"Qatar maakte concurrenten voor WK 2022 zwart met geheime campagne"

  Qatar haalde in 2010 de organisatie van het WK in 2022 binnen.

  Niet voor het eerst is er controverse losgebarsten over Qatar, het gastland voor het WK in 2022. Het Qatarese bid-team zou een duistere campagne hebben gevoerd om zijn concurrenten zwart te maken en zo de WK-organisatie binnen te halen.

  De Britse krant The Sunday Times heeft beslag kunnen leggen op documenten, waaruit blijkt dat het Qatarese organisatiecomité een Amerikaans communicatiebureau en voormalige CIA-agenten zou hebben betaald om "bewust foute informatie" te verspreiden over Australië en de Verenigde Staten, de belangrijkste concurrenten voor de WK-organisatie.

   

  Een vooraanstaande wetenschapper zou tegen betaling een negatief rapport hebben geschreven over de hoge kosten van een WK in de VS. Andere invloedrijke Australiërs en Amerikanen, zoals journalisten en bloggers, zouden dan weer de kandidatuur van hun eigen land hebben aangevallen. Zo zou het lijken alsof beide landen onder hun eigen bevolking "geen enkele steun" genieten.

   

  De geheime campagne is een zware overtreding van de FIFA-reglementen. Daarin staat immers dat er "geen enkele mondelinge of schriftelijke verklaring mag worden afgelegd, gunstig of ongunstig, over de kandidaturen van andere landen".

  Eerder al vrijgesproken van corruptie

  Qatar ontkent de beschuldigingen van The Sunday Times, maar de Britse krant zwaait met documenten en e-mails, die gelekt zouden zijn door een klokkenluider in het Qatarese organisatieteam.

   

  Het is niet de eerste keer dat de Qatarese WK-organisatie wordt beschuldigd van corruptie. De Wereldvoetbalbond FIFA voerde twee jaar lang een onderzoek, maar sprak het organisatiecomité vrij. Het is niet duidelijk of het onderzoek heropend wordt door de documenten van The Sunday Times.