Ga naar de inhoud
Fenerbahçe en Meesseman mogen naar de finale van de EuroLeague.

Meesseman wint Belgisch onderonsje tegen Mestdagh: Fenerbahçe naar finale EuroLeague

 vr 14 april 2023 19:30
Final 4 EuroLeague: 1/2e finales
Fenerbahçe
Schio
einde
16
q1
21
20
q2
19
25
q3
14
16
q4
16
77
score
70

Een wedstrijd in een wedstrijd. In Praag keken Emma Meesseman (Fenerbahçe) en Kim Mestdagh (Schio) elkaar in de ogen tijdens de prestigieuze Final 4 van de EuroLeague. Na een geanimeerde wedstrijd trok Meesseman met 77-70 uiteindelijk aan het langste eind in het Belgische onderonsje. Ten koste van Mestdagh en co mag ze zich met haar Turks topteam opmaken voor de finale.

Een unicum voor het Belgische basketbal. Voor het eerst stonden twee Belgische basketbalspeelsters tegenover elkaar in de Final 4 van de EuroLeague, de Champions League van het basketbal.


Het Fenerbahçe van Emma Meesseman was op papier de vooruitgeschoven topfavoriet. Toch was het het Schio van Kim Mestdagh dat een flitsende start nam in de halve finale.


Tot diep in het derde kwart (46-43) waren Meesseman en co zelfs op achtervolgen aangewezen.


Al bleek het slechts uitstel van executie te zijn. Het Turkse sterrenensemble had diesel in zijn tank zitten, maar vond zijn turbo na de pauze weer helemaal terug. Met 25 punten in het derde kwart ging het genadeloos op en over zijn Italiaanse tegenstander.


De logica werd zo toch gerespecteerd. De Turkse topploeg trok de goede lijn in het slot door en triomfeerde uiteindelijk met 77-70. Emma Messeman tekende voor 13 punten. Kim Mestdagh moest met 5 punten het hoofd buigen voor haar collega-international.

 

De finale van de Euroleague basket bij de vrouwen wordt een Turks onderonsje tussen Fenerbahçe, de ploeg van Belgian Cat Emma Meesseman, en Mersin. In de tweede halve finale won Mersin vrijdagavond met 58-78 van USK Praag, gastheer van de Final Four. 

Emma Meeseman: "In 2e helft gameplan aangepast"

Het Fenerbahçe van Meesseman heeft zijn favorietenrol waargemaakt, al had dat wel heel wat voeten in de aarde in de beginfase. "Onbewust begin je als favoriet wat te rustig aan zo'n wedstrijd. Je zag dat Schio er dan ook in begon te geloven, zeker wanneer hun shots telkens raak waren."

 

Maar na de rust kwam de intrinsieke klasse van het Turkse topteam bovendrijven. "In de tweede helft hebben we ons gameplan aangepast, dat was een goede zet. We waren veel agressiever. Dan zag je dat onze tegenstander niet klaar was om dat op te vangen."

 

Meesseman won het zo van haar collega-international Kim Mestdagh. "Veertig minuten lang moet je proberen te vergeten wie er tegenover je staat. Ik ben heel blij voor Kim dat ze op dit toneel staat, maar in de wedstrijd moet je zelf competitief zijn."

Kim Mestdagh: "Veel energie gespendeerd in 1e helft"

Ook Kim Mestdagh besefte dat de eerste helft van haar ploeg in schril contrast stond met de tweede. "We hebben zeer veel energie gespendeerd in de beginfase. Wanneer Fenerbahçe na de pauze een tandje bijstak, hadden we het moeilijk om te volgen. De vele balverliezen en easy baskets hebben dan het verschil gemaakt"

 

"We hadden als doel om Fenerbahçe te laten voelen dat we er echt stonden. Ik denk dat we dat bij momenten toch hebben getoond. Zeker in het begin legden we mooi basketbal op het parket."

 

Wie de aanwezigheid van Mestdagh ook van dichtbij mocht voelen was haar voormalige ploegmakker bij de Cats, Emma Meesseman. Bij een hoge bal ging het duo eens goed in duel. "Binnen de lijnen is het hard tegen hard, maar het was toch speciaal om tegen zo'n uitzonderlijke speelster te mogen spelen."

Fenerbahçe - Schio

16:54

EINDE 77-70!

De logica werd toch gerespecteerd. De Turkse topploeg trok de goede lijn in het slot door en triomfeerde uiteindelijk met 77-70. Emma Messeman tekende voor 13 punten. Kim Mestdagh moest met 5 punten het hoofd buigen voor haar collega-international.

16:23

3e kwart: 61-54

Daar is Fenerbahce dan toch! Het Turkse sterrenensemble - met Meesseman in een hoofdrol - grijpt de macht in het derde kwart. Met 25 punten gaat het op en over Schio. De logica lijkt gerespecteerd te worden in deze halve finale.

15:43

Half Time: 36-40

Schio blijft de goede lijn doortrekken in het tweede kwart. De Italiaanse ploeg van Mestdagh blijft nipt voor Fenerbahce hangen. Bij de rust staat het 36-40.

15:20

1e kwart: 16-21

Het Italiaanse Schio laat de schaduw van de underdogrol achter zich. De ploeg van Mestdagh verraste het Fenerbahce van Meesseman met een vernuftig eerste kwart. Met 16 tegen 21 hebben Mestdagh en co hun start allerminst gemist.