Belgian Cats gaan bibberend naar kwartfinales van EK basketbal

  EK basketbal

  Turkije 
  België 
  15
  1
  16
  16
  2
  25
  14
  3
  10
  16
  4
  12
  61
  einde
  63

  De Belgian Cats hebben zich niet zonder moeite geplaatst voor de kwartfinales van het EK basketbal. De Belgische vrouwen versloegen Turkije met amper twee puntjes verschil.

  Belgian Cats maken het erg spannend, maar mogen naar kwartfinale

  Na de winst van Slovenië tegen Bosnië werd het duel tegen Turkije een alles-of-nietswedstrijd voor de Belgian Cats. Met een overwinning zou België als groepswinnaar rechtstreeks doorstoten naar de kwartfinales, maar een nederlaag zou de uitschakeling betekenen.

   

  Toch flink wat druk op de ketel dus, maar na een evenwichtig 1e kwart leken de Cats onder stoom te komen. Delaere, Linskens en Hanne Mestdagh waren de schutters met dienst.

   

  Toen met de rust in zicht ook Emma Meesseman haar draai begon te vinden, slopen de Belgen op kousenvoeten weg: 31-41 na 20 minuten.

   

  Toch slaagde België er niet in om de goeie lijn van de 1e helft door te trekken. Aanvallend stokte het bij de Cats, terwijl een stug Turkije zich weer in de wedstrijd knokte.

   

  In een zenuwslopend slot kwamen de Turken nog tot op drie punten, maar België liet de zege van de kwalificatie niet meer glippen.

   

  Dankzij de groepswinst hoeven de Belgian Cats geen barrages te spelen en mogen ze rechtstreeks naar de kwartfinales. Woensdag spelen ze opnieuw in Straatsburg om een plaats in de halve finales. De tegenstander wordt de winnaar van het barrageduel tussen Slovenië en de verliezer van Frankrijk-Rusland.

  Schutters België: Meesseman 15, Delaere 13, Linskens 11, H.Mestdagh 9, K.Mestdagh 7, Allemand 4, Billie Massey 4

  Bibberende Belgian Cats houden stand in het slot en kloppen Turkije op het EK

  Philip Mestdagh: "Er was geen foutenmarge meer"

  "Jezelf terug in het toernooi knokken na een vroege nederlaag is één zaak, maar voor de kwalificatie spelen in het laatste duel, is toch nog wat anders", moest bondscoach Philip Mestdagh toegeven. 

   

  "Dan is er geen marge meer voor fouten. Elke bal, elke pass, elk schot is belangrijk en kan het verschil maken. Ofwel winnen we, ofwel mogen we naar huis. Er was geen herkansing meer."

   

  "Ik ben dan ook tevreden en fier op mijn speelsters met de manier waarop ze daarmee zijn omgegaan, zelfs toen Turkije ons onder druk zette."

   

  "Maar toen we bij de rust een voorsprong hadden van vijftien punten, hadden we de wedstrijd monddood moeten maken en dat hebben we wel niet gedaan."   

   

  Turkije deed er immers alles aan om sterspeelster Emma Meesseman uit de wedstrijd te houden. "Als ze dat op een correcte manier doen, heb ik er geen probleem mee. Maar als de refs hun werk doen, moeten ze 35 keer fluiten voor een overtreding op Emma"

   

  "Mijn speelsters moeten niet beschermd worden, maar een correcte behandeling mag wel", besloot hij.

  Allemand: "Ik speelde een mindere wedstrijd"

  • Kim Mestdagh: "De winst is het belangrijkste. Het was een rare match. Turkije speelde een soort verdediging die we nog niet gehad hadden. We wisten niet dat ze zo zouden spelen. Dat was wat zoeken. Het was moeilijk om oplossingen te vinden. Eind goed, al goed."

  • Emma Meesseman: "Het was een fysieke wedstrijd, met wat extra stress, omdat er zoveel vanaf hing. Ik ben blij dat het goed afgelopen is. We kregen niet te tempo dat we willen. Hoe dat komt, weet ik niet. Misschien door de warmte. Wij moeten tempo maken en simpel spelen, maar door de Turkse verdediging hadden we tijd nodig om oplossingen te vinden. We hebben wel getoond dat we één ploeg zijn en dat iedereen gevaarlijk kan zijn."

  • Julie Allemand: "Ik had meer willen doen om Emma te kunnen steunen. Ik speelde een mindere wedstrijd. Het was een zware match, de hitte is echt vermoeiend. We moeten elke keer dat beetje extra kunnen geven. We mogen niet enkel op Emma rekenen, iedereen moet zijn steentje bijdragen. Nu kunnen we even onze gedachten verzetten. Dat hebben we echt nodig."

  Meesseman: "Blij dat het goed afgelopen is"

  Kim Mestdagh: "Mijn driepunter kwam op goed moment"

  Turkije-België

  1. 16 uur 45. Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Turkije op het EK basketbal.

   Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Turkije op het EK basketbal

  2. 16 uur 42. Bibberende Belgian Cats houden stand in het slot en kloppen Turkije op het EK.

   Bibberende Belgian Cats houden stand in het slot en kloppen Turkije op het EK

  3. 16 uur 40. OEF! Er wordt niet meer gescoord in de laatste seconden van de wedstrijd. De Belgian Cats winnen erg moeizaam met 61-63 en gaan rechtsreeks naar de kwartfinales. .
  4. 16 uur 39. Na een fout van Allemand kan Gulcan maar één van haar twee vrijworpen benutten. Het balbezit is voor België, dat twee punten voorstaat met nog 7 seconden te spelen. Bondscoach Mestdagh neemt nog een laatste time-out. .
  5. 16 uur 36. Nog tien seconden. Allemand probeert te shotclock uit te dribbelen en vindt dan Meesseman, maar de spelverdeelster van de Cats krijgt een offensieve fout tegen omdat ze Hollingsworth omver loop. Met nog 10 seconden te spelen is het balbezit voor Turkije. De stand is 60-63 voor België. .
  6. 16 uur 34. Zenuwen slaan toe. Na een steal van Kim Mestdagh mist Delaere een open lay-up op de fastbreak. Mestdagh neemt de rebound, maar ook zij kan niet scoren. .
  7. 16 uur 34. Als de nood hoog is, is er altijd Emma Meesseman. Na een assist van Billie Massey zet ze weer een vijfpuntenkloof op het bord. .
  8. 16 uur 33. Sluwe inworp van Allemand, simpele score voor Mestdagh.

   Sluwe inworp van Allemand, simpele score voor Mestdagh

  9. 16 uur 32. Met nog minder dan drie minuten te spelen leidt België met 56-61. Canitez mist gelukkig haar driepunter, maar de offensieve rebound is wel voor de Turken en na een fout van Meesseman verzilvert Gulcan twee vrijworpen. Nog drie punten verschil! .
  10. 16 uur 30. Belangrijke bom van Mestdagh zet België opnieuw op 6 punten voorsprong.

   Belangrijke bom van Mestdagh zet België opnieuw op 6 punten voorsprong

  11. 16 uur 30. Hollingsworth blijft België pijn doen onder de borden. Ze smeert Linskens haar 4e fout aan en verkleint de kloof tot 5 punten na een three-point play. .
  12. 16 uur 29. Kim Mestdagh neemt haar verantwoordelijkheid in money-time. Met het bordje mikt ze de 53-61 binnen. Prima assist van Vanloo. .
  13. 16 uur 25. Kim Mestdagh met de driepunter. BAM! Op een erg belangrijk moment vindt Kim Mestdagh eindelijk haar shot. Met een verre driepunter zet ze opnieuw een kloof van zes punten op het bord. Dit moet een boost geven voor de Cats. Nog 5'27" op de klok! .
  14. 16 uur 25. 5 Turkse punten op rij en de voorsprong van de Cats is bijna verdwenen.

   5 Turkse punten op rij en de voorsprong van de Cats is bijna verdwenen

  15. 16 uur 22. Massey blijft belangrijke shots binnen gooien.

   Massey blijft belangrijke shots binnen gooien

  16. 16 uur 20. Turkije blijft doodrukken en ook Cakir gooit een driepunter binnen. Zo komen de Turken tot op twee puntjes. .
  17. 16 uur 18. Billie Massey staat opnieuw met een teen op de driepuntlijn, maar scoort wel opnieuw. En dat was ook nodig, na de driepunter van Canitez. Het staat 48-55 voor België. .
  18. 16 uur 16. Na een misser van Hanne Mestdagh plukt Emma Meesseman de aanvallende rebound. Julie Vanloo behoudt het overzicht en speelt de bal terug naar Meesseman, die niet mist. .
  19. 16 uur 15. Turkije heeft van een matig 3e quarter van de Belgian Cats geprofiteerd om aan zijn achterstand te knabbelen. Met nog tien minuten te gaan staat het 45-51 voor België. Dit wordt nog een spannend slotkwart. .
  20. 16 uur 15. Bekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Turkije op het EK basketbal.

   Bekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Turkije op het EK basketbal