• home
 • video
 • pas verschenen

  "Videoref op het WK in Rusland? Beslissing valt op 3 maart"

  Op de Confederations Cup werd de VAR gebruikt.

  De International Football Association Board (IFAB), het orgaan dat over de voetbalreglementen waakt, heeft nog geen beslissing genomen over het gebruik van de videoref op het WK voetbal van komende zomer.

  "Op 3 maart volgt de finale beslissing"

  De KU Leuven presenteerde gisteren een rapport aan de IFAB over het gebruik van de VAR. Professor Werner Helsen bij Sporza: "De presentatie van de resultaten werd positief onthaald. Men ziet dat het project de goeie richting uitgaat en heeft geadviseerd om voort te doen. Op 3 maart volgt de finale beslissing."

  Er is dus nog geen zekerheid dat de videoref aanwezig zal zijn in Rusland. "Neen, maar dat was ook niet de bedoeling van dit congres. We wilden mensen informeren: de IFAB, de FIFA en experts."

  "We hebben tot nu toe 804 wedstrijden geanalyseerd. Over enkele weken maken we een nieuwe update en hopen we aan 1.000 wedstrijden te zitten."

  Voordelen en bezwaren?

  Wat zijn volgens professor Werner Helsen de belangrijkste voordelen van het systeem? "Die hebben te maken met de belangrijkste onderzoeksvraag: draagt de videoref bij tot een grotere accuraatheid?"

  "Bij de initiële beslissing van de scheidsrechters in die wedstrijden lag de correctheid op 93 procent, wat op zich al niet slecht is. Dankzij de interventie van de VAR is dat toegenomen tot 98,9 procent."

  En zijn er ook bezwaren? "Aan elke vernieuwing moet worden geschaafd. Bij 13 doelpunten die initieel werden afgekeurd en daarna door de VAR werden toegewezen, was er een tijdsbestek van een kleine minuut. Voor de beleving en de fans is dat moeilijk uit te leggen. Daar moet iets aan worden gedaan."

  En wat met de aanhoudende discussies? "Dat heeft te maken met de communicatie. Die kan beter tussen de VAR en de scheidsrechter, maar ook naar het publiek en de stakeholders. Daar kan progressie worden gemaakt."