• home
 • video
 • pas verschenen

  63 zeges in 2018: het succes van Quick-Step Floors in 10 stappen

  The Wolfpack is dit seizoen al goed voor 63 overwinningen.

  The Wolfpack is dit seizoen al goed voor 63 overwinningen.

  Quick-Step Floors boekte woensdag zijn 62e overwinning van het seizoen en brak daarmee het eigen record van 61 zeges uit 2014. Intussen staat de teller zelfs al op 63. Wat is het geheime recept van de Belgische ploeg? Sporza zocht naar een stappenplan om van een wielerploeg een zegefabriek te maken.

  1) Realiseer dé transfer

  Elia Viviani moest bij Sky te vaak zijn plan trekken en leek op weg naar UAE. Maar toen Marcel Kittel naar Katjoesja vertrok, aarzelde Patrick Lefevere geen seconde. Met Viviani werd een tweede topsprinter aangetrokken, die de koek met Fernando Gaviria moest verdelen.

   

  Viviani won na het ondertekenen van zijn contract prompt de ene koers na de andere in het shirt van Sky en zorgde er eigenlijk zelfs voor dat Quick-Step vorig jaar naast de eindzege in de WorldTour greep. Maar de Italiaan nam zijn snelle benen gewoon mee naar de Belgische ploeg en opende in de Tour Down Under al zijn rekening.

   

  Intussen zegevierde Viviani al 18 keer en is hij goed op weg om zegekoning te worden. Down Under, Dubai, De Panne-Koksijde, Giro (4x), Italiaans kampioenschap, Hamburg en Vuelta (2x): Viviani is dit jaar een garantie op succes.

  Viviani is de slokop bij Quick-Step.

  2) Neem meteen de druk weg

  Elia Viviani won dus al in de Tour Down Under, maar ook de andere Quick-Step-renners konden onmiddellijk oogsten. Twee zeges in de Ronde van San Juan, vier overwinningen in Colombia Oro y Paz en een trosje in Dubai: nog voor het seizoen goed en wel begonnen was, zat Quick-Step al bijna in de dubbele cijfers.

  Gaviria won al erg vroeg op het seizoen in Argentinië.

  3) Laat de kleine of onbekende koersen niet links liggen

  Meerdere ploegen halen hun neus op voor de Ronde van San Juan, Colombia Oro y Paz, Adriatica Ionica Race of de Ronde van Slovakije, maar die kleine rittenkoersen zijn een voedingsbodem voor succes. Wie het kleine niet eert…

  4) Pluk de vruchten van je opleidingsteam en je scout

  Met het Klein Constantia-project en het scoutingswerk van Joxean Matxin investeerde het team van Patrick Lefevere de voorbije jaren in de jeugd. De Spaanse scout vertrok naar UAE, maar van Enric Mas over Maximilian Schachmann tot Remi Cavagna: de jonkies deden dit seizoen allemaal hun duit in het zakje. Wat goed is, komt snel.

  Enric Mas knokt voor het podium in de Vuelta.

  5) 1 sprinter kan de ploeg niet dragen

  Elia Viviani en Fernando Gaviria verdelen de belangrijkste brokken onder elkaar, maar ook neoprofs Alvaro Hodeg en Fabio Jakobsen hebben buskruit in hun benen. Met een waaier aan snelle mannen en een uitgebalanceerd programma kan je nagenoeg overal scoren.

  Alvaro Hodeg, een van de jonge veulens bij Quick-Step.

  6) De aanval loont en ontloop je verantwoordelijkheid niet

  In elke koers verschijnt Quick-Step Floors op de eerste rij. Is het nu in dienst van de ervaren Viviani of de jonge Hodeg, de Belgische ploeg wil de koers altijd in handen nemen en laat geen enkele kans liggen. Een dag niet gekoerst, is een dag niet geleefd. Met onder meer Iljo Keisse en Tim Declercq beschikt het team ook over meesterknechten, die bovendien hun plaats kennen in deze ploeg.

  Iljo Keisse gidst Fernando Gaviria.

  7) Kies voor meerdere kopmannen in de klassiekers

  De Vlaamse koersen blijven de core business van Quick-Step Floors, maar Lefevere en co leggen hun eieren niet in het mandje van één kopman. Gilbert, Terpstra, Stybar en Lampaert: met meerdere troefkaarten kun je schaken en kun je je overwicht uitspelen.

  Niki Terpstra won dit voorjaar onder meer de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen.

  8) Verenig je doelen in de grote rondes

  5 ritzeges in de Giro, 4 etappes in de Tour en 2 in de Vuelta. Sprinters Viviani en Gaviria krijgen hun knechten mee naar de grote rondes, maar er is ook plaats voor vrijbuiters of klassementsmannen. En vooral: bouw je ploeg niet rond één ronderenner.

  Julian Alaphilippe, tweevoudig ritwinnaar en bergkoning in de Tour.

  9) #TheWolfpack

  Patrick Lefevere heeft het al meermaals gezegd: “Wie de Quick-Step-tattoo niet in zijn hersenen heeft, heeft geen plaats in deze ploeg.” Met een slogan als “We are the wolfpack” neemt het familiale gevoel alleen maar toe.

  10) Bundel kwaliteit en kwantiteit

  63 zeges, waarvan bijna de helft WorldTour-koersen. Het aantal zeges is niet alleen verbluffend hoog, ook het niveau mag zeker gezien worden.

  Bob Jungels won dit jaar Luik-Bastenaken-Luik.