• home
 • video
 • pas verschenen

  Keeperstrainer RC Genk: "Voer een helm in voor jonge doelmannen"

  In Nederland overleed twee weken geleden een 13-jarige doelman na een botsing met een ander spelertje. Is het een goed idee om een helm verplicht te maken bij jonge doelmannen? Radio 1 legde die vraag voor aan Guy Martens, keeperstrainer bij Racing Genk.

  "Het gebeurt in verhouding niet zo vaak"

  Charleroi-doelman Penneteau moest zaterdag nog lang verzorgd worden na een botsing met een ploegmaat. "Het gebeurt in verhouding niet zo heel vaak", nuanceert Guy Martens. "Er worden weinig blessures vastgesteld, maar keepers moeten beschermd worden. Dat zou een algemene regel moeten zijn."

   

  "In mijn carrière van 25 jaar heb ik het één keer meegemaakt, met Logan Bailly tegen Club Brugge. Hij is toen afgevoerd naar het ziekenhuis en moest daar twee dagen blijven. Het was bang afwachten. Daarna heeft hij ook een achttal weken met een helm gespeeld voor zijn veiligheid."

   

  Waarom wordt een helm niet verplicht voor alle doelmannen? "Als zo'n ongeval gebeurt, dan gaan die stemmen altijd op. Maar een doelman gaat elke training 40 à 50 keer tegen de grond. Moeten de andere lichaamsdelen dan ook beschermd worden? Dan krijg je bijna een ijshockeydoelman en ik weet niet of dat de bedoeling is."

  Logan Bailly in 2012 na een botsing met Lior Refaelov.

  "Voer helm in bij keepers van 10 tot 16 jaar"

  Guy Martens erkent wel dat bij jonge doelmannen het risico nog groter is. "Bij jonge spelers zijn hun hersenen en schedel nog in volle groei en hun nekspieren zijn niet zo stevig. Het contact bij spelers van 10 tot 16 jaar heeft veel meer impact dan bij oudere doelmannen."

   

  "Zij kunnen de risico's ook niet zo inschatten als meer ervaren doelmannen. Zij willen zich bewijzen. Het is hun doel en ze gaan er met lijf en leden in."

   

  "Ik zou een lans willen breken om een helm bij keepers van 10 tot 16 jaar langzaamaan in te voeren. En het is misschien beter dat dit bij volwassen doelmannen stilaan een item wordt. Waarom niet? Een doelman heeft er eigenlijk geen hinder van."