Ga naar de inhoud

Lisa Vaelen strandt op zuchtje van sprongbrons: "Maar toch ben ik superblij"

Lisa Vaelen heeft haar EK turnen net niet met een medaille in de sporttas kunnen afsluiten. In de finale van de sprong kwam ze akelig dicht bij het brons, maar ze kwam uiteindelijk 16 duizendsten (!) tekort. De finale lag lange tijd stil na een pijnlijke val van de Bulgaarse Georgieva.

In de kwalificaties had Lisa Vaelen de op 4 na beste score gesprongen, maar aangezien het erg dicht bij elkaar lag, was een medaille zeker mogelijk.

De finale werd geteisterd door pijnlijke valpartijen. De Italiaanse Asia D'Amato, die al dubbel goud had (individueel en met het team), ging bij haar tweede sprong door haar enkel. Desondanks veroverde ze toch nog zilver.

De Bulgaarse Valentina Georgieva was er nog slechter aan toe. Zij ging meteen door haar knie bij de landing en moest bijna een kwartier verzorgd worden voor ze afgevoerd kon worden.

Lisa Vaelen, die als laatste in actie kwam, moest zich intussen zowel fysiek als mentaal klaar zien te houden. Bij haar eerste sprong deed ze het uitstekend, al scoorde ze met 14.133 net iets minder dan in de kwalificaties. Een grote achterwaartse pas bij haar tweede sprong nekte haar uiteindelijk in de strijd om de medailles.

16 duizendsten kwam ze uiteindelijk tekort op de Française Aline Friess. De Hongaarse Zsofia Kovacs kroonde zich tot Europees kampioene op de sprong.

Bekijk de twee sprongen van Lisa Vaelen

Vaelen: "Stap achterwaarts is zuur, maar ik mag niet klagen"

Ondanks haar gemiste medaille bleef Lisa Vaelen breed glimlachen tijdens het interview met Sporza. "Het scheelde inderdaad niet veel, maar ik ben superblij met mijn 4e plaats. Ik doe toch één plaatsje beter dan in de kwalificaties."

 

"Die stap achteruit bij mijn tweede sprong is wel ne zure, maar toch mag ik niet klagen. Ik kon ook goed de focus bewaren tijdens het lange wachten door die val. Ik kreeg er zelf ook geen angst door."

 

Vaelen werd 5e individueel, 5e met het team en 4e op de sprong. "Dat had ik nooit gedacht voor dit EK, dat is boven alle verwachtingen. Ik ben er superblij mee."

toestelfinales vrouwen
finale sprong Zsofia Kovacs (Hon) Lisa Vaelen 4e
finale brug met ongelijke leggers Elisabeth Seitz (Dui)  
finale balk Emma Malewski (Dui)  
finale grondoefening Jessica Gadirova (GBr)  

EK turnen

spinner
 1. 17 uur 58. De gouden grondoefening van de Britse Gadirova.

  De gouden grondoefening van de Britse Gadirova

 2. 17 uur 24. Duitse Malewski is de beste op de balk.

  Duitse Malewski is de beste op de balk

 3. 17 uur 14. Om verder te kijken naar de livestream van de finale van de grondoefening ververs je best eens deze pagina. .
 4. 16 uur 17. Duitse Seitz pakt het goud op de brug.

  Duitse Seitz pakt het goud op de brug

 5. 15 uur 50. Mooi moment! Duitse Bui krijgt staande ovatie naar haar laatste brugoefening.

  Mooi moment! Duitse Bui krijgt staande ovatie naar haar laatste brugoefening

 6. 15 uur 45. Vaelen: "Het scheelde echt niet veel voor brons".

  Vaelen: "Het scheelde echt niet veel voor brons"

 7. 15 uur 29. Hongaarse Kovacs pakt het goud op de sprong.

  Hongaarse Kovacs pakt het goud op de sprong

 8. 15 uur 25. Lisa Vaelen grijpt net naast brons op de sprong: bekijk hier de beelden.

  Lisa Vaelen grijpt net naast brons op de sprong: bekijk hier de beelden

 9. 15 uur 21. Ze was er zo dichtbij. Ik had het haar zo gegund. Nina Derwael.
 10. 15 uur 21. 4e plaats voor Vaelen. Lisa Vaelen eindigt op de ondankbare 4e plaats. 13 duizendsten komt ze tekort voor het brons, dat nu naar de Française Friess gaat. De Hongaarse Kovacs is Europees kampioene op de sprong. .
 11. 15 uur 19. Een grote achterwaartse stap bij haar tweede sprong. Het zal spannend worden voor het zilver of brons. Goud is buiten bereik. .
 12. 15 uur 19. Ik had zin om te roepen, maar ik mag niet! Nina Derwael.
 13. 15 uur 17. Vaelen sterk begonnen. Haar moeilijkste sprong werkt Lisa Vaelen prima af, goed voor 14.133 punten. Met een sterke tweede sprong doet ze mee voor de medailles. .
 14. 15 uur 14. Camille Rasmussen legt twee mooie sprongen op de mat en komt met 13.383 op de 5e plaats. Nu is het aan Lisa Vaelen. .
 15. 15 uur 12. Kovacs op 1. De Hongaarse Zsofia Kovacs heeft de knop toch kunnen omzetten. Ze had de beste score in de kwalificaties en komt ook aan de leiding, met 13.933. De Italiaanse D'Amato staat nog altijd 2e, de Française Friess staat 3e. .
 16. 15 uur 09. De overige 3 finalisten mogen zich nog eens opwarmen. De wedstrijd gaat toch enigszins in mineur voort. .
 17. 15 uur 01. De competitie ligt al meer dan 10 minuten stil en ze zijn er nog altijd niet in geslaagd om Georgieva van de mat te halen. Wat gaat er nu door het hoofd van Lisa Vaelen? .
 18. 15 uur 01. Ook Bulgaarse turnster blesseert zich zwaar op de sprong.

  Ook Bulgaarse turnster blesseert zich zwaar op de sprong

 19. 14 uur 56. Wat is daar allemaal aan het gebeuren? Het wordt hier heel stil. Nina Derwael.
 20. 14 uur 53. De wedstrijd ligt even stil, omdat het medisch personeel Georgieva moet afvoeren. Vervelende momenten voor Lisa Vaelen. .