• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer verkent het BK-parcours: "Het wordt een heel spannende finale"

  De Cauwer haalde zijn fiets nog eens van stal.

  0 / 0

  De Cauwer haalde zijn fiets nog eens van stal.

  Morgen barst in Antwerpen de strijd los om de Belgische trui op de weg. Het parcours in de Scheldestad is vlak, maar José De Cauwer ziet toch enkele moeilijkheden. "Ik verwacht zeker geen massasprint. Ik denk dat het een spannende finale zal worden."

  "Het zal geen pannenkoek zijn die hier wint"

  De start wordt morgen gegeven op de Grote Markt. De mannen rijden 14 rondjes van 17 kilometer, goed voor een totaal van 238 kilometer. Het vlakke parcours maakt een lus rond de binnenstad en trekt zo door Wilrijk en Hoboken.

  Vlak voor de aankomst moeten de renners nog twee kasseistroken overwinnen. "Het is op een pannenkoekenparcours, maar het zal geen pannenkoek worden die wint", oordeelt José De Cauwer.

  "Het is geen lastig parcours, maar de renners zullen het lastig maken.Er zullen veel renners aan de start staan die denken dat ze op een of andere manier een kans maken."

  Deel 1: "De wind heeft hier vrij spel"

  Het eerste deel van het parcours verrast. De renners rijden niet door het centrum, maar nemen een lange aanloop. "Het is eerst een heel open parcours."

  "Het is hier breed tussen de huizen fietsen. De wind heeft hier vrij spel."

  Smalle straatjes: "Het zal hier een beetje nerveus worden"

  Het tweede deel van het rondje begint in Hoboken. Daar worden de straten smaller. "Met die tramsporen, een paar bochten, ...Veel renners zullen hier vooraan willen zitten."

  "Dat zal het een beetje nerveus maken. Het peloton zal hier op een lint getrokken worden."

  De kasseistroken: "Zullen zeker voor animo zorgen"

  Op het einde van het rondje krijgen de renners nog twee kasseistroken voor de wielen geschoven. Eerst D'Herbouvillekaai en daarna de Waalse kaai. Daarna is het nog maar twee kilometer tot de finish.

  "Ze liggen er niet zo slecht bij, maar er zitten toch redelijk diepe putten in de weg. Hier moet je niet omkijken om te zien waar de rest blijft, maar moet je jouw stuur vasthouden."

  "De kasseistroken zullen zeker voor animo zorgen in de laatste ronde. Na 230 kilometer denk ik dat er hier zeker iets zal gebeuren. Er zal een beetje gekeken worden naar elkaar en in het geharrewar pakt er plots iemand tien seconden en dan is die weg. Het is dan nog maar vijf minuten tot de finish. Die inspanning kunnen sommige renners echt wel aan."

  "Een massasprint wordt het hier zeker niet. Ik verwacht een spannende finale."

  Bekijk de verkenning van De Cauwer: