• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach tegenstander Barcelona B opgepakt na 12-0-verlies

  Barcelona B slachtte Eldense zondag af met 12-0.

  Filippo Vito di Pierro, de trainer van de Spaanse derdeklasser Eldense is maandag door de Spaanse politie gearresteerd op verdenking van matchfixing. Eldense verloor zondag met 12-0 van Barcelona B, een record in de Spaanse derde divisie.

  De Spaanse autoriteiten hebben na de match enkele spelers ondervraagd nadat de voorzitter van Eldense, David Aguilar, een klacht had ingediend. Aguilar werd op de hoogte gebracht door de agent van een speler. Die vertelde hem dat de match gefixt was in verband met online goksites.

  Aguilar zei dat de Italiaanse coach di Pierro ongebruikelijke beslissingen had gemaakt, zoals spelers opstellen die niet veel speelden.

  Dat leidde tot de arrestatie van di Pierro, een van de twee coaches van Eldense. Nobile Capuani, de algemeen directeur van de club en vertegenwoordiger van een groep Italiaanse investeerders, is ook opgepakt. Zij ontkennen alles.

  Mendy: "Assistent-coach vroeg me of ik mee deed en hoeveel ik wilde"

  Verdediger Emmanuel Mendy zei maandag in een interview met radiostation Cadena Ser dat assistent-coach Fran Ruiz met hem had gepraat over het vervalsen van de match.

  "Hij vroeg me of ik mee deed en hoeveel ik wilde. Als ik niet mee deed, zou ik niet spelen. Fran zei dit tegen mij omdat de hoofdtrainer niet goed Spaans praat."

  Assistent-coach Ruiz bevestigde het verhaal, maar zei dat hij enkel orders van de hoofdcoach opvolgde. "Ik wist niet wat ik moest doen, ik zat in een moeilijke situatie", vertelt Ruiz. "Ik zei geen woord in de dug-out en maakte geen wissels. Daarna nam ik ontslag van de club."

  Saad: "Alles zal worden onthuld"

  Eldense-aanvaller Cheikh Saad vertelde de lokale media dat er vier ploegmaats betrokken waren in het gokschandaal. "Alles zal uiteindelijk worden onthuld", zei Saad. Namen werden niet genoemd.

  De aanvaller zei dat het aan de rust 8-0 moest zijn en 12-0 na het laatste fluitsignaal. Zelf hoorde hij het nieuws van zijn teamgenoot Mendy. "Hij zei me dat de spelers elk 30.000 euro zouden krijgen als we de match vervalsten." Saad zelf weigerde om de wedstrijd te spelen en bleef op de bank. "De trainer zei me dat ik moest invallen, maar ik wilde niet. Na de wedstrijd kon ik enkele ploegmaten wel slaan."

  Luis Enrique: "Zeer jammer"

  Luis Enrique heeft ook gereageerd op de beschuldigingen van matchfixing. "Het is een zeer delicaat onderwerp en moet ernstig worden genomen, maar het is exclusief gerelateerd aan Eldense", zegt de coach van FC Barcelona. "Barcelona B heeft hier niets mee te maken en is een slachtoffer van dit schandaal. We hebben gelijkaardige situaties gezien in andere landen en het is zeer jammer. Te veel mensen willen profiteren van het voetbal."

  Door het zware verlies degradeerde Eldense ook.

  Bekijk hier de afstraffing van Eldense: