• home
 • video
 • pas verschenen

  Trotse Infantino: "Toen ik aantrad, werd de FIFA klinisch dood verklaard"

  Infantino

  Infantino gaf een toespraak op het 68e Wereldvoetbalbond-congres.

  Gianni Infantino kijkt trots terug op zijn eerste 2 jaren als voorzitter van de FIFA. Op het 68e congres van de Wereldvoetbalbond in Moskou maakte de Zwitser duidelijk dat de FIFA "volop in leven is en het goed doet".

  "Toen ik twee jaar geleden aantrad, werd de FIFA klinisch dood verklaard", sprak Gianni Infantino de aanwezigen op het congres scherp toe. Er woedde toen volop een corruptiestorm binnen de FIFA-top, waarbij onder meer toenmalig voorzitter Sepp Blatter werd geschorst.

   

  "We hebben de grootste crisis ooit meegemaakt, maar nu zijn we volledige transparant. We zijn volop in leven en doen het goed, met plezier, passie en een visie voor de toekomst."

  "De financiële toekomst ziet er rooskleurig uit"

  Infantino verkondigde op het congres ook enkele concrete financiële cijfers van de afgelopen jaren. De FIFA zou vorig jaar een financieel verlies geleden hebben van "slechts" 189 miljoen euro. Dat verlies is minder groot dan verwacht, want de FIFA vreesde ervoor bijna 380 miljoen euro in het rood te eindigen. In 2016 bedroeg het verlies overigens nog 350 miljoen euro.


  Volgens de voorzitter zijn de rode cijfers van de laatste jaren te wijten aan het grootschalige corruptieschandaal binnen de FIFA. Daardoor haakten vele sponsors af en moesten heel wat juridische kosten betaald worden na ettelijke rechtszaken.

   

  Naast een blik op het verleden wierp Infantino ook een blik op de toekomst. Hij verwacht in dit WK-jaar opnieuw winst te maken. Zo zou het WK namelijk al meer dan 400 miljoen euro moeten opleveren.  Bovendien zouden de inkomsten voor de periode 2015-2018 meer dan 6 miljard euro bedragen.


  "De financiële toekomst ziet er rooskleurig uit", besloot een trotse FIFA-voorzitter.

  Infantino gaf ook nog mee zichzelf te willen opvolgen als voorzitter van de Wereldvoetbalbond. Of Infantino zal worden herverkozen, zullen we pas te weten komen op 5 juni 2019, wanneer de verkiezing plaatsvindt.