• home
 • video
 • pas verschenen

  Brand in Overijse: Rennen, duiken, vallen, opstaan en winnen

  Lucinda Brand heeft de Druivencross in Overijse op haar naam geschreven. De Nederlandse toonde haar strijdershart in de modder en klopte ondanks een handvol valpartijen de Britse Nikki Brammeier. Ellen Van Loy kwam zwaar ten val en moest de strijd staken.

  Sterke Brand houdt Brammeier af en wint de Druivencross

  In de openingsronde eiste het ouderwetse modderparcours in Overijse een eerste slachtoffer. Van Loy nam iets te veel hooi op haar vork in de strijd om de koppositie en werd geveld door een boomwortel. Ze smakte hard tegen de grond. Haar schreeuw was tot ver in het bos te horen en met een beschadigde knie moest ze de wedstrijd verlaten.

   

  Brammeier nam daarop de touwtjes in handen. Ze leek een paar keer gewonnen spel te hebben want haar dichtste belager, Lucinda Brand, had het lastig op het technische parcours. Maar de Nederlandse bewees dat ze een harde tante is. Bij het ingaan van de op 1 na laatste ronde plaatste ze een versnelling en nam ze het initiatief over van de Britse.

   

  Maar in de steile afdaling net voor het ingaan van de slotronde schoof Brand opnieuw het publiek in. Brammeier leek gewonnen spel te hebben, maar opnieuw maakte Brand een comeback. In een loopstrook maakte ze het verschil. In de laatste halve ronde kraakte ze niet meer. Ze won solo voor Brammeier en Lechner. De beste Belgische was Loes Sels op plaats vijf.

  Ellen Van Loy komt slecht ten val en geeft kermend van de pijn op

  De reactie van de winnares

  "Het was een felbevochten duel", vertelde Brand na de wedstrijd. "Telkens ik extra geconcentreerd aan een afdaling begon, liep het net mis. Dus misschien moet ik wat meer onbevangen rijden. Ik ben de toeschouwers dankbaar die me af en toe opgevangen hebben."

  Uitslag Druivencross

  1. Lucinda Brand (Ned) in 47'21"
  2. Nikki Brammeier (GBr) op 11"
  3. Eva Lechner (Ita) 1'34"
  4. Alice Maria Arzuffi (Ita) 2'18"
  5. Loes Sels 2'20"
  6. Ffion james (GBr) 2'21"
  7. Harriet Harnden (GBr) 2'47"
  8. Marion Norbert Riberolle (Fra) 3'53"
  9. Shirin van Anrooij (Ned) 4'32"
  10. Pauline Delhaye (Fra) 5'01"

  Fase per fase

  1. 14 uur 45. Sterke Brand houdt Brammeier af en wint de Druivencross.

   Sterke Brand houdt Brammeier af en wint de Druivencross

  2. 14 uur 33. Brand wint! Lucinda Brand wint na een fraai modderduel. Ze klopt Brammeier ondanks enkele valpartijen. Eva Lechner wordt derde.
  3. 14 uur 32. Nu gaat het wel vlekkeloos in de afdaling voor Brand. De zege is binnen voor de Nederlandse.
  4. 14 uur 30. Brammeier verliest terrein in een loopstrook bergop. Is het hier gespeeld? .
  5. 14 uur 30. Brand knalt het publiek in bij een nieuwe val.

   Brand knalt het publiek in bij een nieuwe val

  6. 14 uur 29. Het is hard tegen onzacht. Brammeier haalt ook nog eens alles boven wat ze in de tank heeft. .
  7. 14 uur 28. Brand loopt weg! Wat een manoeuvre van Lucinda Brand. Ze toont haar strijdershart en snelt de Britse andermaal voorbij. Op een loopstrook gaat ze op en over Brammeier.
  8. 14 uur 26. Brand blijft knokken ondanks die stevige smak van daarnet. Brammeier kan zich geen slipper meer veroorloven. .
  9. 14 uur 26. Brand komt bij Brammeier.

   Brand komt bij Brammeier

  10. 14 uur 24. Slotronde. Brammeier duikt als leidster de laatste ronde in. Houdt ze het nog een ronde vol? Brand lijkt niet op te geven. .
  11. 14 uur 23. Brand tegen de vlakte! "Ze rijdt de palen uit de grond", beschrijft Herygers de val van Lucinda Brand. Ze raakt de controle over haar fiets kwijt en duikt pardoes het publiek in. Brammeier neemt zo weer de leiding.
  12. 14 uur 22. Fietswissel voor beide koplopers. Brand ligt in polepositie. .
  13. 14 uur 21. Lechner rijdt een eenzame race op plaats drie. Bij de koplopers raakt ze niet meer, maar ook van achteruit komt er geen gevaar meer aan. .
  14. 14 uur 21. Opnieuw tegen de grond op dezelfde plek.

   Opnieuw tegen de grond op dezelfde plek

  15. 14 uur 19. Brand schuift opnieuw onderuit.

   Brand schuift opnieuw onderuit

  16. 14 uur 18. Het is een tweestrijd geworden tussen Brand en Brammeier. Elk foutje kan nu fataal zijn. .
  17. 14 uur 16. "De jaagster van daarnet is nu de prooi.". Michel Wuyts.
  18. 14 uur 15. Overname door Brand! We hebben weer strijd! Lucinda Brand weet dat ze beter is op het asfalt en gaat op en over Brammeier.
  19. 14 uur 14. En weer een val. James, op plaats 4, schuift weg in de afdaling naar het veld. Op diezelfde plaats is er even later ook een kettingbotsing met drie rensters. .
  20. 14 uur 13. "Ze moet nu wel foutloos blijven als ze nog naar de kop wil. Het gaat steeds beter. Ze panikeert niet meer als ze valt.". Papa Brand.
  21. 14 uur 10. Het is balanceren voor Brammeier in de laatste S-bocht voor het asfalt. Ze komt er foutloos door. .
  22. 14 uur 10. Valpartij in de gevaarlijke afdaling.

   Valpartij in de gevaarlijke afdaling

  23. 14 uur 09. Brand knabbelt toch aan de voorsprong van Brammeier. Krijgen we nog een tweestrijd? Lechner is voorlopig derde.
  24. 14 uur 05. "De Britse is beter in het veld dan Brand en dat gaat vandaag toch primeren.". Paul Herygers.
  25. 14 uur 05. De achterstand van Lucinda Brand: 13 seconden. .
  26. 14 uur 03. Brammeier solo. Nikki Brammeier doet het à la Van der Poel. De Britse heeft een modderstrook voorsprong en is solo op weg naar de overwinning.
  27. 14 uur 02. Arzuffi werd vooraf toch getipt als een van de favorieten op dit parcours, maar voorlopig komt ze nog niet uit de verf. Zit er nog een ereplaats in?
  28. 14 uur . We krijgen een beeld van Ellen Van Loy op de draagbaar. Dat wordt een ziekenhuisbezoek. .
  29. 14 uur . Brand schuift weg en knalt recht op haar buik op de grond.

   Brand schuift weg en knalt recht op haar buik op de grond

  30. 13 uur 59. Schuiver Brand. Krijgt Brammeier gewonnen spel? Brand schuift onderuit in een stukje bergaf. Ze raakt even verstrikt in een lint, maar kan wel snel weer door. .
  31. 13 uur 58. Brammeier komt als leider door na de eerste ronde in de Druivencross.

   Brammeier komt als leider door na de eerste ronde in de Druivencross

  32. 13 uur 57. Brammeier blijft het tempo bepalen. Lucinda Brand is nu haar dichtste belager. .
  33. 13 uur 54. Het is over en out voor Ellen Van Loy. Ze dartelde door de modder, maar een boomstronk strooide roet in het eten. Het is afwachten hoe ernstig haar blessure is.
  34. 13 uur 53. Valpartij Van Loy! Het ziet er niet goed uit voor Van Loy! Ze gaat hard tegen de grond na een botsing met een boomwortel. Ze schreeuwt het uit en raakt niet meer recht. De verzorgers ondersteunen haar. Haar knie lijkt het zwaarst geraakt. .
  35. 13 uur 52. Leidersduo. Brammeier en Van Loy nemen de wedstrijd in handen. De twee modderduivels hebben na de openingsronde al een aardige bonus. .
  36. 13 uur 51. Een valpartij in de achtergrond. Verhestraeten blijft steken in de modder en kantelt gewoon omver. .
  37. 13 uur 50. Ellen Van Loy komt slecht ten val en geeft kermend van de pijn op.

   Ellen Van Loy komt slecht ten val en geeft kermend van de pijn op

  38. 13 uur 49. Ellen Van Loy voelt zich inderdaad in haar sas. Ze rijdt naar de kop en heeft al gauw een handvol meters te pakken. .
  39. 13 uur 48. "Van Loy houdt hier wel van. Ze schuwt het gevaar eigenlijk nooit.". Paul Herygers.
  40. 13 uur 48. Het is flink ploeteren door de aanhoudende regen. Lechner en Brammeier rijden vooraan. Ellen Van Loy volgt op korte afstand. .
  41. 13 uur 46. Start! 22 rensters zijn aan de wedstrijd begonnen. Een klein peloton. Wie staat er straks op het hoogste schavotje? .
  42. 13 uur 42. "Hier ben ik crosser voor. Het wordt loodzwaar, maar het is wel heel plezant.". Ellen Van Loy.
  43. 13 uur 41. "Het parcours ligt heel glad en heel glibberig.". Lucinda Brand.
  44. 13 uur 34. Bij de vrouwen geen Sanne Cant aan de start. Ook de winnares van vorig jaar, Pauline Ferrand-Prévot is er niet bij. Wie eist straks een hoofdrol op? .
  45. 13 uur 32. Wie liever niet zelf de modder opzoekt, zit bij Sporza op de eerste rij tijdens deze Druivencross. Volg hier alles met onze livestream. .
  46. 13 uur 28. De Druivencross in Overijse hoort niet bij een klassement, maar de "Moeder aller Crossen" winnen, is toch nog altijd een eer. Welke vrouw pakt dit jaar de bloemen? Volg het hier.