Sven Nys: "Sluit niet uit dat Thibau meer zal proberen te mountainbiken"

  Thibau Nys zal ook zijn kans wagen in het mountainbiken.

  Het mountainbiken in België zit in een dipje. "Er moeten veel meer wedstrijden georganiseerd worden en toppers uit andere disciplines moeten met open armen ontvangen worden", zegt Sven Nys.

  Ook Sven Nys zag dat de Belgen geen hoge ogen gooiden op het voorbije WK mountainbiken.

   

  "We hebben het al enkele jaren moeilijk om verschillende jongens te laten meedraaien op het hoogste niveau", zegt Nys, die zelf ook nog aan mountainbiken gedaan heeft.

   

  "Met Jens Schuermans hebben we een talent dat de laatste jaren vrij veel blessures heeft opgelopen. Hij was er door blessure ook niet bij op het voorbije WK. Jens is er wel toe in staat om schitterende dingen te doen." 

   

  "Ook Githa Michiels heeft al mooie dingen laten zien, maar ze wordt er natuurlijk niet jonger op."

   

  "Er is dringend nood aan nieuw jong talent dat zich stelselmatig begint te profileren aan de top. Er is werk aan de winkel, dat is duidelijk."

  Er is in het mountainbiken dringend nood aan nieuw jong Belgisch talent dat zich stelselmatig begint te profileren aan de top

  Sven Nys

  "Zoveel mogelijk wedstrijden op kalender krijgen"

  Nys had het zelf niet altijd even gemakkelijk in het mountainbiken. "Het is een heel aparte wereld. Dat heb ik zelf vastgesteld. Als je uit het veldrijden kwam en je begon goede prestaties te leveren in eigen land, dan werd dat niet altijd geapprecieerd. Zeker niet als het op een parcours was dat leek op dat van een veldrit."

   

  "Als toppers uit andere disciplines naar het mountainbiken komen, dan is het belangrijk dat die omarmd worden. Dat geeft visibiliteit en zorgt voor extra partners die in die sport willen investeren."

   

  "Mountainbiken is een olympische sport waarin veel geïnvesteerd wordt door de federatie. Jammer genoeg zien we daar geen positieve situatie ontstaan. Er moet echt iets veranderen."

   

  Wat moet er precies veranderen? "We moeten jonge renners meer opleiden. Zelf laat ik in mijn academy de kinderen vrij om met een offroad-fiets de discipline te ontdekken."

   

  "Maar wat vooral belangrijk is, is om zoveel mogelijk wedstrijden op de kalender proberen te krijgen. Hoe meer wedstrijden er zijn, hoe meer kinderen in de eigen omgeving de kans krijgen om die sport te ontdekken. Dan zal je ook sneller talent ontdekken en passie ontwikkelen. Dat is de basis voor alles."

   

  "We hebben ook echte boegbeelden nodig zoals Filip Meirhaeghe en Roel Paulissen vroeger. Mountainbikers aan wie kinderen zich willen spiegelen."

  "Filip Meirhaeghe heeft gezegd dat Thibau welkom is"

  Zal Thibau Nys ook in het mountainbiken in de voetsporen treden van zijn vader? "Ik sluit het zeker niet uit dat Thibau het ook in het mountainbiken meer zal proberen de komende jaren", zegt Sven Nys.

   

  "Hij heeft de passie voor het mountainbiken. Maar het moet ook te combineren blijven, zeker op die leeftijd. Te veel hooi op je vork nemen, kan nefast zijn voor de ontwikkeling van je eigen carrière. Die planning moet heel goed in elkaar vloeien."

   

  Vreest Nys dat Thibau net als hij niet met open armen zal ontvangen worden in de mountainbikewereld? "We komen uit een moeilijke situatie in het mountainbiken. Dan denk ik dat je als veldrijder al iets meer geaccepteerd wordt."

   

  "Alle aandacht die de sport kan krijgen, daar zal de mountainbikewereld gelukkig mee zijn."

   

  "Bondscoach Filip Meirhaeghe heeft me ook al gezegd dat Thibau welkom is, als hij daar zin in heeft. Maar uiteraard moet Thibau de gangbare weg volgen. Als hij zich wil kwalificeren, zal hij zich eerst moeten bewijzen in andere wedstrijden."