. Op een technische passage heb ik dan het verschil gemaakt."

   

  "Dit is echte cross. Dat gevoel hebben we al even niet meer gehad. Het is een andere techniek en dat ligt me iets beter. Hoewel we het al een jaar niet meer gedaan hebben, is dat gevoel toch nog goed. Ik krijg stilaan spijt dat ik hier in het verleden niet vaker gestart ben. Deze cross lijkt op Namen en dat is voor mij een van de belangrijkste crossen van het jaar."

  Vanthourenhout: "Heel andere techniek dan de laatste weken"

  Van Kessel: "Als je hier niet van houdt kan je beter thuis blijven"

  Uitslag Druivencross
  1. Toon Aerts in 1u02'44"
  2. Michael Vanthourenhout op 29"
  3. Corné van Kessel (Ned) 47"
  4. Marcel Meisen (Dui) 1'10"
  5. Kevin Pauwels 1'19"
  6. Lars van der Haar (Ned) 1'39"
  7. Gianni Vermeersch 2'11"
  8. Jens Adams 2'23"
  9. Tim Merlier 2'34"
  10. David van der Poel (Ned) 2'44"

  Fase per fase

  1. 16 uur 03. Zege voor Aerts! Toon Aerts maakt zijn favorietenrol waar. Hij wint met overmacht de Druivencross! Michael Vanthourenhout wordt 2e op ruime afstand, Van Kessel is derde. .
  2. 16 uur 02. Aerts gaat een laatste keer langs in de materiaalpost. De bloemen zijn in zicht.
  3. 16 uur . "Dit is het gedrag van iemand die weet dat het binnen is. Hij haalt de risico's uit zijn rijstijl.". Michel Wuyts.
  4. 15 uur 58. Toon Aerts oogst applaus van het publiek in zijn ererondje. .
  5. 15 uur 56. Corné van Kessel wil de tweede Telenet Fidea Lion op het podium worden. Meisen is wel een taaie klant om mee af te rekenen. .
  6. 15 uur 55. Laatste ronde! De bel klinkt. Toon Aerts rijdt de laatste ronde in. Zijn zege heeft hij op zak. .
  7. 15 uur 53. "Het wordt toch nog meer en meer een brij. Miserie.". Paul Herygers.
  8. 15 uur 50. Michael Vanthourenhout heeft een stevige bonus te pakken op de andere achtervolgers. Is de tweede plaats ook al weg? .
  9. 15 uur 48. 32". Nog 2 ronden: Vanthourenhout rijdt op plaats 2 en heeft een achterstand van meer dan een halve minuut op Aerts.
  10. 15 uur 46. In de achtervolging is het nu weer Vanthourenhout die de touwtjes in handen heeft.
  11. 15 uur 45. Vanthourenhout rijdt op een bord.

   Vanthourenhout rijdt op een bord

  12. 15 uur 44. "Hij zoekt wel, maar hij zal ze niet meer zien.". Herygers over een omkijkende Toon Aerts.
  13. 15 uur 42. Vanthourenhout wil een reclamebord even gebruiken als schans. Het is uiteraard een stuurfout, maar de renner van Marlux-Bingoal herstelt zich relatief snel. .
  14. 15 uur 40. 3 ronden. Nog 3 ronden scheiden Toon Aerts van zijn eerste overwinning in Overijse. Zijn voorsprong op een trio met Meisen als leider is riant.
  15. 15 uur 39. Vanthourenhout neemt risico in de steile afdaling voor de aankomststrook. Het gaat maar net goed. Hij schudt even het hoofd. .
  16. 15 uur 37. Marcel Meisen neemt nu het initiatief in de achtervolging op leider Toon Aerts. Lang geleden dat we de Duitser in zo'n kansrijke positie hebben gezien. .
  17. 15 uur 35. Een bodycheck. Dit is op het randje van Van Kessel. Hij snijdt Vanthourenhout de bocht af en geeft hem een schouderduw. .
  18. 15 uur 33. Ploegenspel. Telenet Fidea is hier in het voordeel. Van Kessel kan afstoppen voor Toon Aerts. Hij probeert Vanthourenhout zo lang mogelijk aan de praat te houden. .
  19. 15 uur 33. Toon Aerts knalt weg van de rest: "Wereldpassage van Toon".

   Toon Aerts knalt weg van de rest: "Wereldpassage van Toon"

  20. 15 uur 31. De vogel lijkt te zijn gaan vliegen. Aerts heeft 6 seconden voorsprong op ploegmaat Van Kessel. Vanthourenhout volgt op 12".