Cercle-doelman Miguel Van Damme: "Ik hoop dat er nog een mirakel komt"

  De quarantainemaatregelen door het coronavirus zijn voor zowat iedereen een beproeving, maar ze zijn klein bier in vergelijking met wat Miguel Van Damme de voorbije jaren al meegemaakt heeft. De 26-jarige doelman van Cercle Brugge is als kankerpatiënt helaas een ervaringsdeskundige.

  Bekijk het verslag in Het Journaal:

  "Nu niet klagen"

  We durven allemaal eens te klagen over de isolatiemaatregelen, maar Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme heeft de strenge afzonderingen al meermaals moeten ondergaan. Hij vecht al 4 jaar tegen leukemie en is al 2 keer hervallen.

   

  "Ik heb 3 quarantaines van 4 weken gehad in het ziekenhuis op een kleine kamer. Dat zijn extreme omstandigheden", vertelt hij aan Sporza. "Na die laatste periode in het ziekenhuis volgde thuis nog een quarantaine van 4 maanden. Dat is dus 5 maanden op een rij. Dan moet men nu niet klagen."

   

  "Die afzondering gebeurt ook met nog veel strengere maatregelen en in slechtere omstandigheden. Meestal was ik ziek tijdens die periodes. Dan kun je in zo'n klein kamertje in het ziekenhuis niet veel doen en mag je nauwelijks mensen zien."

   

  "Ik heb het al een paar keer gedeeld op sociale media: denk ook eens aan de mensen die ziek thuis zijn of in het ziekenhuis liggen. Zij mogen geen bezoek krijgen. Hoe zwaar is dat voor hen? Klagers hoeven niet te klagen, want ze kunnen en mogen onder meer digitaal nog contact hebben met vrienden en familie."

   

  "Ik heb het dan niet alleen over mensen met het coronavirus, maar ook over andere zieken. Vergeet ook hen niet. We moeten allemaal aan hetzelfde zeel trekken en de regels respecteren. Dan kunnen we snel weer ons normale leven leiden."

  Schrik na besmetting bij Cercle Brugge

  Net voor de uitbraak van het coronavirus liet Miguel Van Damme zich weer opmerken op de club. Hij zette stapjes in het fysieke proces, maar schrok hevig toen een lid van de medische staf van Cercle Brugge besmet was geraakt met het coronavirus.

   

  "Ik sukkel nu al twee weken met een griepje en een virus. Ik had eerst koorts en moest meteen naar het ziekenhuis, maar de coronatest was negatief. Ik ben een risicopatiënt en als zoiets gebeurt, kan dat drastisch zijn. Maar ook donderdag heb ik nog een test gehad en die was weer negatief."

   

  Ervaringsdeskundige Van Damme moet zich dus weer een tijdje gedeisd houden. "Nu moet ik uitzieken, maar er weer voor gaan, dat is het enige wat je kunt doen. Zorg vooral voor afleiding."

   

  Voetballen zal dit seizoen niet meer lukken, maar Van Damme was de voorbije weken wel de geluksbrenger in de reddingsoperatie van Cercle Brugge. "Dat zegt men toch. Ik was weer aangesloten bij de ploeg toen we net aan onze remonte begonnen. Het heeft misschien een beetje geholpen."

   

  "Dat mirakels bestaan? Dat is waar. Ik hoop dat er nog eentje mag komen en dat ik er snel weer doorkom en weer een normaal leven kan leiden."

  Bekijk het volledige gesprek: