• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-FIFA-baas Blatter: "Videoref is gevaarlijk. Laat een scheids fouten maken"

  "Ik had eigenlijk vroeger moeten stoppen."

  Niet iedereen is voorstander van de videoscheidsrechter, zoals die op de Confederatiebeker te bewonderen is. Sepp Blatter, van 1998 tot 2015 voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, formuleert kritische kanttekeningen in de Zwitserse krant SonntagsBlick.

  De intussen 81-jarige Sepp Blatter werd in 2015 opnieuw verkozen voor een vijfde termijn als FIFA-baas, maar moest kort nadien opstappen. Hij was in opspraak gekomen door een corruptieschandaal.

  "Mijn schorsing was een opluchting. Ik had eigenlijk vroeger moeten stoppen", kijkt Blatter terug op die woelige tijd.

  "Een journalist zei me ooit dat het ambt van FIFA-voorzitter een vervaldatum heeft en dat de mijne 2014 was. Ik antwoordde dan dat sommige zaken, als ze koel bewaard worden, langer meegaan."

  Blatter werd voor zes jaar geschorst, maar volgt het voetbal nog op de voet. Een fan van de videoref is de Zwitser alvast niet.

  "Het spel verliest door een videoref veel aantrekkingskracht en discussiestof. Laat scheidsrechters toch fouten maken. Wat de FIFA uitvoert met videorefs is niet alleen problematisch, maar ook gevaarlijk."

  Niettegenstaande zijn kritische formuleringen wil Blatter volgend jaar naar Rusland reizen om er live het WK bij te wonen. "De Russische president Vladimir Poetin heeft me uitgenodigd. Ik ga zeker op zijn verzoek in."

  Blatter over Infantino...

  Blatter gaf in de krant ook zijn mening over Gianni Infantino, die momenteel de FIFA leidt. Volgens het Duitse blad Der Spiegel zou Infantino vrezen voor zijn job, nadat de Ethische Commissie van de FIFA zijn activiteiten onder de loep nam.

  Blatter: "Daar weet ik niets over. Het enige dat ik weet is dat medewerkers van de FIFA de Ethische Commissie bepaalde zaken over Infantino verteld hebben en dat ze 3 of 4 weken later buitengeschopt zijn."