WK-voorsprong van Neuville smelt helemaal weg na 6e plaats in Zweden

  Thierry Neuville heeft zijn leidersplaats in het WK te grabbel gegooid in Zweden, de 2e WRC-rally van het seizoen. Door een gebrek aan sneeuw moesten de organisatoren improviseren. Neuville reed voorzichtig en werd pas 6e, op meer dan een halve minuut van winnaar Evans.

  Eindstand in WRC Zweden
  1. Elfyn Evans (GBr-Toyota) 1u11'43"1
  2. Ott Tänak (Est-Hyundai)  op 12"7
  3. Kalle Rovanperä (Fin-Toyota) 20"2
  4. Sébastien Ogier (Fra-Toyota) 23"6
  5. Esapekka Lappi (Fin-Ford) 32"4
  6. Thierry Neuville (Hyundai) 33"8

  Fase per fase

  1. 18 uur 19. Het was een zware rally met verraderlijke omstandigheden. Dit resultaat was het hoogst haalbare. We hebben in sommige ritten enkele seconden laten liggen, maar dat had geen invloed op het eindresultaat. . Thierry Neuville (Hyundai).
  2. 13 uur 35. Neuville presteerde na zijn zege in Monte Carlo teleurstellend in Zweden. Onze landgenoot werd 6e. Hij is daardoor zijn voorsprong in de WK-tussenstand kwijt. Hij deelt de kop nu met Evans. Beide rijders hebben 42 punten.
  3. 13 uur 28. Evans wint in Zweden! Op de laatste dag kwam leider Evans niet meer in de problemen in Zweden. De Brit stak de 2e WK-manche van het seizoen op zak voor Ott Tänak en Kalle Rovanperä. Het is voor Evans zijn 2e WK-zege na de rally van Groot-Brittannië in 2017.
  4. 16-02-2020.
  5. 17 uur 08. Ik ben tevreden over mijn prestatie van vandaag. We hebben gedaan wat we konden, hebben slim gereden en zijn foutloos gebleven. Het is alleen jammer en frustrerend dat het resultaat niet volgt. Dit is een vreemde en korte rally, waarbij het moeilijk zal worden om op pure snelheid tijd goed te maken. Thierry Neuville.
  6. 17 uur 02. Evans neemt optie op eindzege. Elfyn Evans moet nog 21,19 kilometer overleven om zijn tweede WK-rally op zijn palmares te zetten. De 31-jarige Welshman van Toyota won drie van de vier klassementsritten. Enkel de klassementsrit van Likenäs zondag scheidt hem van de eindzege. Evans heeft een comfortabele voorsprong op wereldkampioen Ott Tänak, die op zijn beurt een mooie kloof heeft op zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier.
  7. 16 uur 59. Neuville wint laatste klassementsrit. Thierry Neuville heeft de laatste klassementsrit op zijn naam geschreven, maar onze landgenoot blijft hangen op de zesde plek in het klassement. Hij heeft de hoop nog niet opgegeven om de vijfde plek te veroveren. De Fin Esapekka Lappi (Ford Fiesta) heeft amper 4,5 seconden voorsprong.
  8. 12 uur 54. De zachte weersomstandigheden blijven deze rally intussen verder beheersen. Door de voorspelde regen van zondagochtend zal de klassementsrit van Likenäs slechts een keer gereden worden in plaats van de geplande twee keer. Donderdagavond werd ook al de eerste rit in Karlstad geannuleerd. Eerder op de week werden al zeven klassementsritten geschrapt waardoor er in totaal slechts negen van de aanvankelijk geplande achttien ritten gereden worden.
  9. 12 uur 46. Geen beterschap voor Neuville. Elfyn Evans blijft in zijn Toyota de rally van Zweden domineren. De Welshman won zaterdagochtend alle drie de ritten en heeft nu bijna 17 seconden voorsprong op 1e achtervolger Ott Tänak (Hyundai). Thierry Neuville bleef op de zesde plaats hangen. "Ik had vertrouwen vandaag", zei onze landgenoot. "Ik probeerde Lappi bij te benen, maar in de laatste rit nam hij meer risico's. We strijden nog mee voor de 4e plaats, maar het wordt een uitdaging.".
  10. 15-02-2020.
  11. 20 uur 45. Ik ben tevreden over het werk dat we leverden en over de snelheid. Over mijn plaats in het klassement ben ik minder tevreden, maar meer konden we niet doen. Deze wedstrijd is zo kort dat het bijna onmogelijk zal zijn om veel tijd goed te kunnen maken. Thierry Neuville.
  12. 15 uur 43. Neuville moet achtervolgen in het weekend. Thierry Neuville sluit de tweede dag van de Rally van Zweden af als zesde. Onze landgenoot, die de eerste manche in Monte Carlo heeft gewonnen en dus als leider aan elke rit moet beginnen op donderdag en vrijdag, had moeite met de sneeuwloze condities. Hij volgt op 23 seconden van leider Elfyn Evans (Toyota). Zijn teamgenoot en wereldkampioen Ott Tänak staat op de tweede plek. Het voordeel voor Neuville: morgen en overmorgen start hij als laatste en kan hij profiteren van het spoor van zijn voorgangers.
  13. 15 uur 40.
  14. 12 uur 14. Neuville staat 6e. Het is voorlopige geen geweldig avontuur voor Thierry Neuville in Zweden. Na 3 klassementsritten staat onze landgenoot 6e, op 22 seconden van leider Elfyn Evans. De Fin Kalle Rovanpera (op 7"9) en de Est Ott Tänak (op 8"7) bezetten de andere podiumplekken. Deze namiddag staat nog 1 etappe op het menu.
  15. 12 uur 13. Neuville veegt parcours schoon in rit 2. In de openingsrit kregen de deelnemers een volledig besneeuwd parcours voor de wielen geschoven. Thierry Neuville snelde naar de 5e tijd en moest daar 4,4 seconden toegeven op winnaar Evans. De eerste kilometers van de 2e rit van de dag lagen er besneeuwd bij en gingen nadien over naar een bevroren gravelweg met af en toe een flard sneeuw. Een vreemd zicht waarbij Neuville nogal wat tijd verloor door als 1e op de weg het parcours te moeten schoonvegen. De Belg werd 6e en was 8,4 seconden trager dan winnaar en teamgenoot Tänak. In de 3e etappe, gewonnen door Evans, eindigde Neuville 6e op 10,1 seconden.
  16. 12 uur 12. Het is vrij moeilijk. We hebben geen sneeuw en geen spoor. We hadden een goed ritme, dus we zullen alles blijven geven en zien hoe het verder loopt. Thierry Neuville.
  17. 14-02-2020.
  18. 12 uur 09. Neuville 8e in shakedown. Thierry Neuville heeft zijn Hyundai op de 8e plaats geparkeerd in de shakedown, niet meer dan een veredelde parade voor de start van de rally. Door een tekort aan sneeuw werd het parcours met de helft ingekort. De Fin Kalle Rovanperä was de snelste in de shakedown voor Ogier.