• home
 • video
 • pas verschenen

  Algemene Vergadering stemt tegen beslissing om mandaat Linard te verlengen

  Gérard Linard is sinds vorig jaar bondsvoorzitter.

  Gérard Linard is sinds vorig jaar bondsvoorzitter.

  Opschudding tijdens de Statutaire Algemene Vergadering van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Die werd vrijdag onderbroken na een interpellatie van 11 Vlaamse clubs die niet willen dat het mandaat van bondsvoorzitter Gérard Linard verlengd wordt.

  Uitvoerend Comité keurde afwijking op leeftijdsgrens goed

  Gérard Linard werd in juni 2017 verkozen tot voorzitter van de Belgische Voetbalbond, ten koste van François De Keersmaecker.  

   

  Dat was voor een termijn van 2 jaar. Maar Linard blies begin maart 75 kaarsjes en dat zorgde voor een probleem. Het bondsreglement bepaalt immers dat elk mandaat binnen de KBVB afloopt na het seizoen waarin het betrokken lid 75 jaar geworden is.

   

  Linard zou dus moeten aftreden na dit seizoen. Maar het Uitvoerend Comité keurde eind maart goed dat Linard nog tot en met 2019 bondsvoorzitter zou blijven.

   

  11 Vlaamse clubs hielden vanavond een interpellatie tijdens de laatste Algemene Vergadering van het seizoen om het probleem aan te kaarten. Die clubs zijn Eendracht Aalst,  White Star Schoonbeek-Beverst, ESK Leopoldsburg, Sporting FC Haren, White Star Desselgem, Zandvliet Sport, Spouwen-Mopertingen, Racing Peer, Lindeboys Sportief Leut, KVVV Zepperen-Brustem en Sportkring Aalst.

   

  Er vond daardoor een geheime stemming plaats voor de leden van de Algemene Vergadering van de KBVB. 61,75 procent van de leden stemde tegen de beslissing van het Uitvoerend Comité om het mandaat van Linard te verlengen. Maar de stemming heeft geen gevolgen, de beslissing van het Uitvoerend Comité wordt er dus niet door verbroken.

  Linard laat zich niet afschrikken door de stemming.

  Linard laat zich niet afschrikken door de stemming.

  Linard: "Ik zal niet opstappen"

  Na de bekendmaking van de stemresultaten reageerde de geviseerde Linard. "Ik ben niet van plan om op te stappen", zei de bondsvoorzitter tijdens de Algemene Vergadering.

   

  Linard maakte ook de balans op van zijn eerste jaar als bondspreses. "De KBVB heeft er alles aan gedaan om de Rode Duivels in optimale omstandigheden te laten deelnemen aan het WK", zei Linard.

  "We willen op het WK tonen dat België niet alleen uitzonderlijke individuele kwaliteiten heeft, maar ook op het veld in team mooie dingen kan laten zien. We willen er het maximale uithalen." 

  "Maar een federatie wordt niet enkel afgerekend op basis van prestaties van de nationale elftallen. Deze federatie moet nog performanter en transparanter worden. Innovatie is het sleutelwoord."

   

  "Zo hebben we nu 2 vrouwen in de hoogste echelons van de KBVB (Peggy Leys en Mieke Declercq). Die brengen met hun expertise veel bij aan het Belgische voetbal. Door te innoveren met nieuwe ideeën zullen we succes oogsten. En daar kunnen andere federaties alleen maar jaloers op zijn."

  Bayat: "Iemand had nog rekening openstaan met Linard"

  Mehdi Bayat neemt het op voor Linard. "We gaan de werking en de continuïteit van de KBVB toch niet in gevaar brengen door één regel?", reageerde Bayat. 

   

  "Als we niet hadden beslist dat Linard zijn mandaat mocht verlengen, zaten we nu zonder voorzitter en zonder CEO (na het ontslag van Koen De Brabander werd Linard CEO ad interim). Bovendien vind ik dat Linard zijn job als voorzitter en CEO perfect uitvoert."


  "Dit is een opgezet spelletje, georkestreerd door een persoon die nog een rekening had openstaan met Linard. Waarom doet hij dit? Het was een spektakel, maar het levert niets op. Want de beslissing kan door de stemming niet overruled worden. Het eerste wat ik volgend seizoen doe, is de regel van maximuleeftijd afschaffen."

  Volgens Mehdi Bayat is het opgezet spel.

  Volgens Mehdi Bayat is het opgezet spel.

  De Keersmaecker krijgt hoogste onderscheiding

  Tijdens de Statutaire Algemene Vergadering werd de vorige bondsvoorzitter François De Keersmaecker dan weer in de bloemetjes gezet. Hij treedt toe de Grootorde van Baron de Laveleye, dat is de hoogste onderscheiding binnen de KBVB.

   

  De Keersmaecker treedt zo in de voetsporen van Michel D'Hooghe, Jan Peeters en Germain Landsheere. In 11 jaar tijd bekleedde hij 6 mandaten als bondsvoorzitter. Door een putsch van de Pro League werd De Keersmaecker vorig jaar aan de kant geschoven.

  François De Keersmaecker was de voorganger van Linard.

  François De Keersmaecker was de voorganger van Linard.