• home
 • video
 • pas verschenen

  Deense vrouwen spelen het hard: ze weigeren kraker tegen Zweden te spelen

  De Deense vrouwen werden afgelopen zomer vice-Europees kampioen.

  De Deense voetbalvrouwen gaan tot het uiterste om gelijke premies en rechten te krijgen als de Deense mannen. Daarom zetten ze nu de voetbalbond voor het blok: willig onze eisen in of we spelen vrijdag niet in de WK-voorronde tegen Zweden.

  De Noorse voetbalbond besloot onlangs om de vrouwen evenveel te betalen als de mannen. Maar eenzelfde dispuut in Denemarken bereikt stilaan zijn kookpunt.

  Volgens de Deense voetbalbond is er "principiële onenigheid" met de vrouwen, maar zelf spreken de speelsters openlijk over een financieel meningsverschil.

  De Deense vrouwen werden afgelopen zomer vice-Europees kampioen en ze willen die prestatie graag te gelde maken. Maar de bond houdt het been stijf. Een aanbod van de mannen om een deel van hun premies over te hevelen, werd al afgewimpeld.

  De vrouwen grijpen dan maar naar hun laatste drukkingsmiddel: een staking. Eerder weigerden ze al te spelen tegen Nederland, maar dat was een oefenmatch. Nu dreigen ze niet op te dagen voor de match tegen Zweden, een cruciaal duel in de voorronde van het WK 2019. Denemarken en Zweden delen de leiding immers in hun groep.