• home
 • video
 • pas verschenen

  Strade Bianche: populair, onvoorspelbaar en Belgisch gekruid

  U kan de Strade Bianche zaterdag live bekijken op Sporza.

  Zaterdag brengt Sporza de heroïek van de Strade Bianche live op uw televisie en met livestream op deze site. Enkele redenen om zeker te kijken.

  1) De race ademt geschiedenis

  In tegenstelling tot enkele klassiekers als de Ronde van Vlaanderen of Milaan-Sanremo waren de wielertoeristen er bij de Strade Bianche eerst. De Strade Bianche is historisch gegroeid in Toscane. De koers wordt gereden op nutswegen, die door de wijngaarden lopen en een belangrijke rol spelen voor de wijnbouw. Dat is de reden dat de wegen nu cultureel erfgoed zijn.

  2) Een fantastisch parcours

  De unieke Toscaanse setting en traditie van de Strade Bianche leidt tot een uniek parcours. Stellen dat de koers over onverharde wegen voert, is niet helemaal correct. Door het veelvuldige gebruik van de dienstwegen is het zand en de kiezel op de wegen wel verhard.

  Maar de wegen vertonen putten, zijn onderhevig aan de weersomstandigheden en veranderen elk jaar door de opsmukwerken. Daar komen enkele pittige hellingen op het einde en een fantastisch landschap bij. Het gevolg: een parcours dat voor natuurlijke selectie zorgt en altijd vuurwerk oplevert.

  3) De onvoorspelbaarheid van de koers

  Een van de belangrijkste redenen om te kijken is de onvoorspelbaarheid van de koers. Als het droog blijft, wordt het stof vreten voor de renners. Regen of sneeuw doen het parcours veranderen in een modderpoel. Dat gebeurde in de 7e rit van de Ronde van Italië in 2010 waar een van top tot teen besmeurde Cadel Evans een van zijn mooiste zeges ooit behaalde.

  4) Populair in het peloton

  De Strade Bianche is nog maar aan zijn 12e editie toe voor profrenners. Dat de koers in 12 jaar tijd bijna het etiket "klassieker" draagt heeft ook met het deelnemersveld te maken. Peter Sagan bijvoorbeeld zal na het afzeggen voor het Vlaamse openingsweekend wel starten in Italië.

  Toprenners waren van bij de eerste edities verlekkerd door de aparte omstandigheden. Een blik op de erelijst zegt genoeg met onder meer Kolobnev, Gilbert, Stybar, twee keer Cancellara en twee keer Kwiatkowski. Door de interesse van de toppers is de koers snel opgeklommen van de Europe Tour tot WorldTour.  

  5) Wat kan veldrijder Wout van Aert?

  Het wordt ook dit jaar uitkijken naar heel wat Belgen op Italiaanse wegen. Onder meer Van Avermaet, Gilbert, Vanmarcke en Stuyven zijn aangekondigd. Wout van Aert maakt zijn debuut. Wie weet dat stuurmanskunsten een van de belangrijkste voorwaarden op succes is, mag hoop koesteren voor de wereldkampioen veldrijden. Op het einde moet er wel behoorlijk wat (explosief) geklommen worden. Hoe verteert Van Aert de finale? 

  Strade Bianche live op Sporza

  Kijk zaterdag vanaf 12.25u naar de Strade Bianche en sporza.be. Michel Wuyts en Sven Nys verzorgen het commentaar.