Sport Vlaanderen-Baloise: "Zoals in de winter afwachten of organisatoren ons willen"

  Hans De Clercq.

  De WorldTour-teams kunnen dankzij hun kalender(ontwerp) al plannen smeden, de ProTeams (procontinentale ploegen) moeten nog geduld uitoefenen. Zij leven vooral van de kleinere koersen, maar die kalender is nog niet opgemaakt. 

  Opleidingsformatie Sport Vlaanderen-Baloise kan zijn puzzel nog niet echt leggen, vooral omdat het nog maar heel weinig puzzelstukjes in zijn bezit heeft. Over hoeveel wedstrijddagen heeft het al zekerheid?

   

  "Dat zijn de WorldTour-wedstrijden waar we al zeker van waren: de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Dwars door Vlaanderen en Brugge-De Panne", verduidelijkt ploegleider Hans De Clercq.

   

  "Van die organisatoren hebben we de bevestiging gekregen dat we op de deelnemerslijst blijven staan. Voor de rest is het afwachten, want we weten niet welke wedstrijden er georganiseerd zullen worden."

  "Heel wat Franse wedstrijden in augustus aangeschreven"

  Augustus wordt een heel moeilijke maand, weet De Clercq. "Normaal zouden we in Denemarken, Noorwegen en Duitsland koersen. De Ronde van Duitsland is al afgelast, de Arctic Race en de Ronde van Denemarken ook, weliswaar onofficieel."

   

  "We zijn dus 3 rittenkoersen kwijt en ook onder meer de GP Jef Scherens gaat niet door. Er schiet dan niet veel meer over. We hebben de kalendervoorstellen van de Franse en Italiaanse bonden gezien en we zijn proactief beginnen te werken."

   

  "We hebben al heel wat Franse wedstrijden in augustus aangeschreven om te mogen deelnemen. We hopen dat we daar eventueel aan de slag kunnen."

   

  "Of het dan bang afwachten is? Het is een beetje zoals tijdens de winter: dan doen we altijd onze aanvragen en hopen we in zoveel mogelijk koersen aan de start te staan. Dat is nu weer het geval."

   

  "Veel van die wedstrijden hebben we nog nooit gereden omdat ze niet pasten in ons programma. Die willen we nu wel doen. Het is afwachten of de organisatoren ons willen. Daar kunnen we nu niet op antwoorden."

  Het is een beetje zoals tijdens de winter: dan doen we altijd onze aanvragen en hopen we in zoveel mogelijk koersen aan de start te staan. Dat is nu weer het geval.

  Hans De Clercq, ploegleider Sport Vlaanderen-Baloise

  Tip voor organisatoren: "Schuif met starturen"

  Ook een procontinentaal team moet de sponsors natuurlijk plezieren, maar het gevecht wordt er niet makkelijker op. In de kleinere wedstrijden zal een team als Sport Vlaanderen-Baloise nu nog meer moeten opboksen tegen de grotere koersen die vaak gelijktijdig gereden zullen worden.

   

  "Ook voor de organisatoren wordt het moeilijk", merkt Hans De Clercq op. "Sommigen haken af omdat ze hun koers niet meer op tv kunnen tonen door de overlapping met de Tour, Giro of klassiekers."

   

  "Ik hoop dat de organisatoren onderling afspraken kunnen maken. Dan kun je de Tour bijvoorbeeld rond 17u laten finishen en een andere koers vroeger laten starten met de aankomst rond 15u. Daardoor kan het ook voor de tv-zenders interessant zijn. Ik hoop dat men schuift met starturen."