• home
 • video
 • pas verschenen

  Sloveen Ceferin volgt Platini op als UEFA-voorzitter

  Ceferin was de voorzitter van de Sloveense voetbalbond.

  0 / 0
  Aleksander Ceferin is de nieuwe voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. De 48-jarige Sloveen kreeg meer stemmen achter zijn naam dan de Nederlander Michael van Praag. Ceferin, die pas enige bekendheid verwierf toen hij zich in juni kandidaat stelde, volgt bij de UEFA de omstreden Michel Platini op.

  In mei werd Michel Platini geschorst als UEFA-voorzitter en daardoor moest de Europese voetbalbond op zoek naar een nieuwe sterke man. Aan die zoektocht kwam vandaag in Athene een einde. De 55 lidstaten van de UEFA brachten hun stem uit en maar liefst 42 van hen kozen voor Ceferin.

  De 48-jarige Sloveen haalt het zo ruim tegen de Nederlander Michael Van Praag, die gesteund werd door de Belgische voetbalbond.

  Ceferin zal nu de termijn van Platini, tot 2019, volmaken. Hij wordt zo de zevende voorzitter in de geschiedenis van de UEFA. "Mijn land is bijzonder trots op mij en ik hoop de rest van Europa binnenkort ook", zei hij in zijn speech.

  "Ik ben geen showman, heb geen groot ego en doe geen onrealistische beloften. De UEFA staat op de drempel van een nieuw tijdperk. Het draait nu om stabiliteit. Er komt een einde aan de privileges van een kleine minderheid. Ik streef naar goed beheer en transparantie."

  Een van de belangrijkste aandachtspunten van de Sloveen in zijn campagne was het EK 2024 dat hij opnieuw in één land wil organiseren. Hij zal ook de plooien moeten gladstrijken na de geheime deal die gesloten werd om de clubs uit machtige competities meer plaatsjes te garanderen in de Champions League.

  Ceferin had, net als Van Praag overigens, in zijn verkiezingscampagne beloofd om de kleinere landen en competities te helpen, zodat de kloof tussen rijk en (veel) minder rijk in het Europese voetbal niet nog groter zal worden.

  Van Praag: "Hetzelfde doel: een andere, betere UEFA"

  Michael van Praag was in zijn speech na de verkiezing groot in de nederlaag. "Ceferin en ik zijn geen vijanden. We hebben alletwee hetzelfde doel: een andere, betere UEFA. Ieder wilde dat op zijn manier bereiken. Ik respecteer de democratie en bedank de bonden die me gesteund hebben. Ik vraag dat ze nu Ceferin steunen, net zoals ik zal doen."