Coronablog: Nainggolan levert loon in, genezen NBA-speler staat plasma af

  Het coronavirus grijpt in de hele wereld wild om zich heen. Wat zijn de gevolgen voor de sport? Je leest het op deze pagina.

  Fase per fase

  1. 13 uur 24. Nainggolan en teammaats leveren in. Bij Cagliari heeft het clubbestuur met de spelers een akkoord bereikt om 1 maand loon te laten vallen. Hierdoor moet de Sardijnse club het hoofd boven water kunnen houden nu door de coronacrisis de inkomsten zijn opgedroogd. Voorzitter Giulini hoopt wel dat er ook nog een akkoord bereikt kan worden over de tv-rechten. "Als de laatste schijf niet betaald wordt, is dat een catastrofe voor ons." .
  2. 13 uur 22. NBA-speler staat plasma af voor corona-onderzoek. Marcus Smart, speler bij de Boston Celtic, is genezen verklaard van corona. De basketbalspeler heeft besloten om in het kader van het "COVID-19 Convalescent Plasma Project" plasma af te staan dat gebruikt kan worden in het onderzoek naar bijvoorbeeld een vaccin of andere geneesmiddelen.
  3. 09 uur 23. Leveren NBA-spelers 1 procent per match in? In de NBA zijn onderhandelingen opgestart over de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de spelers. Volgens sportzender ESPN zal elke afgelaste wedstrijd de basketvedetten 1 procent van hun jaarinkomen kosten. De Amerikaanse basketbalcompetitie ligt stil sinds 11 maart. Het is nog erg onduidelijk of het reguliere seizoen, dat per team 82 matchen omvat, kan worden afgewerkt. Elke ploeg heeft nog zo'n 15 tot 20 wedstrijden te spelen. Daarna staan de play-offs op het programma.
  4. 08 uur 47. "LA Lakers zijn coronavrij". De Amerikaanse basketbalploeg LA Lakers laat weten dat alle spelers coronavrij zijn. Het team ging 14 dagen in quarantaine nadat 2 spelers besmet zouden geweest zijn. Op 10 maart hadden de Lakers nog tegenover de Brooklyn Nets gestaan. Die ploeg zit of zat met 4 besmette spelers.
  5. 08 uur 44. Oud-tennisspeler voelt zich weer prima. De Amerikaan Patrick McEnroe (53) testte een tiental dagen geleden positief op het coronavirus. De jongere broer van 7-voudig grandslamkampioen John vertoonde slechts milde symptomen en voelt zich opnieuw "100 procent". "Mijn testen bleken positief, zo heb ik net vernomen. Dat is het slechte nieuws. Het goede is dat ik mij prima voel. De symptomen zijn verdwenen. Ik voel mij 100 procent", zegt hij in een video op Twitter. McEnroe leeft in New York City, een van de Amerikaanse steden die het hardst is getroffen door het longvirus.
  6. 06 uur 31. Weinig mensen in het voetbal hebben me zo geraakt in mijn carrière en in mijn leven. Je bent altijd een mentor geweest, mijn eerste manager en mijn eerste voorzitter. Met veel verdriet zeg ik je vaarwel. Je bent te vroeg vertrokken, ik ga je nooit vergeten. Anderlecht-speler Samir Nasri op Instagram.
  7. 06 uur 30.
  8. 01-04-2020.
  9. 22 uur 46. Marseille rouwt om ex-voorzitter. In Senegal is voormalige Olympique Marseille-voorzitter Pape Diouf overleden aan het coronavirus. Diouf begon zijn carrière in de sportwereld aanvankelijk als journalist. Na een tussenstop als spelersmakelaar werd hij in 2005 voorzitter van l'OM. De Senegalees stond 4 jaar lang aan het roer van de Zuid-Franse club. In die periode was ook onder meer Eric Gerets er actief als trainer. Diouf overleed dinsdag in de Senegalese hoofdstad Dakar. aan de gevolgen van het coronavirus. Een geplande repatriëring naar Nice kwam te laat voor hem.
  10. 22 uur 46.
  11. 21 uur 09. Flinke besparing bij Barcelona. Maandag gingen de spelers van FC Barcelona ermee akkoord gedurende de coronacrisis slechts 30 procent van hun loon te ontvangen. Het levert de Spaanse kampioen een besparing op van 14 miljoen euro per maand. Dat bevestigde voorzitter Josep Bartomeu aan Catalunya Radio. Omdat ook de andere sporters van de club, waaronder de eveneens succesvolle basket- en handballers, akkoord gingen met een salarisinlevering van 70 procent, bedraagt de totale besparing voor de sportvereniging Barcelona 16 miljoen euro. Bartomeu verwacht dat de crisismaatregel een tweetal maanden zal gelden. Lionel Messi en co verliezen in dat scenario 11,5 procent van hun jaarloon. "De situatie is ernstig. Dan moet je ook maatregelen treffen", aldus de Barça-preses.
  12. 17 uur 20.
  13. 16 uur 14. Geste van Salzburg en Kopenhagen. De spelers van de landskampioenen in Oostenrijk en Denemarken, respectievelijk Red Bull Salzburg en FC Kopenhagen, hebben bekendgemaakt een deel van hun salaris af te staan. De spelers van Salzburg zullen elke maand "een bedrag van zes cijfers" overmaken aan lokale bedrijven en mensen in nood. Bij FC Kopenhagen staan de spelers twintig procent van hun loon af om de club te helpen de negatieve gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden.
  14. 16 uur 10. Geen WK snooker voor vrouwen. Het wereldkampioenschap snooker voor vrouwen, dat van 22 tot 27 juni in Bangkok zou plaatsvinden, is wegens de coronapandemie afgelast. Dat deelde World Women's Snooker mee. Samen met de Thaise organisatoren wordt een nieuwe datum gezocht. "De veiligheid van de speelsters is onze prioriteit. We willen elk risico vermijden en daarom was deze beslissing noodzakelijk. Bovendien wilden we snel duidelijkheid bieden", klinkt het in een mededeling van World Women's Snooker en de organisatie. "Het WK zou pas over bijna drie maanden van start gaan, maar we zijn er ons van bewust dat het in deze omstandigheden voor de spelers en officials bijzonder moeilijk is om hun reis te organiseren. We willen niet dat ze in deze onzekere tijden onnodige kosten gaan maken. Het zou ook niet eerlijk zijn ons belangrijkste toernooi van het jaar te organiseren, wanneer het risico bestaat dat een aanzienlijk deel van de speelsters er niet naartoe zal kunnen reizen." Het wereldkampioenschap voor de mannen, dat 18 april in Sheffield van start zou gaan, werd eerder al uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet vastgelegd.
  15. 15 uur 24. EK roeien begin juni afgelast. Het EK roeien van 5 tot 7 juni in Poznan (Polen) gaat niet door. De internationale en Europese bonden bekijken een nieuwe datum in september of oktober. De nationale federatie kunnen tot maandag hun input geven. Op 15 maart annuleerde de internationale bond FISA al haar wedstrijden tot eind mei.