Wat een anti-climax! Belgian Cats missen EK-finale op de buzzer

  EK basketbal

  Servië 
  België 
  23
  1
  17
  9
  2
  19
  22
  3
  19
  20
  4
  18
  74
  einde
  73

  De nationale basketbalvrouwen zijn er net niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van het Europees kampioenschap. Tegen Servië ging het op en neer, maar de beslissende score viel een milliseconde te laat binnen. Morgen om 18 uur bikkelen de Belgian Cats tegen Wit-Rusland om een (tweede) bronzen medaille.

  ONWAARSCHIJNLIJK! Cats scoren net na de buzzer en verliezen nipt van Servië

  De Belgian Cats wisten op voorhand dat Servië een fysiek sterke tegenstander was. Dat werd snel duidelijk in de openingsminuten. De Servische dames zetten hoog druk en scoorde nagenoeg elk shot dat ze ondernamen. 


  De Cats keken al snel aan tegen een fikse achterstand. Emma Meesseman werd niet bereikt, maar dankzij enkele driepunters van Hanne Mestdagh en Julie Allemand werd de schade beperkt tot 6 punten achterstand na quarter 1.

  In het 2e quarter was het aan de Belgen om een verschroeiende start te maken. Na een rommelige fase, nam Julie Allemand de regie in handen. Onder haar impuls gingen de Cats op en over hun tegenstander.


  Na de rust kwam er zand in de machine bij de Cats. Aanvallend stuitten ze op een muur, defensief vonden ze geen antwoord op Vasic en Crvendakic. Met dank aan de eerste puntjes van Emma Meesseman klampten de Cats vast aan hun voorsprong.


  Een thriller. Daar stevenden de Cats alweer op af. In het absolute slot deden de Belgische dames er alles aan op een nipte achterstand om te buigen in een overwinning. 

   

  En bijna was het zover. Kim Mestdagh scoorde op de buzzer de winnende treffer, maar de bal verliet haar hand een fractie van een seconde te laat. Geen finale voor de Belgian Cats, wel een wedstrijd om het brons tegen Wit-Rusland.

  Cats en Servië doen 18 minuten over de laatste 3 minuten

  België: Allemand 18, Delaere 14, Kim Mestdagh 11, Meesseman 8, Hanne Mestdagh 7, Linskens 8, Massey 5 en Geldof 2.

  Kim Mestdagh: "Toch jammer dat die review bestaat"

  Kim Mestdagh was de hoofdrolspeelster in de slotseconden van de wedstrijd. Hoe heeft zij die beleefd? "Ik wist dat het nog 1 seconde was en nam het shot. Dat ging erin"; vertelt ze.

   

  "Op een of andere manier dacht ik dat niet kon doen binnen de seconde. Dat die review bestaat, is wel jammer", lacht Mestdagh. "Ik voelde het meteen. Emma vroeg nog wat mijn gevoel was en ik zei dat het te laat was. Maar dan nog, je weet het nooit."

  Ik voelde dat het te laat was, maar je weet nooit.

  Kim Mestdagh

  "2 minuten voor het einde dachten we dat Servië sterker was. Op een of andere zotte manier, creëer je dan toch die hoop. Die wordt na 1 minuut door een review weer weggenomen."

   

  Mestdagh is trots op de prestatie van de Cats tegen Servië. "Het was een moeilijke wedstrijd. We zijn blijven vechten, blijven knokken. Ook al hadden we enkele moeilijke momenten."


  "Onze start was niet goed, zij beginnen scherp en scoren aan 100%. In de 2e helft gaven we te veel rebounds weg."


  "Uiteindelijk is het een prestatie om trots op te zijn, maar dat is moeilijk om te beseffen nu", besluit de Belgian Cat.

  Philip Mestdagh: "Te veel offensieve rebounds weggegeven"

  Kim Mestdagh: "Had wel het gevoel dat het te laat was"

  Delaere: "We hoopten toch even op dat mirakel"

  Servië - België

  1. 22 uur 45. Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Servië.

   Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Servië

  2. 22 uur 43. ONWAARSCHIJNLIJK! Cats scoren net na de buzzer en verliezen nipt van Servië.

   ONWAARSCHIJNLIJK! Cats scoren net na de buzzer en verliezen nipt van Servië

  3. 22 uur 42. Punt Mestdagh telt niet! Net te laat! De buzzer beater van Kim Mestdagh verliet net te laat haar handen. De Servische dames spelen de finale tegen Frankrijk. De Belgen Cats strijden om brons tegen Wit-Rusland. .
  4. 22 uur 41. Buzzer beater?? ONWAARSCHIJNLIJK! Kim Mestdagh schiet raak op de buzzer. Maar is het op tijd voor de overwinning? .
  5. 22 uur 40. Cats en Servië doen 18 minuten over de laatste 3 minuten.

   Cats en Servië doen 18 minuten over de laatste 3 minuten

  6. 22 uur 39. Verlengingen? Aan de overkant scoort Brooks haar vrijworpen. Maar Kim Mestdagh antwoordt meteen met een bom! Nog 1 puntje... .
  7. 22 uur 37. Hanne Mestdagh krijgt 2 vrijworpen. Ze mist de 1e, nummer 2 gaat wel binnen. Nog 2 punten achterstand met 7 seconden op de klok. .
  8. 22 uur 35. Linskens maakt lelijke val. Kyara Linskens incasseert een fout en valt hard. De scheidsrechter overlegt of er sprake was van een opzettelijke fout. .
  9. 22 uur 34. Linskens scoort snel, maar de Belgen begaan een fout. Opnieuw vrijworpen. Met een beetje geluk gaat de eerste poging binnen, de tweede wordt gemist. .
  10. 22 uur 33. Ook Servië krijgt 2 vrijworpen. Jovanovic blijft koel en maakt 2 op 2. .
  11. 22 uur 31. Delaere dwingt een fout af en krijgt vrijworpen. Ze scoort de beide en brengt de Cats op 2 punten. .
  12. 22 uur 28. De Cats hebben 4 punten nodig in 30 seconden. Coach Philip Mestdagh maakt gebruik van een time out. .
  13. 22 uur 26. Vasic dribbelt zich een weg door de defensie en maakt het af. Het verschil is nu 4 punten. De beslissende score? .
  14. 22 uur 25. Nog anderhalve minuut... 2 punten achterstand met nog anderhalve minuut op de klok. Wat kunnen de Cats nog? .
  15. 22 uur 25. Iedereen zit toch op z'n tandvlees hoor. Commentator Kris Meertens.
  16. 22 uur 24. Meesseman beleeft een lastige avond, maar pakt wel heel wat verdedigende rebounds. De Cats scoren niet in de tegenaanval, Anderson doet dat wel voor Servië. .
  17. 22 uur 22. Servië voert de druk op en scoort. Kan België na een paar wissels de bordjes weer in evenwicht hangen? .
  18. 22 uur 20. Spanning troef! 60-60 en nog 5 minuten op de klok.  .
  19. 22 uur 19. Na een time-out begint België met een frisse combinatie. Mestdagh pakt uit met een goede layup. Aan de overkant valt meteen erna een bom. .
  20. 22 uur 19. Delaere mag door gaan en scoort eenvoudige basket.

   Delaere mag door gaan en scoort eenvoudige basket