Ga naar de inhoud

Bezorgt springveer Lisa Vaelen ons land medaille? "Er is nog meer dan Nina"

 za 13 augustus 2022 10:11
Lisa Vaelen

Geen Nina Derwael op het EK in München, maar ook in haar afwezigheid maken de Belgische vrouwen kans op een medaille. En daar speelt Lisa Vaelen een grote rol in. De 18-jarige was er ook al bij op de Spelen in Tokio, maar dit keer staat ze écht in de schijnwerpers.

Lisa Vaelen was de beste Belgische in de allroundfinale met haar 5e plaats. Ze staat ook in de individuele finale op de sprong en stuwde de Belgische ploeg mee naar de teamfinale. Zo doet ze ons land - ook in afwezigheid van Nina Derwael - een beetje dromen van een medaille in de turnhal.

 

"Ze was er ook al bij op de Spelen dus ze duikt zeker niet plots op", weet turncommentator Inge Van Meensel. "Wat wel zo is, ze is pas heel laat gaan trainen in Gent bij de andere turnsters, pas in 2019. Daarvoor zat ze bij haar club in Keerbergen. Maar al heel snel werd duidelijk dat zij de gymnaste was die Team Belgium nog miste."

 

"Traditioneel is ons land niet zo goed in sprong. Ze hebben er wel heel erg aan gewerkt, maar dat was in de teamcompetities toch altijd ons zwakste onderdeel. Maar voor de Spelen kwam Lisa er dan bij. Zij doet de moeilijkste sprongen van iedereen."

 

"Ze is heel explosief en dynamisch, een springveer. Ze heeft wel al wat last van blessures gehad, en vooral dan van haar rug. Dat houdt haar wat tegen." 

 

"Eigenlijk zie ik Lisa als een allroundturnster. Ze doet ook heel graag de grondoefening, al kan ze daar door haar blessure ook niet altijd alles geven. En ook aan de brug met ongelijke leggers presteert ze goed."

"Deze finale is een bevestiging van haar talent"

Een allroundmedaille kwam er net niet, maar ze krijgt nog een kans aan sprong. "Deze individuele finale is een bevestiging van het talent dat ze heeft, maar dat er door omstandigheden nog niet was uitgekomen."

 

"Voor mij is dit - zonder druk te willen leggen - een unieke kans. Ze zit in de finale en zeker bij sprong kan dat alle kanten uit. Ze kan op haar poep vallen of ze kan twee prachtige sprongen doen." 

 

"Er zijn maar twee meisjes, zij en een Franse turnster, die een eerste sprong hebben van 5.4, dat is de hoogste moeilijkheid in deze finale. Als ze die goed neerzet en dan een tweede goeie sprong afwerkt, dan kan een medaille zeker. Het ligt ook dicht bij elkaar. Het verschil tussen de nummer 2 nu en Lisa Vaelen is twee tienden van een punt."

Voor mij is dit - zonder druk te willen leggen - een unieke kans. Ze zit in de finale en zeker bij sprong kan dat alle kanten uit. 

"Het mentale wordt heel belangrijk, de stress. En daarom denk ik dat de teamcompetitie van vandaag nog heel goed is voor haar. Ik hoop echt dat ze verrast, ze moet er echt in geloven."


"Ze is nog een beetje timide, maar ze wil er wel echt voor gaan. Wat me wel overtuigd heeft bijvoorbeeld: op de Spelen is die ene goeie sprong er niet gekomen bij haar. Het liep plots mis in de aanloop. Maar daarna heeft ze dan wel een heel goede oefening neergezet op de brug. Ze kan dus wel wat hebben."


"Dit zou voor haar ook een klik kunnen zijn. Dit kan dé stap zijn. Ze is nu 18, maar ze is laat ingestapt in het project, dus als ze wat gespaard blijft van blessures, dan gaan we er echt nog hele mooie dingen van zien."

"Voor het leerproces is het heel belangrijk dat dit ook zonder Nina lukt"

En wat kan er in de teamfinale?  "Iedereen moet het een stapje beter doen dan in de kwalificaties. En ik hoop stiekem dat de ploeg iets geleerd heeft van de kwalificaties in Tokio. Toen waren ze na de kwalificaties 5e en waren ze al zo tevreden, de ontlading was toen al te groot. Nu is dat hopelijk omgekeerd."

 

Naast Lisa Vaelen is vooral Jutta Verkest toch een bekend gezicht bij het grotere publiek. "Zij heeft een wat moeilijke voorbereiding achter de rug en ze presteert eigenlijk beter dan ik gedacht had. Zij, en Lisa ook, hebben het na Tokio even wat lastiger gehad. Zij waren eigenlijk aan het toewerken naar Parijs in 2024, dat was hun droom. En plots kwam die dan al veel vroeger uit."

 

"Maar Nina probeert nu aan hen door te geven dat zij er ook al bij was in Rio en dat ze toen heel blij was, maar daar ook beseft heeft: ik kom nog eens terug, maar dan wel voor een medaille. Die klik moeten de jongeren ook maken."

 

Kan een medaille vandaag al op het EK? Want een turnmedaille werd vooraf niet getipt? "Dat was dan misschien een foutje. Een medaille kan, die 5e plaats opent perspectieven. Maar het zou ook geen schande zijn als het niet lukt. Italië is te hoog gegrepen, maar voor de rest kan in een finale alles. Ik ben heel benieuwd."


"Ze hebben dit ook gedaan zonder Nina en dat is heel belangrijk. Zij trekt normaal iedereen mee en ze staat er natuurlijk. Met haar in het team is iedereen plots 10 centimeter groter. Dat het nu ook zonder haar lukt, is voor hun leerproces heel belangrijk. België staat er ook zonder Nina."

Nina Derwael in de commentaarcabine.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: