Ga naar de inhoud

WK atletiek: Lyles en Richardson bezorgen de VS dubbel goud op de 4x100 meter, Duplantis weer op eenzame hoogte

 za 26 augustus 2023 22:15
Noah Lyles veroverde zijn derde gouden plak op dit WK, Sha'Carri Richardson loodste de VS naar een kampioenschapsrecord.

Noah Lyles heeft op het WK atletiek in Boedapest nog een derde gouden medaille veroverd. De kersverse wereldkampioen op de 100 en 200 meter loodste het Amerikaanse team naar goud op de 4x100 meter. Ook bij de vrouwen triomfeerde de VS, in een kampioenschapsrecord bovendien. In het polsstokspringen loste Mondo Duplantis de verwachtingen in en ook op de 5.000 meter maakte favoriete Faith Kipyegon het waar. Canada beleefde een hoogdag met goud op de 800 meter en goud én zilver in de tienkamp.

De VS en aflossingen, het is niet altijd een goed huwelijk. De diskwalificatie van het Amerikaanse 4x400 meter-team in de reeks van de Belgian Cheetahs toonde dat nog maar eens aan.


Maar in de finales van de 4x100 meter sloegen de Amerikanen snoeihard toe. Met een indrukwekkende laatste 100 meter loodste Noah Lyles de VS naar de wereldtitel in 37"38. Voor de kersverse wereldkampioen op de 100 en 200 meter zijn derde plak op dit WK. Italië pakte het zilver, Jamaica het brons.

 

De Amerikanen schieten zo eindelijk nog eens raak na hun wereldtitel van 2019 in Doha, het enige goud dat de 4x100 meter-ploeg in de laatste 15 jaar kon veroveren  op het mondiale podium. Zowel op de Olympische Spelen van Londen, Rio als Tokio bleven de Amerikaanse favorieten met lege handen achter.

 

Ook bij de vrouwen was het goud in Boedapest voor de VS. De finale van de 4x100 meter draaide uit op het verwachte duel tussen de VS en Jamaica. De laatste 100 meter leverde een clash op tussen de twee sprintfenomenen van dit WK, Sha'Carri Richardson en Shericka Jackson, de wereldkampioenes op de 100 en 200 meter.

Richardson kon met een kleine voorsprong beginnen en gaf die niet meer weg. De Amerikaanse ploeg pakte de winst in 41"03, een kampioenschapsrecord. Het brons ging naar Groot-Brittannië.

Geen wereldrecord voor Duplantis, Canada boven in de tienkamp

De vraag was niet of Armand Duplantis de finale van het polsstokspringen zou winnen, wél hoe hoog de Zweed zou gaan. 6,10 meter volstond voor zijn tweede wereldtitel op rij en dus ging hij op zijn eentje nog op zoek naar een verbetering van zijn wereldrecord, maar 6,23 meter bleek voorlopig nog te hoog gegrepen.

 

Ook op de 5.000 meter ging het goud naar de topfavoriet. Faith Kipyegon, die dit jaar het wereldrecord op die afstand verbeterde, demonstreerde haar dominantie dit seizoen. Na haar derde wereldtitel op de 1.500 meter pakte de Keniaanse in Boedapest ook voor het eerst WK-goud op de 5.000 meter.

De Nederlandse Sifan Hassan werd in haar derde finale op dit WK tweede, Beatrice Chebet maakte het Keniaanse succes compleet met brons.

 

In de tienkamp was er een Canadees feestje. Pierce LePage maakte het verschil op de tweede dag en pakte na zilver in Eugene nu wel de wereldtitel. Zijn landgenoot en olympische kampioen Damian Warner werd tweede, het brons ging naar de Grenadaan Lindon Victor.

Kleine nuance: tweevoudig wereldkampioen Kevin Mayer was op de eerste geblesseerd uitgevallen.

 

Op de 800 meter was er ook Canadees succes. In Eugene moest Marco Arop nog vrede nemen met brons, nu triomfeerde hij voor de Keniaan Emmanuel Wanyonyi en de Brit Ben Pattison.

 

Chase Ealey herhaalde haar kunstje van in Eugene vorig jaar. Toen bezorgde ze de VS de allereerste wereldtitel in het kogelstoten, in Boedapest deed ze daar nog een gouden plak bij.

zaterdag 26 augustus
7 uur Hanne Verbruggen marathon 39e
19.05 uur Ben Broeders polsstokspringen: finale 7e
19.30 uur Belgian Tornados 4x400 meter: reeksen 9e
19.55 uur Belgian Cheetahs 4x400 meter: reeksen 4e
Gerelateerd:

26 augustus (avondsessie)

21:59

Tot morgen!

Met de finales van de 4x100 meter zetten we een punt achter de voorlaatste dag op dit WK atletiek. Zowel bij de mannen als de vrouwen ging de winst dus naar de Amerikanen.

Bij de Belgische aflossingsploegen op de 4x400 meter was het succes niet zo eensluidend. De Belgian Tornados grepen nipt naast de finale, de Cheetahs stoten met de vierde tijd wél door naar de finale.

Op de tienkamp was er Canadees succes met goud voor Pierce Lepage en zilver voor Damian Warner en ook op de 800 meter mocht Canada vieren met Marco Arop.

Chase Ealey was opnieuw de beste in het kogelstoten, terwijl Faith Kipyegon het waarmaakte op de 5.000 meter. 

En Mondo Duplantis, tja, die was in het polsstokspringen gewoon weer een klasse te sterk voor de rest.

21:56

VS-vrouwen zetten kampioenschapsrecord neer op de 4x100 meter

21:54

Goud voor de VS!

Het goud op de 4x100 meter gaat ook bij de vrouwen naar de Amerikanen! Sha'Carri Richardson kan met een kleine voorsprong op Shericka Jackson de laatste 100 meter aanvatten en houdt de Jamaicaanse af. De VS wint in 41"03, een kampioenschapsrecord. Het zilver is voor Jamaica, het brons voor Groot-Brittannië.

21:49

Opnieuw een strijd tussen de VS en Jamaica?

Na de mannen is het nu aan de vrouwen in de reeksen van de 4x100 meter. De voorbije 20 jaar was dat een onderonsje tussen Jamaica en de VS. De Amerikaanse titelverdediger pakte in die periode vijf wereldtitels, olympisch kampioen Jamaica veroverde de overige vier. Gisteren won ze ook elk hun reeks.

21:48

Ben Broeders “Die top 8 geeft goede moed voor Parijs volgend jaar”

21:46

Ik heb ervoor gestreden en ervan genoten en dat heeft geresulteerd in goede sprongen. Die achtste plaats is iets om van te genieten. Dit geeft goede moed voor volgend jaar op de Spelen in Parijs.

Ben Broeders
21:45

Lyles pakt zijn derde goud op dit WK: VS winnen de 4x100 meter

21:44

Lyles doet het weer!

Noah Lyles pakt een derde keer goud op dit WK! Met een indrukwekkende laatste 100 meter loodst hij de VS na een spannende aflossingsrace naar de wereldtitel. De Amerikaanse ploeg wint de 4x100 meter in 37"38.

Italië pakt zilver, Jamaica brons.

21:36

Lukt het dit keer wel voor de VS?

Nog twee finales te gaan op de 4x100 meter, met eerst de mannen. De Amerikaanse ploeg hoort uiteraard altijd bij de favorieten op de 4x100 meter aflossing, maar in de laatste 15 jaar kon de VS maar één titel veroveren op het mondiale podium.

Zowel op de Olympische Spelen van Londen, Rio als Tokio bleven de Amerikanen met lege handen achter. Enkel op het WK van 2019 in Doha konden ze wel goud pakken, vorig jaar moesten vrede nemen met zilver.

Canada, dat gisteren werd uitgeschakeld in de reeksen, veroverde toen de wereldtitel, het brons was voor Groot-Brittannië.

21:35

Lepage is wereldkampioen tienkamp, Skotheim wint afsluitende 1.500 meter

21:35
21:34

LePage pakt de wereldtitel!

Het is officieel: Pierce LePage is zeker van de wereldtitel met een totaal van 8.909 punten en dat is een beste wereldjaarprestatie. Zijn Canadese landgenoot Damian Warner pakt het zilver met 8.804. Het brons is voor Lindon Victor met 8756 punten, een nationaal record voor de Grenadaan.

21:32

Sander Skotheim wint de afsluitende 1.500 meter op de tienkamp. Maar het gaat natuurlijk om de medailles. Victor steekt de handen al in de lucht, hij lijkt zeker van brons. Het is wachten op de verwerking van de tijden.

21:31

Warner op koers voor zilver

Warner is virtueel voorbij Victor in de stand. Het zilver lijkt op zak voor de Olympische kampioen. Victor kan op zijn beurt Neugebauer afhouden voor het brons.

21:30

Warner neemt wat afstand van LePage, maar die moet al heel veel terrein verliezen om het goud nog kwijt te spelen. Warner kan wel nog het zilver afsnoepen van Victor.

21:24

Ontknoping in de tienkamp

We zijn aanbeland bij de apotheose in de tienkamp. PierceLePage begint als leider aan de afsluitende 1.500 meter. Hij heeft 154 puntenvoorsprong op Lindon Victor. Damian Warner is derde op 184 punten.

21:24

Geen wereldrecord voor Mondo Duplantis

21:23

Geen wereldrecord

Het zal voor een andere keer zijn. Budapest krijgt geen wereldrecord te zien van Mondo Duplantis. Wél een nieuwe wereldtitel voor de Zweed.