Ga naar de inhoud

Belgian Cheetahs met 4e chrono naar WK-finale 4x400m, polsstokspringer Broeders wordt 7e

 za 26 augustus 2023 21:31
De Belgian Cheetahs
De Belgische vrouwen staan in de finale van de 4x400 meter.

De Belgian Cheetahs mogen zich opmaken voor de WK-finale op de 4x400 meter. De Belgische vrouwen liepen zaterdagavond de 4e chrono in de reeksen. Polsstokspringer Ben Broeders werd 7e in zijn finale.

De Belgian Cheetahs traden in de reeksen aan zonder speerpunt Cynthia Bolingo, die wat sukkelt met haar rechterkuit en uit voorzorg rust kreeg. Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Hanne Claes en de ijzersterke slotloopster Helena Ponette vormden zo het Belgische kwartet.

 

Met een chrono van 3'23"63 werden de Belgen 2e in hun reeks - na de diskwalificatie van de VS - en liepen ze de 4e tijd van alle finalisten. De top 3 van elk van beide reeksen plaatste zich voor de finale, samen met de beste 2 verliezende tijden over de reeksen heen.

 

De finale van de 4x400 meter is zondagavond om 21.50 uur het allerlaatste nummer van dit WK.

"Cynthia zal ons morgen nog een boost geven"

"Dit doet heel veel deugd, ook omdat we sneller lopen dan in Tokio", reageert Imke Vervaet. "Dat geeft zeker hoop voor de finale. In aflossingen is altijd alles mogelijk. We moeten gewoon doen wat we kunnen en morgen proberen zo dicht mogelijk te geraken."

 

"Vandaag hebben we uitgevoerd wat de coach ons gevraagd had", pikt Helena Ponette in. "Morgen zal het niet makkelijk worden, zelfs niet met Cynthia Bolingo erbij. Misschien hebben andere landen ook iemand gespaard. We moeten focussen op onszelf."

 

Hanne Claes: "De finale halen was ons eerste doel, dus dit doet heel veel deugd. In zo'n finale kan alles en dan hebben we Cynthia nog achter de hand. We gaan er morgen vol voor. We willen tonen dat we tot de wereldtop behoren."

 

"Het is een opluchting dat we die kunnen doen zonder onze snelste loper", vult Naomi Van den Broeck aan. "Dat zal ons morgen nog een boost geven. Dat de VS er morgen niet bij zal zijn, is bovendien een zorg minder."

Ben Broeders wordt 7e in polsstokspringen

Ben Broeders is zaterdag op de 7e plaats geëindigd in de finale van het polsstokspringen.

 

Broeders had bij de starthoogte van 5,55 meter meteen 2  pogingen nodig. Op 5,75m was hij wel dadelijk succesvol.

 

Nadien ging de lat op 5,85, zijn Belgische record, maar op die hoogte wilde het niet lukken. De Belg faalde 3 keer en moest zijn finale stopzetten. Hij eindigde uiteindelijk als 7e.

 

"Ik heb ervoor gestreden en ervan genoten en dat heeft geresulteerd in heel goede sprongen. Eerste keer top acht, dat is iets om van te genieten. Het doet deugd om op elk WK een stapje hoger te raken en nu in die top acht door te breken. Dit geeft goede moed voor de Olympische Spelen in Parijs."

 

Daarmee doet Broeders, die op de voorbije kampioenschappen de hoge verwachtingen niet kon inlossen, wel beter dan het WK van vorige zomer in Eugene. Toen werd onze landgenoot 11e in de finale. Eerder dit jaar ontgoochelde hij met een 8e plaats op het EK indoor in Istanbul.

 

De wereldtitel was zaterdagavond weinig verrassend voor de Zweed Armand Duplantis. De wereldrecordhouder wipte in Boedapest over 6,10 meter. Een poging om zijn eigen WR te verbeteren, lukte niet. Hij faalde 3 keer op 6,23 meter.