Boonen: "Handicap is dat Evenepoel nog nooit echt gekoerst heeft"

  Thomas De Gendt en Tom Boonen

  Thomas De Gendt en Tom Boonen praten in Extra Time Koers over het WK wielrennen.

  In Extra Time Koers is gisteravond uitvoerig gesproken over het WK. De tafelgasten konden uiteraard niet voorbij aan de krachttoeren van Remco Evenepoel (18) in Innsbruck. "Nu moet hij nog tactisch leren koersen", vindt Tom Boonen.

  "Pech bij junioren betekent normaal inpakken"

  Niets of niemand kon Remco Evenepoel van de wereldtitel houden bij de junioren, zelfs geen valpartij. Ook Tom Boonen was onder de indruk. "Als je op een WK bij de junioren kunt terugkomen na pech is dat al een ongelooflijke inspanning. Dat zie je bijna nooit. Als je in een juniorekoers pech hebt, kun je normaal inpakken en wegwezen", weet Tom Boonen.

   

  "Hij heeft dat mooi rechtgezet, maar we mogen niet vergeten dat zijn ploegmaats daarvoor hun kansen opgeofferd hebben. Het is de verdienste van bondscoach Carlo Bomans dat hij er een mooie ploeg van gesmeed heeft."

   

  "Remco is een uitzonderlijk talent. Mensen die normaal nooit over koers praten, spreken me nu aan over hem. Dan weet je dat het begint te leven. Het wordt niet makkelijk voor hem."

  Remco Evenepoel

  Remco Evenepoel tilt zijn fiets op na winst op het WK.

  Boonen: "Strak tempo, maar koersen is ook tactiek"

  Volgend jaar wordt Remco Evenepoel prof bij Quick-Step Floors. "Zijn eerste test heeft hij eigenlijk dit jaar al doorstaan, want hij moest een belangrijke keuze maken over zijn toekomst. Met al die beslissingen toch nog zo presteren, dan ben je sterk in je hoofd", gaat Boonen voort.

   

  "Zijn grootste handicap is dat hij nog nooit echt gekoerst heeft. Hij rijdt gewoon een strak tempo. Koersen is ook tactiek. Op een slinkse manier rijden zodat de rest iets meer moet afzien dan jij. Nu rijdt hij gewoon iedereen helemaal dood, ook omdat hij in zijn ontwikkeling misschien al iets verder staat dan andere jongens."

   

  "De capaciteiten van Evenepoel zijn enorm, maar je moet het dus ook wel een beetje in de juiste context plaatsen. Bij de profs zal hij rijden tegen mannen die wel al helemaal ontwikkeld zijn. Maar bij Quick-Step zullen ze daar wel goed mee omgaan", weet Boonen, die bijna zijn hele carrière voor het team reed.

  Bakelants: "Hij is er klaar voor"

  Wordt Remco Evenepoel, die te beloftecategorie overslaat, te vroeg prof? Jan Bakelants denkt van niet. "De tijdrit op het WK is een mooie waardemeter, want de junioren, de vrouwen en de beloften reden er op dezelfde omloop, in dezelfde omstandigheden", zegt Bakelants.

   

  "De junioren rijden wel met een gelimiteerd verzet. Voor Evenepoel is dat bergaf een handicap. Toch rijdt hij ruim sneller dan de vrouwen. Bij de beloften, die wel hun eigen verzet mogen kiezen, zou hij de 4e tijd gereden hebben, heel dicht bij de 2e plaats. Met een groter verzet was hij dit jaar al 2e geweest bij de beloften."

   

  "Als je bij de beloften 2e wordt in de tijdrit op het WK, dan ben je klaar om over te stappen naar de profs. Zijn motor kan dat aan. Maar, zoals Tom ook zegt: hij heeft nog nooit echt gekoerst. Dat is bij de profs toch iets heel anders. Met Quick-Step heeft hij in elk geval een goeie keuze gemaakt", vindt ook Bakelants.

  Bekijk Extra Time Koers van 27 september

  Ruben Van Gucht praat met Jan Bakelants, Tom Boonen, Thomas De Gendt en Karl Vannieuwkerke over het WK wielrennen in Oostenrijk.