• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Pieter Timmers: "Wil laten zien dat ik die Europese titel waard was"

  Pieter Timmers is na enkele moeilijke jaren helemaal terug. Hij domineerde de voorbije weken de 100 meter vrije slag in de Champions Swim Series en zette er zijn beste tijden neer sinds zijn zilveren medaille in Rio. Hij lijkt helemaal klaar voor het WK.

  Voor Timmers staat alles in het teken van het WK in Zuid-Korea, op het einde van juli. Na enkele maanden met vooral veel wedstrijden moet de zwemkampioen dan ook stilaan focussen op intensievere trainingen. 

   

  "Mensen reageren verbaasd dat ik nu die toptijden zwem van in Rio. Maar dat klopt niet. Ik ben zo altijd blijven zwemmen, maar heb ze jammer genoeg niet kunnen laten zien. In 2017 was ik voor het WK net papa geworden. Het jaar erna werd ik geveld door een hersenvliesontsteking. Nu kan ik het hopelijk wel verzilveren op het WK."

  "Mentaal de sterkste mens die er is"

  "Ik durf gerust te zeggen dat ik de Europese titel gemist heb door die hersenvliesontsteking. Ik wil op het WK laten zien dat ik die Europese titel waard was. Mijn kameraden zeggen ook vaak dat ik mentaal de sterkste mens ben die ze kennen. Het is inderdaad mijn sterkte om op bepaalde momenten de knop volledig om te draaien."

   

  De voorbije weken waren er op de Champions Swim Series dan ook enkele goede meetmomenten. Daar deelde hij enkele flinke tikken uit aan zijn tegenstanders. 

   

  "Ik denk daar op die manier niet zo over na, ik wil gewoon zoveel mogelijk winnen. Maar ik hoop wel dat zij het als een mentale tik zien."

   

  "Toch moet het nog wat harder en sneller als ik mee wil doen voor de medailles. Mijn concurrenten zwommen deze zomer op kleinere wedstrijden al sneller dan ik."

   

  "Maar ik lig er niet wakker van. Het komt deze zomer aan op racen. Dan vervallen de tijden die zij al gezwommen hebben in het niets."

  "Fijn om trainingen met mijn dochter af te werken"

  Timmers heeft zijn olympische limiet al op zak. Met zijn 31 jaar worden het zijn derde en laatste spelen. Toch ligt hij nog niet wakker van Tokio. Daarbij zorgt vooral zijn dochter voor verstrooiing. 

   

  "Het gaat nu heel goed. Maar dat kan plots omslaan, al ben ik daar niet mee bezig. Ik besef dat het allemaal van korte duur kan zijn."

   

  Pieter Timmers heeft intussen een dochter die zijn volledige aandacht trekt. 

   

  "Ze beseft goed dat ik vaak weg ben om te zwemmen. Dat zegt ze ook in de crèche. Op trainingen doet ze graag mee en maakt ze zelfs de bewegingen van de keerpunten. Het is fijn om trainingen zo af te werken."