Triatlete Valerie Barthelemy knokt zich naar 14e plaats, EK-goud is voor Britse

  Valerie Barthelemy fietste sterk in München.

  Op het EK in München heeft Valerie Barthelemy de beste Belgische prestatie neergezet. Ze eindigde als 14e, toch een opsteker na een moeilijke periode. De Europese titel was voor de Britse Non Stanford.

  Zonder al te veel verwachtingen was Valerie Barthelemy afgezakt naar München nadat ze een tijdje last had gehad van en coronabesmetting. Maar Barthelemy kwam wel met de koplopers uit het water.

   

  Op een vlak, maar technisch fietsparcours was Bartehlemy af en toe de motor van de kopgroep, om zo met wat voorsprong aan het lopen te kunnen beginnen. Dat leek te lukken, zeker toen een val verwarring veroorzaakte bij de achtervolgers.

   

  Maar net voor het lopen viel de achtervolgende groep de koplopers toch op de nek. Dat kostte Barthelemie een plaats in de top 10, maar op karakter sleepte ze er toch een 14e plaats aan de finish uit.

   

  Een van de slachtoffers van die valpartij tijdens het fietsen was Jolien Vermeylen. Onze landgenote kroop nog op haar fiets, maar gaf er even later toch de brui  aan. Hanne De Vet rukte na het zwemmen vanuit de achtergrond nog op naar plaats 22.

  Barthelemy: "Trots, want ik kom uit moeilijke periode"

  Het was een glunderende Barthelemy die onze interviewer te woord stond aan de finish. "Ik ben trots op mezelf", zei de triatlete. "Ik kom uit een mentaal moeilijke periode na onder meer een coronabesmetting. Het was wellicht een van mijn moeilijkste jaren en ik wou hier agressief racen en voorin meedoen en dat is gelukt."

   

  "Misschien deed ik iets te veel kopwerk tijdens het fietsen, maar ik moest agressief zijn tijdens het zwemmen en fietsen. Het loopparcours met die heuvels was niets voor mij en ik heb ook nog wat trainingsachterstand in het lopen."

   

  Zondag komt Barthelemy nog in actie op de mixed relay met het Belgische team. "Die afstand ligt me het beste en we hebben een sterk team. Ik kan niet wachten tot zondag."

  De Vet: "Met 22e plaats op EK mag ik tevreden zijn"

  Pechvogel Vermeylen: "Nu knallen op de mixed relay"

  Belgische triatleten op EK
  Valerie Barthelemy 14e
  Jolien Vermeylen opgave
  Hanne De Vet 22e

  Fase per fase

  1. 19 uur 12. De Vet eindigt als 22e. Hanne De Vet valt net buiten de top 20, ze komt als 22e over de finish. .
  2. 19 uur 10. Barthelemy in top 15. Valerie Barthelemy legt uiteindelijk beslag op de 14e plaats en daar kan ze na een moeilijke periode door een coronabesmetting tevreden mee zijn.  .
  3. 19 uur 08. Titel voor Stanford. Non Stanford heeft de Europese titel niet meer afgegeven. De Britse houdt 9 seconden over op de Duitse Laura Lindemann en 12 op de Française Emma Lombardi. .
  4. 18 uur 43. Stanford op gouden koers. We naderen de finish en de Britse Non Stanford is de Franse en Duitse vrouwen voorbijgestoken naar de koppositie. Valerie Barthelemy ligt nu op de 15e plaats, Hanne De Vet is 22e. .
  5. 18 uur 42. Barthelemy past. Zoals gevreesd kan Valerie Barthelemy het tempo van de toppers niet aan in het lopen. De Franse vrouwen slaan de maat, met Beaugrand en Lombardi. Barthelemy is weggezakt naar de 13e plaats, Hanne De Vet is 22e. .
  6. 18 uur 34. Nagenoeg hergroepering voor het lopen. In de laatste ronde heeft de groep met Valerie Barthelemy bijna de volledige voorsprong moeten inleveren. Dat kwam vooral door het werk van de Duitse vrouwen bij de achtervolgers. We beginnen nu aan de 10 kilometer lopen, met nog een heel pak kanshebbers. Zelfs Hanne De Vet, op amper 13 seconden, doet nog mee. .
  7. 18 uur 21. Barthelemy en co lopen uit. De groep-Barthelemy loopt dan toch weer wat uit op de veel grotere achtervolgende groep. Het verschil is nu al meer dan een halve minuut. Bij die achtervolgers zit ook de Nederlandse Rachel Klamer, de 4e van de Spelen. Van het podium in Tokio is vandaag niemand aanwezig, ook al omdat er toen 2 niet-Europeanen goud en brons behaalden. In de achtergrond heeft Jolien Vermeylen uiteindelijk dan toch de handdoek geworpen. Zij is eruit gestapt. .
  8. 18 uur 09. Jolien Vermeylen is nog altijd in koers. Ze zit in een 3e groep, die op iets meer dan anderhalve minuut van de kop hangt. .
  9. 17 uur 57. Valerie Barthelemy sleurt veelvuldig aan de kop in de kopgroep, want ze weet dat ze voor het lopen zoveel mogelijk winst moet pakken op de concurrentie. De tweede groep, met Hanne De Vet, nadert wel tot zo'n 20 seconden. .
  10. 17 uur 45. Barthelemy zit in een groepje met 7 andere triatleten (de Françaises Beaugrand en Lombardi, de Duitse vrouwen Lindemann en Tertsch, de Zwitserse Derron, de Spaanse Casillas en de Britse Stanford. .
  11. 17 uur 44. Vooraan komen enkele atleten ten val.

   Vooraan komen enkele atleten ten val

  12. 17 uur 43. Valpartij, Vermeylen opgehouden. In de kopgroep gaan ze zwaar onderuit in een bocht. Barthelemy kan het onheil vermijden, maar de Britse Sophie Alden mag een kruis trekken over haar EK. In een tweede groepje blijft ook Jolien Vermeylen steken door die valpartij. Dat kost haar toch een half minuutje, maar ze kan wel weer voort. .
  13. 17 uur 39. Barthelemy 9e uit het water. Valerie Barthelemy is als 9e uit het water gekomen. Ze probeert in de wisselzone aansluiting te vinden met de kopgroep. Jolien Vermeylen is in het tweede deel van het zwemmen nog wat kunnen oprukken, naar de 17e plaats. Misschien kan zij ook een mooi groepje vinden voor de 40 kilometer fietsen. Hanne De Vet zit een stukje verder achterop, op 40 seconden. .
  14. 17 uur 20. Barthelemy bij de toppers. Valerie Barthelemy is, zoals verwacht, de beste Belgische zwemster halverwege. De Duitse Laura Lindemann heeft de leiding genomen, Barthelemy zwemt als 8e rond, op 9 seconden. Voor de andere Belgen moeten we al wat dieper zakken. Jolien Vermeylen en Hanne De Vet hangen nu al op een kleine halve minuut. .
  15. 17 uur 19. 1500m zwemmen. Valerie Barthelemy, Jolien Vermeylen en Hanne De Vet zijn aan hun 1500 meter zwemmen begonnen. Hoe komen ze straks uit het water? .