Rovanperä haalt Griekenland binnen, Ogier slaat WK-slag, Neuville eindigt 8e

Kalle Rovanperä heeft met de Akropolisrally zijn tweede rally van het seizoen en zijn carrière gewonnen. De jonge Fin van Toyota finishte in de teruggekeerde WK-klassieker voor de Est Ott Tänak en de Fransman Sébastien Ogier. Die laatste deed wellicht een beslissende zaak in het WK: hij verstevigde zijn koppositie, terwijl achtervolgers Elfyn Evans (6e) en Thierry Neuville (8e) van hun pluimen lieten.

Rally van Griekenland: eindstand  
1. Kalle Rovanperä (Fin-Toyota) in 3u28'24"6
2. Ott Tänak (Est-Hyundai) op 42"1
3. Sébastien Ogier (Fra-Toyota) 1'11"3
4. Dani Sordo (Spa-Hyundai) 3'01"0
5. Gus Greensmith (GBr-Ford) 5'45"0
6. Elfyn Evans (GBr-Toyota) 6'42"7
8. Thierry Neuville (Hyundai) 8'41"1

Rally van Griekenland

spinner
 1. 13 uur 51. Rovanperä wint met overmacht. Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) heeft de Rally van Griekenland gewonnen, de 9e van 11 WK-rally's. Voor Rovanperä is het zijn tweede zege van het seizoen, na Estland in juli, de tweede zege tout court. De 20-jarige Fin had bij aankomst 42"1 voorsprong op de Est Ott Tänak (Hyundai i20 Coupé WRC). Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) eindigde als 3 op 1'11"3. Een achtste wereldtitel kan de Fransman nauwelijks nog ontsnappen. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) eindigde na een probleem met de stuurbekrachtiging tijdens de openingsdag als achtste. Neuville stond samen met Elfyn Evans tweede in het WK voor Griekenland, Evans kende ook pech met zijn versnellingsbak op vrijdag en finishte pas als zesde. .
 2. 13 uur 50. Rovanperä nam na afloop van de derde klassementsrit de leiding over van Sébastien Ogier. Vrijdagavond waren de tijdverschillen nog beperkt, maar na een verschroeiend offensief op zaterdagochtend sloeg Rovanperä een onoverbrugbare kloof. Tijdens de slotdag haalde de Fin nog één keer uit om vanaf dan de rally te controleren. De zege in de afsluitende powerstage ging eveneens naar Rovanperä, waardoor hij het maximum aantal van 30 punten scoort. Evans eindigde tweede in de powerstage voor Ogier en Neuville. In de WK-tussenstand verkleint Rovanperä de kloof op teamgenoot Evans en Thierry Neuville tot respectievelijk 7 punten en 1 punt. Sébastien Ogier loopt dankzij de pech van Evans en Neuville verder weg van de concurrentie. De Fransman heeft nu 44 punten voorsprong op eerste achtervolger Elfyn Evans. Thierry Neuville is derde op 50 punten. Bij de constructeurs vergroot Toyota zijn voorsprong op Hyundai. De volgende WK-rally is de rally van Finland, eind september/begin oktober. .
 3. 12-09-2021.
 4. 18 uur 50. Kalle Rovaperä is voorlopig ongenaakbaar in Griekenland. In de namiddagritten consolideerde hij min of meer zijn ruime voorsprong. Zondag volgen nog 3 ritten en de Power Stage. Thierry Neuville heeft nog wat terrein prijsgegeven: hij staat 10e. .
 5. 14 uur 45. Rovanperä loopt weg op zaterdag. Kalle Rovanperä heeft vanochtend de 4 klassementsritten gewonnen. De jonge Fin van Toyota neemt zo een stevige optie op een 2e WRC-zege, na Estland in juli. Ott Tänak, de Est van Hyundai, volgt op 39"7, Sébastien Ogier is derde op 43"4. .
 6. 14 uur 40. Neuville veegt baan schoon. Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai) moesten vanochtend de baan schoonvegen als derde. Neuville hoopte tijd goed te maken, maar dat zat er niet in. In de 4e rit leek de snelste tijd een optie, maar hij ging in een bocht in de fout en liet de motor afslaan. "Ik kan niet tevreden zijn met de tijden", reageerde Neuville. "Maar gezien de omstandigheden ben ik dat wel. We rijden constant, meer zit er niet in. Het is hinken op 2 gedachten. We willen snel zjin, maar we moeten de banden ook sparen voor de powerstage van morgen." Na vier ritten vanochtend staat Neuville achtste, maar die stand zal nog veranderen omdat de rally stilgelegd werd vanwege het publiek dat het niet te nauw nam met de veiligheidsvoorschriften. Tijdens de middagservice krijgen de andere deelnemers een normtijd en dan zal moeten blijken waar Neuville ergens uitkomt. Na drie ritten vanochtend was Neuville opgeschoven naar de 14e plaats. Er resten de deelnemers vandaag nog twee klassementsritten. Morgenochtend worden er nog eens drie ritten gereden. De rally van Griekenland eindigt kort na de middag. .
 7. 11-09-2021.
 8. 17 uur 39. Rovenperä leidt, Neuville 8e na dag 1. De Fin Kalle Rovanperä (Toyota) heeft de leidersplaats niet meer afgestaan in de Acropolis Rally.  Na de eerste dag is alles wel nog mogelijk bovenin. Ott Tänak (+3"7) en Sébastien Ogier (+3"9) volgen op korte afstand van Rovanperä. Alle anderen lijken uitgeteld voor de zege.  Neuville is nog opgerukt naar de 8e plaats, op bijna 7 minuten van Rovanperä. .
 9. 14 uur 01. Kapotte stuurbekrachtiging nekt Thierry Neuville. Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupé WRC) mogen een goed resultaat in de rally van Griekenland vergeten. Het duo kreeg af te rekenen met een probleem aan de stuurbekrachtiging, verliet de zone waar de banden gewisseld werden 24 minuten te laat, kreeg 4 minuten straftijd en verloor tijdens de rit nog eens 2 minuten.  "Dit is een dag om te vergeten", reageert Neuville, "maar we blijven vechten. Er resten ons nog twee ritten, we geven niet op." Of Neuville het euvel kan herstellen is nog maar de vraag. Toch zal hij het proberen want bij een eventuele opgave krijgt hij per gemiste rit 10 minuten straftijd. .
 10. 12 uur . Ik ben niet 100 procent tevreden over de auto. Soms verlies ik de achterkant, soms de voorkant. Maar de veranderingen die we doorvoerder, helpen de zaken vooruit. We moeten ons aanpassen. Thierry Neuville.
 11. 11 uur 55. Rovanperä naar leiding op vrijdagmiddag, Neuville 5e. Vanochtend stonden rit 2 en 3 op het programma in de buur van Athene. Ott Tänak haalde het in de 1e rit van de dag, voor Sébastien Ogier, die leider werd. Thierry Neuville werd 6e op 10 seconden, waarmee hij van 4 naar plek 6 zakte. In de 2e rit in de voormiddag snelde Kalle Rovanperä naar de overwinning. De jonge Fin van Toyota hield Dani Sordo (2 seconden) en Ott Tänak (5 seconden) achter zich. Thierry Neuville eindigde 5e op 11 seconden en klom een plekje naar 5 op 18"7 seconden van Rovanperä. De Fin, die in juli in Estland won, telt in de stand 3 seconden voorsprong op Tänak en 4"3 op Sébastien Ogier. Elfyn Evans, de nummer 2 van het WK, verloor in de 2e rit een pak tijd. Hij kwam te laat aan de start (40 seconden straftijd) en sukkelt met de versnellingen. Hij volgt al op bijna 2 minuten. Vanmiddag zijn er 3 ritten.   .
 12. 10 uur .
 13. 10-09-2021.
 14. 18 uur 28. Neuville op 4 na dag 1. In de eerste échte rit van de dag heeft Thierry Neuville de 3 Toyota's moeten voorlaten, al ligt alles nog op een zakdoek. Sébastien Ogier was de snelste van het pak, voor zijn teamgenoten Evans en Rovanperä. Morgen staan er 5 ritten op het programma in de Akropolis-rally. .
 15. 13 uur 43. 2e chrono voor Neuville in modderige shakedown. Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) was vanochtend de snelste tijdens de shakedown van de rally van Griekenland. De Fin ging 2,7 seconden harder dan Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC).  Net als de voorbije dagen was het ploeteren in de modder. De omstandigheden deden eerder denken aan Groot-Brittannië in plaats van het zonnige, warme en stoffige Griekenland. "Dit zijn toch wel toestanden die we hier niet gewoon zijn", vertelde Thierry Neuville. Voor vrijdag en zaterdag wordt beter weer voorspeld, zondag zou het dan opnieuw regenen. .
 16. 09-09-2021.
 17. 16 uur 15. De ritten zijn bochtig en bezaaid met losliggende stenen. Het wordt een hele uitdaging, want enerzijds moet je snel zijn en anderzijds moet je de wagen en banden zien te sparen. De strategie wordt enorm belangrijk, maar daar houden we wel van. Thierry Neuville.