• home
 • video
 • pas verschenen

  Videoref tot meer dan 1.000 kilometer van stadion op WK voetbal

  Het systeem van de VAR werd op de Confederations Cup al toegepast.

  Tijdens het WK voetbal wordt de hoofdscheidsrechter in alle wedstrijden bijgestaan door een Video Assistant Referee. Die zal plaatsnemen in een "Operation Room" in Moskou en dus niet in een busje aan het stadion, zoals het geval is in de Jupiler Pro League.

  De VAR zal postvatten in een gecentraliseerde Video Operation Room (VOR) in de Russische hoofdstad Moskou. De beelden uit de twaalf WK-stadions worden via glasvezelkabels naar Moskou doorgestuurd, waar de VAR ze dan kan bekijken. 

  Met de scheidsrechter op het veld zal gecommuniceerd worden via een radioverbinding met optische vezel. Die snelle verbindingen zijn nodig om de afstanden te overbruggen: met 1.418 kilometer in vogelvlucht ligt Jekaterinenburg het verst verwijderd van Moskou, gevolgd door Sotsji (1.361 kilometer) en Kaliningrad (1.092 kilometer).

  Het team in Moskou bestaat naast de VAR ook uit drie assistenten, elk met specifieke opdrachten. De herhalingen worden klaargezet door vier operatoren, zij kiezen de beste camerastandpunten uit. 

  De operatoren beschikken over de wedstrijdbeelden van de 33 camera's die in het stadion op het speelveld gericht zijn: acht camera's kunnen alles in super slow motion tonen, zes in ultra slow motion. Daarnaast zijn er ook twee buitenspelcamera's waarvan de beelden enkel beschikbaar zijn voor het VAR-team.

  Videoref wordt gebruikt in vier gevallen, neemt zelf geen beslissingen

  De videoref kan op het WK in Rusland optreden in vier gevallen: doelpunten al dan niet valideren, strafschopfases herbekijken, rode kaarten bevestigen of ontkrachten, en bij "mistaken identities".

  "De WK-refs hebben duidelijke instructies ontvangen wanneer ze informatie over een spelfase van de videoref mogen ontvangen en wanneer ze videobeelden kunnen bekijken aan de zijlijn, vooraleer een beslissing te nemen", klinkt het bij de FIFA. De videoref neemt overigens zelf geen beslissingen, hij kan enkel de ref op het veld bijstaan. De uiteindelijke beslissing kan enkel genomen worden door de hoofdscheidsrechter.