• home
 • video
 • pas verschenen

  Straks beslist UEFA over Brussel als gaststad: "Vragen nog paar weken uitstel"

  Wordt dit stadion ooit nog gebouwd?

  Door de heisa over de bouw van het Eurostadion zal Brussel misschien toch niet een van de speelsteden worden op het EK 2020. Om 17 uur beslist de UEFA. "Het zou me niet verbazen als er een compromis uit de bus komt en de Europese voetbalbond al een vervanger aanduidt voor als de omgevingsvergunning er niet komt eind januari."

  "Er zijn kapers op de kust, maar Brussel blijft ideale stad voor openingsmatch"

  Zullen er tijdens het EK 2020 ook matchen gespeeld worden in Brussel? Dat is wat er straks op het spel staat. "Het was de bedoeling van de UEFA om in Brussel de openingsmatch te organiseren", legt VRT-journalist Stijn De Groote uit. "En daarnaast nog twee groepsmatchen en een achtste finale. Maar daarvoor wordt een stadion geëist dat aan alle moderne eisen voldoet en dat is bij het Koning Boudewijnstadion niet het geval."

  "Voor de bouw van het Eurostadion is het wachten op de toekenning van de omgevingsvergunning. De Vlaamse overheid heeft daar een vaste termijn voor, die loopt tot eind januari. En daar wringt het schoentje. Dan weten we pas of er een vergunning komt of niet, maar dat is dus acht weken te laat voor de UEFA."

  "We vragen nu dus nog een paar weken uitstel. Dat is niet zo lang als je weet dat België hier al een paar jaar mee bezig is. Maar er zijn kapers op de kust, zoals Cardiff en Stockholm. Er is al flink gelobbyd. Alle steden hebben voor- en nadelen. Cardiff en Stockholm hebben al een stadion, maar het zijn dure steden, ze zijn minder goed bereikbaar en er zijn niet zoveel hotels. Bovendien hebben ze al een cadeau gekregen met de finale van de Champions League en de Europa League en de Sint komt maar een keer per jaar langs."

  "Het grote nadeel van Brussel is uiteraard dat we geen garanties kunnen geven over het stadion. Maar we zijn wel de ideale stad voor de openingsmatch vanwege de symboliek als hoofdstad van Europa."

  "Als het nu niet lukt, zal het de komende 10 jaar zeker niet lukken"

  "Laat ons duidelijk zijn: als er in januari geen omgevingsvergunning komt, is het over en out. Dan kan de UEFA niet anders dan een andere gaststad te zoeken. Het zou natuurlijk compleet absurd zijn als er in januari toch een vergunning komt, maar dat het dan net een paar weken te laat is voor het EK."

  "Ik denk dat de UEFA er ook zo over denkt. Er is bovendien op 10 november een audit geweest bij Ghelamco om te kijken of het stadion in 18 maanden gebouwd zou kunnen worden. Die audit was positief. Daarom zou het me niet verbazen dat er straks een compromis uit de bus komt en de UEFA al een vervanger aanwijst voor het geval dat de vergunning er in januari niet komt."

  "Het zou wel zeer jammer zijn als het mislukt. Zo'n openingsmatch is niet niks. Bovendien zou het een gemiste kans zijn voor de sportinfrastructuur in Brussel. Als een stadion bouwen nu niet lukt onder zoveel internationale druk, dan zie ik het de komende 10 jaar zeker ook niet gebeuren. Dan zal het lang duren voor er nog eens een politicus zoveel tijd in dit dossier wil stoppen."